Bunicile karatiste din Târgovişte care se antrenează cot la cot cu tinerii: „Am scăpat de dureri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunicuţele karatiste şi antrenorul lor, Viorel Staicu jr. FOTO: Ager Club Târgovişte
Bunicuţele karatiste şi antrenorul lor, Viorel Staicu jr. FOTO: Ager Club Târgovişte

În loc să îşi vadă liniştite de pensie şi de nepoţi, aşa cum spune o vorbă românească, mai multe pensionare, membre ale unui club de arte marţiale, le dau o lecţie de voinţă tinerilor

Şcoala de Arte Marţiale Mixte “AGER” din Târgovişte îi ajută pe cursanţii de orice vârstă să îşi depăşească limitele. Indiferent de vârstă, cei care se antrenează acolo spun că au devenit mai puternici, mai neînfricaţi şi mai sănătoşi. 

Printre cursanţii de la Ager Club sunt şi patru pensionare care se antrenează de ani buni cot la cot cu cei mult mai tineri. Luminiţa Mihai (63 ani), Gabriela Popescu (61 ani), Marilena Drăguţ (65 ani) şi Doina Staicu (69 ani) sunt karatistele care nu se dau bătute niciodată.

„Singura muncă, să spunem aşa, e că atunci când vii la sală nu spui ce boală ai, ce probleme ai. Ăsta e obicieul tuturor. Le băgăm printre cei tineri, să vorbim de planuri, de viitor, de ce bine o să fie. Se schimbă şi corpul, se schimbă mintea imediat. Bărbaţii se dezvoltă mai repede, dar la femeie e ceva mai greu. Durează puţin până îşi intră în ritm, apoi e mai uşor”, spune Viorel Staicu jr, care, alături de fratele său mai mare, conduce Ager Club.

Pensionara care vine de cel mai mult timp la sală este Luminiţa Mihai, care este un exemplu pentru celelalte colege. Are mai bine de cinci ani de antrenamente şi participă şi la concursuri, crosuri şi semimaratoane. 

Doamna Luminiţa s-a hotărât să schimbe ceva în stilul său de viaţă şi a mers să facă mişcare la Club Sportiv Ager Târgovişte. „Am venit la modelare corporală, pentru că începusem să mă îngraş. Ajunsesem la 87 de kilograme. Mă dureau genunchii, mă durea mijlocul, nu era bine deloc. Am început antrenamentele, am început să alerg şi să vin la sală. Acum am 71 de kilograme şi am scăpat de dureri“, povesteşte Luminiţa, care şi-a îmbunătăţit sănătatea şi şi-a înfrumuseţat viaţa prin sport.

Viorel Staicu jr, antrenor la Ager Club, spune că mai importantă decât exerciţiile în sine este încrederea pe cursanţii o dobândesc după pregătire.

„Contează mai mult să le poţi oferi încredere în propriile puteri, în sine, decât exerciţiile pe care le facem noi la sală. Societatea, aşa cum este concepută acum, ne omoară încet, dar sigur. Conceptul e aşa: ieşi la pensie şi stai degeaba, acasă, mai vezi de nepoţi, dar acest scenariu nu îţi face prea bine, ba te şi îmbolnăveşte”, spune antrenorul. 

karate pensionare

Ceea ce este cu adevărat uimitor este că antrenamentele periodice te pot scăpa de multe probleme de sănătate. Dovada o pot aduce pensionarele karatiste.

„Se simt extraordinar. Fiecare a avut probleme grave, de articulaţie, artroză, la genunchi, la degete. Aveau dureri groaznice, dar acum nu mai au absolut nicio problemă. Una dintre ele abia urca scările. Acum sare coarda, aleargă, se lasă pe vine, se ghemuieşte. Multora nu le vine să creadă când le văd şi când aud ce vârstă au şi ce pot face. Şi tehnicile contează, dar te ajută şi mişcarea. Internetul e plin de îndemnuri la mişcare, dar trebuie să fie cineva să te ghideze”, adaugă Viorel Staicu. 

karate pensionare

Bunicuţele se antrenează de trei ori pe săptămână la sală, dar, pe lângă asta, mai aleargă şi în aer liber.

Practicarea artelor marţiale te dezvoltă mental. “Ai altă încredere în tine, altfel mergi pe stradă, altfel te comporţi în întuneric, ai alt echilibru mental, ai multe de învăţat pe lângă disciplina sportivă”, spune Staicu Viorel Gabriel, insctructor Ager.

Ager Dojo include grupe de elevi de la şase la 75 de ani, împărţiţi pe categorii de vârstă şi pe niveluri de pregătire. Cel mai mic cursant de la Ager Club avea patru ani.

Managerul-fondator AGER este Staicu M. Viorel, cu o experienţă de peste 30 de ani în sporturi de contact, fiind gradat în cinci arte marţiale şi medaliat în nouă arte marţiale.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Un inginer s-a apucat de tenis la 30 ani. Acum, la 72 ani, conduce o academie de sport. „De când a apărut Simona Halep, vin copii şi adulţi să înveţe tenis“

Proiectul de voluntariat “Instigare la sănătate”, reluat în şcolile din Dâmboviţa

Wushu se transmite din tată-n fiu în familia Marin

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite