Cum dezvoltăm creativitatea copiilor. Ponturi pentru părinţii care vor ca cei mici să dea frâu liber imaginaţiei
0În primii ani de viaţă, creierul copiilor este ca un burete, absoarbe informaţie fără întrerupere. Pentru ca această informaţie să fie cât mai de calitate şi pentru ca cel mic să îşi dezvoltate creativitatea este nevoie de libertate şi multă activitate recreativă: joc şi sport.
„O gândire creativă permite copiilor să facă legături între o arie a învăţării şi alta, extinzându-şi astfel înţelegerea. Printre ariile învăţării se numără arta, muzica, dansul, jocul de rol şi jocul de imaginaţie”, se arată într-un raport al unui grup de cercetători din Marea Britanie.
“Ne dăm seama de ceea ce îi place, de ce vrea să facă, încurajându-l să facă ce îşi doreşte. În niciun caz nu trebuie să îl constrângem să se ducă la înot, sau la pian, de exemplu, dacă lui nu îi place. Trebuie să lăsăm copiii să îşi aleagă singuri drumul în viaţă, pentru că sunt diferiţi, au temperament diferit, gândire diferită. Aşa se va transforma acel copil într-un adolescent/adult armonios”, spune Eugen Florea, psiholog.
Jocul are un rol important în primii ani de viaţă şi este baza dezvolătirii creativităţii.
“Când sunt mici ei sunt ca un burete. Absorb foarte repede informaţia, dar nu trebuie constrâns în niciun fel. Când vrem să îi arătăm un drum trebuie să îl provocăm, ca să fie atras, nu să o ia ca pe o obligaţie”, mai spune Eugen Florea.
Dezordinea îi prinde bine din când în când
Disciplina strictă îi blochează pe copii. Studiile au confirmat ca acei copii care nu sunt presaţi să fie ordonaţi, au o imaginaţie mai productivă. Aici vorbim de spălatul mâinilor, de strânsul acuarelelor sau a jucăriilor. Evadările din “realitate” îi prind bine copilului care nu se va simţi obligat să facă toate acele “treburi”, ci va învăţa să le facă fără greutate, pentru că aşa va deveni mai disciplinat şi va avea o igienă corectă.
Din dulapul cu jucării nu ar trebui să îi lipsească celor mici boabe, ghinde, seminţe şi mărgele, fâşii de hârtie lucioasă, gofrată, colorată; abţibilduri, stickere, creioane, plastilină, lipici, sclipici, acurele, carton, bloc de desen etc.