Ciopleşte alama ca acum 5.000 de ani: un tânăr de 19 ani campion la karate face adevărate opere de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marinoiu este student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Târgovişte. Nu vrea să renunţe nici la sport, mai ales că tatăl său este antrenor de karate
Andrei Marinoiu este student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Târgovişte. Nu vrea să renunţe nici la sport, mai ales că tatăl său este antrenor de karate

Andrei Alexandru Marinoiu este un tânăr de 19 ani din Dâmboviţa specializat într-un meşteşug rar, numit orfevrărie-cizelură, care presupune modelarea unor metale precum aur, argint sau alamă.

Andrei Alexandru Marinoiu (19 ani) a învăţat meşteşugul orfevrăriei, prin care se crează obiecte de artă aplicată, din metale preţioase, dar şi din alamă, de la Marian Grigore, unul dintre meşterii românii apreciaţi pentru lucrările executate în folosul Patriarhiei Române. Acum patru ani, adolescentul a participat din curiozitate la un proiect numit „Revigorarea meşteşugurilor populare, punte de legătură între vechi şi nou“. A făcut cursuri de cioplire în alamă chiar cu maestrul Grigore.

Andrei Marionoiu - orfevrărie-cizelură

„La finalul proiectul am rămas numai trei elevi. Am participat, între timp, la Târgul Meşterilor Populari de la Târgovişte, la trei ediţii. Am reuşit să finalizăm câteva obiecte pe care le-am expus acolo. La început am fost curios ce presupune. Ulterior am deprins tehnica de care este nevoie, mi-a plăcut şi mi-am spus că merg mai departe“, îşi descrie Andrei primele experienţe.

O LUCRARE COMPLEXĂ: HARTA EUROPEI

Este un meşteşug de viitor, crede tânărul, dar o îndeletnicire care îţi ocupă foarte mult timp. O lucrare pretenţioasă poate dura câteva săptămâni.

„Dacă timpul mi-ar permite să fac mai multe lucrări, să le vând, ar fi benefic pentru mine. Până acum am vândut doar două obiecte create de mine. Unul a fost mare, o lucrare complexă. E vorba despre imprimarea numelui unei firme. Am făcut un tir, am scris numele firmei, iar pe acest tir am pus şi harta Europei. Am făcut o mică istorie şi m-am gândit la un traseu – ca şi cum a fi plecat din Bucureşti, ar ajunge la poarta Brandenburg din Germania, la Turnul Eiffel din Paris şi, la final, la Colosseumul din Roma“, spune tânărul artist.

PRIMII BANI OBŢINUŢI CU DALTA

Andrei Marionoiu - orfevrărie-cizelură

Prima lucrare din portofoliul personal a vândut-o imediat. „Am participat la faza naţională a Olimpiadei Naţionale de Meşteşuguri Tradiţionale, unde am luat locul I şi acolo am realizat lucrarea. Mi-a luat doar trei zile. Am muncit foarte mult la ea şi a fost un efort mare pentru mine să o termin în doar trei zile. În mod normal, dacă aş sta acasă, aş termina-o într-o săptămână. Am dat-o cu 50 de lei. A fost o lucrare de început, cu frunze de argan. A fost un cumpărător străin, care a apreciat foarte mult acea lucrare, ceea ce m-a bucurat foarte mult pentru că atunci pusesem pentru prima oară mâna pe o daltă. Nu era o lucrare în sine, ci câteva registre de frunze de argan“, îşi aduce aminte tânărul orfevrier.

„ÎMI MAI DĂDEAM CU CIOCANUL ÎN DEGETE“

Andrei Alexandru Marinoiu spune că, pentru un meşter aflat la început de drum, lucrurile nu sunt uşoare. „Noi lucrăm cu dalta şi cu ciocanul. Nu avem matriţe, nu avem ştanţe, nu avem nimic. La început îmi mai dădeam cu ciocanul în degete, îmi mai prindeam degetul cu dalta. A fost greu, dar pentru că mi-a plăcut ce ieşea din mâinile mele, am zis să continui. Trebuie să cunoşti şi puţină geometrie, trebuie să trasezi la început conturul lucrării, înainte de a începe să baţi cu dalta. Trebuie să ai cunoştinţe de desen tehnic. Noi doar lucrăm cu dalta, punem desenul pe ea cu calc şi indigo ca să ne ajute, după care batem cu dalta şi cu ciocanul. Am dălţi de diferite mărimi, drepte, tot felul de materiale. Se lucrează numai manual. Într-adevăr, ai nevoie de puţină imaginaţie ca să îţi iasă o lucrare apreciată“, detaliază orfevrierul.

