Cioacă şi Ţuţuianu, la baionetă din cauza şantierelor din oraş. Cât s-a lucrat până acum în cadrul PIDU-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană “A” şi “B” la care se lucrează în acest moment, în Târgovişte, încing spiritele în rândul autorităţilor publice locale şi judeţene. Relaţia de aparentă prietenie între Primărie şi Consiliul Judeţean s-a spulberat, după recentele declaraţii ale lui Adrian Ţuţuianu, şeful CJD.

Miza este constituită de contractele de lucrări în valoare de peste 140 de milioane de lei, care, în opinia lui Ţuţuianu, aprobat îndeaproape de viceprimarul Cristi Stan, nu respectă întocmai proiectele întocmite. 

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, l-a criticat în termeni duri pe city-managerul Gabriel CIoacă, iar de întregul executiv a spus că “ Târgoviştea a intrat pe mâna unor copii care nu se pricep deloc la administraţie”.

“Sunt de părerea pe care a exprimat-o consilierul local Răducanu: că acest oraş a intrat pe mâna unor copii, care habar nu au de administraţia publică şi de interesele majore ale acestei comunităţi. Răducanu are dreptate. E mai inteligent decât mulţi din ăştia care fac discuţii, fără să ştie despre ce vorbim.  Şi ei fac gargară pe la televizor şi-mi dau mie replici. Ultimul lucru pe care-l spun domnului Cioacă e că-l invit cu mine, la întâlnirile din cartiere. N-am făcut niciun minut politică la nicio întâlnire şi îl invit şi pe domnul Cioacă. Doar dacă spun că el e Cioacă şi răspunde de proiectul ăsta şi iese bătut. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi, mai ales în micro XI şi micro XII, acolo unde s-au început lucrări, niciuna nu este finalizată, intră oamenii cu noroi în casă, sunt turme de câini prin tot oraşul, care plimbă gunoaiele de colo colo”, a spus Ţuţuianu.

image

Cioacă: “ştiam că vor începe aceste atacuri”

"Nu aveam cunoştinţă, până la momentul la care am primit acele pretinse deficienţe, că lucrurile ar sta aşa cum le prezintă Ţuţuianu. Petrec două, trei ore pe zi în şantier şi nu poţi fi în fiecare loc, în fiecare minut. Există posibilitatea ca, în anumite zone, lucrurile chiar aşa să stea. Dacă sunt probleme aşa cum sunt ele reclamate de către certăreţul-şef, sunt două variante: dacă, la probe, iese că lucrurile stau aşa, nu vom plăti acele lucrări până nu vor fi remediate", a precizat city-managerul Gabriel Cioacă.

Potrivit city-managerului, la PIDU A, lucrările sunt finalizate în proporţie de 50%, iar plăţile efectuate acoperă doar 5%. La PIDU B, lucrările sunt ceva mai avansate, în proporţie de 70%.

“Dacă mă întreba (n.r Ţuţuianu) îi spuneam cum stau lucrurile. Ce o să spună, dacă nu stau lucrurile aşa? Din ce ştiu eu, la probele realizate până acum, nu s-a dovedit absolut nimic. Cu o singură afirmaţie din povestea lui pot fi de acord şi anume că sunt deficienţe pe proiect. Sunt anumite probleme, dar ne-am apucat de treabă, am inventariat toate deficienţele şi suntem în procedură de revizuire a proiectului. Procedura este avizată de ADR Sud Muntenia, pe aceleaşi fonduri nerambursabile, fără bani din proiectul local. Pentru noi, e o muncă în plus că proiectul n-a fost 100% ceea ce trebuia să fie. Deci, cu lucrul acesta pot fi de acord că sunt deficienţe pe proiect, dar lucrurile se rezolvă, în linişte, cu mai multă muncă din partea noastră, din partea responsabilului tehnic extern, dar pe bani finanţaţi din acelaşi proiect. Tot ceea ce a apărut în presă cu titlu de deficienţă a proiectului este verificat şi răsverificat şi dacă lucrurile se confirmă, banii nu vor fi plătiţi, să n-aibă nimeni nicio emoţie în acest sens. Dar, dacă nu se confirmă, cineva trebuie să-şi ceară scuze şi să înveţe data viitoare să tacă sau să vină să ne întrebe", a mai spus Gabriel Cioacă.

Un total de 175 de milioane de lei pentru cinci cartiere

Anul trecut au început lucrările la cel de-al doilea proiect, PIDU "B", care prevede lucrări de modernizare în Aleea Trandafirilor, CFR, micro 11 şi micro 12. Proiectul are o valoare de aproape 70 de milioane de lei, din care 55 sunt contribuţie nerambursabilă a Uniunii Europene. Câştigătorii lucrărilor la PIDU "B" sunt Asociaţia SC Construcţii ERBASU S.A. şi SC UTI GRUP S.A. În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări de reabilitare drumuri şi spaţii publice, reţele de iluminat şi fibră optică, reabilitare reţele apă – canal. 

Zona de acţiune a proiectului PIDU B este:

- Sensul giratoriu cu strada Colonel Dumitru Băltăreţu, pe strada IC Brătianu, până la strada Petru Cercel,

- Strada Petru Cercel, până la Calea Bucureşţi

- Calea Bucureşti până la strada Radu de la Afumaţi

- Strada Radu de la Afumaţi, până la IC Brătianu, cu delimitare spre vest pe limitele loturilor spre Unitatea Militară, incluzând spaţiul urban interior acestei delimitări

- Cartier CFR

- Aleea Trandafirilor

- Micro 11

- Micro 12.

O treime de Târgovişte, schimbată la "faţă"

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) "B", în valoare de 34 de milioane de euro, va schimba la faţă cinci cartiere: micro 6, Aleea Trandafirilor, cartierul CFR, micro 11 şi micro 12.

Zona de acţiune a PIDU A

Valoarea proiectului este de 75,8 milioane de lei. Finanţarea este asigurată în proporţie de 80,4% de fonduri europene, 17,6% de la bugetul de stat şi 2% contribuţia Primăriei Târgovişte. 

Lucrările vor fi executate de Delta ACM 93 SRL şi Verta Tel SRL.
 

Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.
 

PIDU A vizează doar micro 6. Contractul de execuţie lucrări pentru Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) zona A a fost semnat în 2010, în prezenţa Elenei Udrea.

Se vor reabilita străzi şi trotuare în lungime de peste 7 kilometri, numai în micro 6, se vor amenaja piste pentru biciclişti în lungime de peste 8 kilometri şi se vor amenaja şi construi 2.000 de locuri de parcare. Vor fi amenajate 12 staţii pentru stransportul public local, patru locuri de joacă şi 6 hectare de spaţii verzi. De asemenea, se va schimba instalaţia de iluminat public stradal în lungime de 12 kilometri, vor fi montaţi 400 de stâlpi de înaltă tensiune, dotaţi cu corpuri de iluminat ecologice şi peste 8 kilometri de fibră optică. Nu în ultimul rând se va lucra pe 7 kilometri de reţele de apă, se vor monta 28 de cămine de vane, se vor face 28 de branşamente, 2 kilometri de reţea de canalizare. Lucrările vor fi efectuate de Delta ACM 93 SRL şi Verta Tel SRL.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite