Video Crizantema de Aur, festivalul romanței, începe la Târgoviște. Se desfășoară neîntrerupt de 55 de ani VIDEO
0Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei va avea loc în zilele de 20-22 octombrie la Târgoviște, unde, din iarna lui 1968, a fost organizat în fiecare an și nici măcar pandemia n-a reușit să-l oprească.
Când spui „Târgoviște“, gândul te duce la fosta Cetate de Scaun a Țării Românești, la Turnul Chindiei, din care au vegheat domnitorii valahi. Dar Cetatea de Scaun a Valahiei se mai confundă cu ceva: romanța.
România oftează încă ascultând melodiile de „inimă albastră“, cu acompaniament de orchestră. Aceasta este explicația tradiției de la Târgoviște, unde din iarna lui 1968 se desfășoară festivalul de romanțe al României – Crizantema de Aur. Și nici măcar pandemia n-a oprit Crizantema din cântat, cu ediții desfășurate, victorios, cu respectarea regulilor de distanțare.
Luna aceasta, în zilele de 20-22 octombrie, are loc cea de-a 55-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur“. Manifestarea se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Istoria muzicii
Longeviva „Crizantemă de Aur“ s-a auzit pentru prima dată în 19-21 decembrie 1968, când s-a desfǎșurat prima ediție a concursului dedicat interpretǎrii și creației de romanțe. De atunci, festivalul a reunit anual nume de prestigiu din viața muzicalǎ româneascǎ. Acum este condus de o artistă locală, născută la Pucioasa - Alina Mavrodin (60 ani). Ea este profesoara de matematică lansată fulgerător pe scena muzicii românești în 1987, când a câștigat Trofeul Mamaia 1987 și Trofeul „Steaua fără nume“. Mavrodin este directoarea artistică a „Crizantemei de Aur“.
„Pentru mine, festivalul «Crizantema de Aur» este o parte a sufletului. Este oaza noastră de poezie, de melodie, de gingășie, pe care o iubesc și o respectă toți aceia care slujesc romanța românească. Într-o lume artistică debusolată, care-și uită adesea menirea estetică, Festivalul Național «Crizantema de Aur» de la Târgoviște oferă în fiecare an, inclusiv prin pilda longevității sale, noi repere de armonie, poezie, tandrețe și noblețe, asociate inspirat cu numele unei flori pe cât de suave, pe atât de rezistente la intemperiile vremii și ale vremurilor“, mărturisește Alina Mavrodin.
Romanța, tezaur național
Tema ediției 2022 este „Romanța – Tezaur cultural național“. Evenimentul se va desfăşura, în premieră, la Cinematograful Independența din Târgovişte. Concertele vor începe în fiecare seară, la ora 18.00, în zilele de joi, 20 octombrie - sâmbătă, 22 octombrie. La festival participă 18 concurenți din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, selecționați în urma a șapte preselecții regionale și o preselecție internațională online, realizate în perioada 15 mai - 25 iunie 2022.
„Crizantema de Aur“ va fi transmisă integral în direct pe posturile TVR 3 și TVR Craiova în perioada 20-22 octombrie, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Ediţia a 55-a a Festivalului „Crizantema de Aur“ va fi structurată astfel: concursul de interpretare, joi, 20 octombrie, și vineri, 21 octombrie; concursul de creație, vineri, 21 octombrie 2022; Gala laureaților, sâmbătă, 22 octombrie 2022; microrecitaluri-medalioane omagiale în cele trei seri; concertul omagial Eugen Doga - 85 de ani, joi, 20 octombrie; concertul „Tinerețea Romanței“, vineri, 21 octombrie; concertul „Romanța, regina inimilor“, sâmbătă, 22 octombrie.
Festivalul Național „Crizantema de Aur“ este organizat de Primăria Târgoviște, Consiliul Local al Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra“ Târgoviște, în colaborare cu Centrul Cultural pentru UNESCO Cetatea Romanței Târgoviște.
Totodată, Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor“, eveniment asociat Festivalului Național „Crizantema de Aur“, va fi realizat printr-o suită de concerte extraordinare. Acestea sunt programate să se desfășoare în zone istorice din România, în perioada 22 octombrie - 20 decembrie 2022.
Casa Romanței, la Târgoviște
La inițiativa artistei Alina Mavrodin, la Târgoviște a fost realizată Casa Romanței, spațiu muzeal unic în România. Centrul Cultural pentru UNESCO Cetatea Romanței Târgoviște și Federația Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO din Europa și America de Nord (FEACU) au inițiat, în ianuarie 2018, proiectul „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște“. Clădirea în care vă puteți întâlni cu romanța și slujitorii ei este cea în care a fost semnat actul de naștere al „Crizantemei de Aur“ în anul de grație 1968, pe Bulevardul Regele Carol I nr. 3 din Târgoviște. Casa Romanței funcționează sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, în fosta „Casă de oaspeți“ a orașului.
Casa Romanței din Târgoviște se deschide cu „Sala vocilor de aur“, dedicată corifeilor romanței și marilor voci ale scenei românești și internaționale care au slujit Romanța și Festivalul Național „Crizantema de Aur“, prin activitatea lor concertistică și discografică.
Sala-studio „Crizantema de Aur“ este destinată organizării evenimentelor culturale în cadrul programului „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște“ și are în dotare pianul de concert al „Crizantemei de Aur“, care a supraviețuit miraculos incendiului ce a distrus, în anul 1986, sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște, în care se organiza anual festivalul.
Istoria Crizantemei de Aur
Inițiatorii festivalului au fost profesorii Paul Bǎnicǎ, director al Casei Creației Populare a județului, Gheorghe Vǎlcescu, metodist la aceeași instituție, Constantin Manolescu, inspector la Comitetul pentru Cultură și Artă al Județului Dâmbovița. Prima ediție a fost loc la Casa Creației Populare devenită, cu timpul, Centru Județean de Îndrumare a Creației Populare și a Mișcării Artistice de Amatori.
Din juriu, la fiecare ediție, au făcut parte nume mari ale vieții muzicale şi literare românești, cum ar fi: Victor Eftimiu, George Sbârcea, Ioana Radu, Mia Braia, Dorina Drǎghici, Octav Enigǎrescu, Ludovic Paceag, Theodor Balş, Ludovic Spiess, Voicu Enǎchescu, Florentin Delmar, Rodica Bujor, Ion Luican, Elly Roman, Laurențiu Profeta, Temistocle Popa, George Grigoriu, Dina Cocea, Aurel Giroveanu, Ion Ungureanu, Felicia Filip şi alții.
Pe scena de la Târgoviște au urcat artiști renumiți precum: Gicǎ Petrescu, Mia Braia, Ioana Radu, Dorina Drǎghici, Lucia Ţibuleac, Dorin Teodorescu, Octav Enigǎrescu, Alina Mavrodin, Doina Badea, Tudor Gheorghe, Florin Georgescu, Nicolae Nițescu, Lucreția Popescu-Lobodan, Angela Moldovan, Ion Luican, Nicolae Florei, Emil Gavriş, Ileana Sǎrǎroiu, Dida Drǎgan sau Daniela Vlǎdescu.