Andrei Marionoiu - orfevrărie-cizelură

Andrei modelează metale de mai bine de patru ani, timp în care a realizat zeci de lucrări. Are de gând să ia cursuri de desen pentru a-şi perfecţiona tehnica. „Vreau să fac singur unele desene mai complicate. O perioadă nu am mai lucrat, pentru că anul trecut am fost ocupat cu Bacalaureatul, care a avut prioritate. Aş dori, acum, să învăţ cât mai multe din această meserie. Se poate trăi lejer din acest meşteşug, dacă ai timp şi îţi place ceea ce faci. Se poate trăi bine chiar şi pe criză, pentru că lucrările sunt dedicate, în special, oamenilor cu bani“, continuă tânărul.

Tehnica în care lucrează Andrei se numeşte orfevrărie-cizelură, pentru că modelează obiectele pe care le creează. A lucrat până acum doar în tablă de alamă cu grosimea de 0,5 milimetri grosime. Se poate lucra şi în aur sau argint, în funcţie de posibilităţile financiare ale clienţilor.

Andrei Marionoiu - orfevrărie-cizelură

„Fiecare bucată de metal este fixată într-un cadru de lemn cu smoală. Smoala are rolul de a ţine nemişcată piesa. După ce se termină lucrarea, piesa este scoasă din smoală cu ajutorul focului, apoi se şlefuieşte cu o perie, care, în combinaţie cu o pastă specială, dă acel luciu frumos obiectului. Mă bucur când văd ce iese din mâna mea. Din orice lucrare am de învăţat“, mărturiseşte dâmboviţeanul.Este puţin mâhnit pentru că nu se poate ocupa de orfevrărie mai mult. „Aş avea piaţă de desfacere, dar nu prea am mai lucrat în ultima vreme, fiind angrenat în mai multe activităţi: şcoală, Bac, facultate, campionate de karate. Sper să îmi fac timp. Dacă am comenzi, în schimb, pot să mă ocup de ele“, crede el.

Andrei a realizat şi câteva chipuri de domnitori, cum ar fi Neagoe Basarb ţi Mircea cel Bătrân. „Am luat de pe internet diferite imagini, după care le-am copiat pe tablă cu calc şi indigo, pentru că mă consider încă la început în meşteşugul acesta. A fost greu să fac chipul unui domnitor, pentru că trebuie să fixezi bine foaia când trasezi conturul, să nu îţi fugă, pentru că se strică tot desenul“, mai spune tânărul.

CAMPION LA KARATE, LA TOATE CATEGORIILE

Andrei Marinoiu este student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Târgovişte. Nu vrea să renunţe nici la sport, mai ales că tatăl său este antrenor de karate. De altfel, de la el a învăţat tot ce ştie în acest sport.„Tatăl meu e preşedintele şi antrenorul clubului CS Koryo Dragomireşti. Practic karate de la vârsta de 5 ani şi sunt campion pe ţară la toate cateoriile. Am centura neagră un dan. La seniori voi debuta la următorul concurs, care o să fie în februarie 2016. Mă pregătesc intens şi pentru Campionatul European din Germania. Momentan, sportul este mai important“, adaugă Andrei.

Andrei Marionoiu - orfevrărie-cizelură

Meşteşug inventat de sciţi

Orfevrăria, un meştesug vechi de 5.000, nu are nimic în comuna cu cioplitul în alte materiale, cum ar fi piatra sau lemnul. Tehnica a fost inventată de sciţi. Au fost mai mult de 300 de ateliere în provinciile româneşti pe vremea lui Ştefan cel Mare. În perioada interbelică erau multe ateliere şi în Bucureşti. „Nu sunt tehnici comune între orfevrărie şi cioplitul în alte materiale. Singura tehnică cu care se aseamănă este modelatul cu plastilină sau lut, pentru că noi avem nevoie să vedem piesa în relief. Facem prima dată modelul din plastilină  sau lut pe un suport, apoi o privim în ansamblu, pentru a vedea micile detalii. Importante în această tehnică mai sunt geometria şi desenul, pentru a putea calcula ce pui pe tablă, să nu ieşi în afară“, explică Andrei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite