Alina Teodorescu este pasionată de cultura şi civilizaţia japoneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra vrea să promoveze tradiţiile şi obiceiurile niponilor printre târgovişteni şi, pe viitor, ar vrea să se stabilească în Japonia.

Alina Teodorescu este pasionată de cultura japoneză şi face tot ce-i stă în putinţă să o promoveze printre târgovişteni şi nu numai. Doar înfăţişarea o deosebeşte de un cetăţean japonez, în rest are tot ce-i trebuie pentru a se considera un adevărat nipon. Acasă mănâncă cu beţişoarele şi găteşte mâncăruri tradiţionale japoneze. Ascultă muzică din Ţara Soarelui Răsare, vizionează anime-uri şi se joacă cu origami, toate astea pentru că, spune ea, Japonia este fascinantă din toate punctele de vedere.  „Japonezii au o cultură unică, originală şi specială. Graniţele Japoniei au fost închise timp de 200 de ani, nu intra şi nu ieşea nimeni din ţară, astfel că nu s-a împrumutat nimic din alte culturi. Îmi place cum îmbină modernul cu tradiţionalul, gheişele au telefoane mobile, iar fetele care urmează ultima modă se duc la festivaluri îmbrăcate tradiţional”, mărturiseşte Alina Teodorescu.
Pasiunea pentru cultura japoneză a dobândit-o pe când avea 11 ani şi urma cursuri de pictură, muzică şi dansuri la Palatul Copiilor, înscriindu-se apoi şi la cercul de japoneză, la insistenţele directorului. „La început nu eram foarte convinsă să urmez aceste cursuri, însă am văzut un film japonez la televizor şi mi-a plăcut foarte mult limba. Îmi plăcea cum sună cuvintele, era ceva diferit. La acest curs era o profesoară japoneză, acolo am învăţat nu numai limba ci şi cultura lor”, spune târgovişteanca.

S-a transferat la un colegiu din Bucureşti pentru a învăţa mai multe despre cultura japoneză

După un an, profesoara de japoneză de la Palatul Copiilor a plecat, astfel că Alina a luat o mică pauză. Aceasta a cunoscut, însă, alte fete care aveau aceeaşi pasiune pentru cultura japoneză, dar, mai ales, pentru anime-uri. „Asta ne-a legat şi am devenit prietene. Ne întâlneam o dată pe săptămână şi învăţam limba, discutam despre cultura şi tradiţiile japoneze. Apoi, ele erau foarte ocupate cu şcoala, astfel că am început să învăţ singură”, mărturiseşte tânăra. 
Alina nu putea să stea departe de această pasiune, astfel că vara se ducea în Bucureşti la cursuri de limbă japoneză, acolo unde şi-a făcut prieteni din întreaga ţară. A decis apoi să se mute de la Colegiul Naţional „Ienechiţă Văcărescu”, acolo unde învăţa, la Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Bucureşti, acolo unde s-a înscris la profilul de japoneză-intensiv. După ce a stat două luni la cămin, Alina a început să facă naveta Târgovişte-Bucureşti o perioadă. „A  fost destul de greu, plecam de la 5-6 dimineaţa din oraş, ca să ajung la şcoală. Apoi m-am mutat într-o garsonieră cu o prietenă. Anul acesta cred că o să stau la o familie de japonezi, care este stabilită în România de 13 ani”, spune Alina. 

Întrebări şi răspunsuri:
Îţi doreşti să te stabileşti în Japonia?

„Da, cu siguranţă. Există o bursă oferită de Japonia şi o să încerc să o obţin, pentru a-mi continua studiile la o universitate de acolo. Japonia este curată, totul este perfect la ei.”

Ce îţi place la niponi?
„Îmi place că sunt foarte ordonaţi, ambiţioşi şi au o gândire pozitivă care nouă ne lipseşte. Prin calităţile astea au reuşit să ajungă sus.”
Sunt în Târgoviştea mulţi oameni atraşi de cultura japoneză?
„Am organizat aici mai multe festivaluri şi au venit mulţi oameni, care au rămas impresionaţi de obiectele şi vestimentaţiile cu specific japonez.”

Ce-i place:
„Recent a început să-mi placă să conduc, îmi place să gătesc (încerc să fac mâncăruri cu specific japonez chiar dacă nu am toate ingredientele). Îmi place să ies cu prietenii, care sunt foarte importanţi pentru mine.”
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii care se schimbă, care nu sunt serioşi. Nu sunt multe lucruri care nu îmi plac.”

Profil.
Născut. 3 august 1992, Târgovişte.
Studii. Colegiul Naţional „Ion Creangă”, Bucureşti.
Familie. Singură la părinţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite