Cât de bună este, de fapt, guma de mestecat. Curăţă dinţii, dar ne poate „curăţa“ şi pe interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO articles.mercola.com
FOTO articles.mercola.com

Guma de mestecat este atât de populară încât este folosită atât de adulţi, cât şi de copiii aflaţi la vârste fragede. Mestecăm gumă atunci când conducem, când facem sport, când ne uităm la televizor sau când suntem nervoşi.

“Mestecatul este bun, dar guma de mestecat nu este cea mai bună alegere. Obiceiul nu este sănătos, pentru că una este să mesteci din când în când o gumă şi alta este să mesteci gumă de când te trezeşti şi până seara. Sunt persoane care mestecă non-stop la gumă. Lăsând la o parte că nu este o imagine prea plăcută atunci când vezi pe cineva mestecând de zor la o gumă, nu este nici sănătos. Dacă părintele face lucrul acesta, şi copilul imită. Pe lângă asta, guma conţine tot felul de substanţe nocive”, spune dr. Ileana Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Dâmboviţa.

guma de mestecat

Se ştie că guma de mestecat conţine lanolină, o substanţă secretată de glandele sebacee ale oilor. 

Această substanţă este întrebuinţată şi în industria cosmetică, ca emolient oftalmologic în produsele farmaceutice şi pentru fabricarea gumei, pentru a o face mai moale şi mai uşor de mestecat.

Cele mai multe sortimente de gumă de mestecat conţin sorbitol, xilitol, manitol, maltitol, bază de gumă, glicerol, arome naturale si artificiale, ulei de cocos hidrogenat şi amidon, aspartam – Acesulfam, lecitină din soia, coloranţi (oxid de titan, albastru 2 lac, roşu 40), acid malic, acid citric. Dintre toate, aspartamaul este cea mai periculoasă, fiind legată de producerea bolilor cerebrale majore, inclusiv de Alzheimer.

Poate provoca gastrită

“Orice mâncăm noi trebuie să mestecăm, exceptând substanţele lichide. Mestecatul acesta produce suc gastric în stomac, iar acest suc este dăunător în exces. După câteva zile sau săptămâni de mestecat în gol te poţi trezi cu o gastrită de toată frumuseţea. Dacă cineva vrea să îşi aerisească puţin gura există şi alte substanţe; chiar şi fructele, cum ar fi merele, sunt de folosit în astfel de cazuri. Merele sunt excelente pentru dantură, curăţă, au numeroase vitamine, conferă senzaţia de saţietate şi ne protejează de bolile cardiovasculare”, mai spune Ileana Dumitrescu.

Un studiu recent dezvăluit de publicaţia Eating Behaviours arată că mestecatul gumei scade apetitul pentru alimentele sănătoase şi îl creşte pe cel pentru chips-uri, dulciuri şi prăjeli. De asemenea, guma poate provoca dureri ale maxilarului, dureri de cap, de gât, de urechi şi chiar dureri dentare.

   

Efecte „bune“

Un studiu efectuat la din Universitatea de Stat din Louisiana a arătat că persoanele care au mestecat gumă după masă de prânz au avut mai puţine pofte pe parcursul zilei. De asemenea, un alt studiu efectuat în Australia a ajuns la concluzia că mestecatul gumei îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt. Mai mult, guma ar conduce la eliberarea tensiunilor nervoase, reducând stresul şi anxietatea şi ajută la prevenirea cariilor. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite