Ce se va întâmpla în comuna unde doi căutători de comori au găsit înainte de Revelion 16 monede dacice şi romane
0Autorităţile din Dâmboviţa au luat decizia împrejmuirii locului din comuna Dărmăneşti, în care, înainte de Revelion, au fost descoperite 16 monede din argint şi o brăţară din bronz, de provenienţă dacică sau romană.
Doi căutători de comori, în vârstă de 30, respectiv 40 de ani, au găsit, cu ajutorul unui detector de metale deţinut legal, 16 monede dacice din argint şi o brăţară din bronz. Descoperirea a fost făcută pe un câmp din Marginenii de Sus, judeţul Dâmboviţa, înainte de Revelion.
Toate obiectele au fost duse la sediul Primăriei din Dărmăneşti, iar de acolo au fost ridicate de reprezentanţii Curţii Domneşti pentru analiză de specialitate.
„Am delimitat locul, aşa cum spune ordonanţa 43. Am luat toate măsurile şi se vor face toate cercetările de rigoare, dar să se îndrepte puţin timpul. Probabil din primăvară se va intra la săpături. Oricum, eu cred că acele monede sunt împrăştiate de lucrările agricole, pentru că ele au fost găsite dispersat. Acum sunt interzise alte căutări pe acolo, fiind încercuită zona. Fiind vorba de un deal, de unde se putea observa toată valea, poţi să spui că acolo a fost ceva”, a spus Radu Alexandru, director Direcţia pentru Cultură Dâmboviţa.
Cetate a lui Preda Buzescu
Bătrânii satului spun că în zonă ar exista un schit extrem de vechi, din perioada dacică, însă la suprafaţă nu se vede nimic.
„Bătrânii vorbesc că aici, în zona noastră ar fi un schit din periaoda dacică, ar fi o cetate dacică aici, încă nedescoperită. Ar fi un lucru bun pentru localitate să fie descopetită o cetate. Va trebui să vină specialiştii să facă săpăturile de rigoare. Monedele au fost sigilate şi depozitate într-un loc sigur. După sărbători vor veni specialiştii de la Curtea Domnească să vadă despre ce este vorba”, a declarat primarul comunei Dărmăneşti, Valentin Mihalache.
„Zona este bogată în material arheologic, de foartă multă vreme. Din mărturiile bunicului meu care s-a născut în 1900, undeva spre Mărginenii de Jos, într-un loc anume ar fi fost o cetate a lui Preda Buzescu. Consătenii susţin ideea că aici s-ar fi bătut preda Buzescu cu tătarii”, mai spune Ion Gheorghe Boulescu, viceprimar comuna Dărmăneşti şi istoric.
PE ACEEAŞI TEMĂ: