Cereri aproape duble faţă de numărul de locuri din creşe. Primăria care investeşte 100 de milioane de lei în reţeaua educaţională
0Primăria Târgovişte a dat startul unor investiţii masive în reţeaua educaţională preşcolară, după ce creşele au înregistrat cereri de înscriere peste posibilităţile actuale. Mai exact, faţă de cele 300 de locuri disponibile în acest moment, au fost primite peste 500 de cereri. Creşele din oraş sunt preferate şi de părinţii care trăiesc la satele de lângă Târgovişte.
Creşa NR. 8 din oraş este în şantier în acest moment. Ea va avea şi un corp nou de clădire, iar investiţia se va realiza prin PNDL şi va costa aproximativ 2.000.000 de lei.
„Per total cred că avem 16 unităţi de învăţământ în reabilitare sau extindere cu o valoare totală de peste 1.000 miliarde lei vechi (nr. 100 de milioane). Este cel mai amplu program de modernizare a municipiului Târgovişte, iar sursele de finanţare sunt multiple, respectiv surse PNDL, surse de la Ministerul Educaţiei, dar cei mai mulţi bani vin pe fonduri europene (Axa 4 şi Axa 10)”, a declarat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Numărul instituţiilor de acest gen care vor intra în proces de extindere, reabilitare şi modernizare, în perioada imediat următoare, este mult mai mare.
„La nivelul municipiului Târgovişte există o cerere destul de importantă de locuri pentru creşă. În momentul de faţă avem, în cele 8 creşe din Târgovişte, undeva la peste 300 de locuri, dar cererea este mult mai mare. După implementarea celor cinci proiecte pe extinderea creşelor în municipiul Târgovişte, vom putea să facem faţă acestor cereri pe care le avem. Mai exact Creşa nr. 8 unde au început lucrările şi acesta este proiectul cel mai avansat. La Creşa nr. 2 s-a luat avizul de la Ministerul Culturii, urmează să intrăm din nou cu indicatorii în CL Târgovişte şi apoi şi această investiţie va intra pe cursul normal. Urmează Creşele nr. 14 şi nr. 16, unde avem realizate proiectele, suntem în faza de obţinere a autorizaţiilor de construcţie şi vom începe cel mai probabil în această toamnă, după finalizarea licitaţiei de execuţie. Tot legat de infrastructură educaţională avem, tot la faza de autorizaţie de construcţie, Grădinţa nr. 13 (Micro VI) şi Grădiniţa nr. 15 (Micro XI), lucrări finanţate prin PNDL”, a mai spus edilul.
La acestea se mai adaugă şi Grădiniţa din cartierul ANL Sagricom unde lucrările vor începe în septembrie, grădiniţă realizată de Ministerul Educaţiei în colaborare cu administraţia locală târgovişteană.
„Mai adăugăm Grădiniţa care va fi construită pe strada I.E. Florescu, prin GAL, proiect în valoare de 7 milioane de euro. Tot pe strada I.E. Florescu va fi construită şi o creşă. Mai adaug şi Grădiniţa nr. 8 „Rază de Soare”, cea mai mare grădiniţă din judeţ şi una dintre cele mai mari din ţară. Pentru aceasta avem depus proiect la finanţare pe Axa 4, axă dedicată municipiilor reşedinţă de judeţ. Sper ca în primăvară să înceapă lucrările. Per total cred că avem undeva la 16 unităţi de învăţământ cu o valoare totală de peste 1000 miliarde lei vechi.

1.000 de miliarde lei vechi, în infrastructura educaţională
„Este cel mai amplu program de modernizare a municipiului Târgovişte, iar sursele de finanţare sunt multiple, respectiv surse PNDL, surse de la Ministerul Educaţiei, dar cei mai mulţi bani vin pe fonduri europene (Axa 4 şi Axa 10). De asemenea, în luna septembrie, şi noul corp de la Grădiniţa nr. 9 de pe Calea Domnească va fi dotat cu mobilier adecvat, în plus va fi reabilitată şi curtea grădiniţei, care va putea să fie utilizată. Deci toate aceste investiţii sunt realizate din sume atrase, din fonduri nerambursabile, cu o cotă de finanţare de maxim 2% din partea administraţiei locale târgoviştene”, a adăugat primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan.
