VIDEO Români care locuiesc în Spania sau în Italia: „Este interzisă orice deplasare care nu prezintă scop precis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Agapi, româncă din Roma, a fost lăsată să iasă din casă pentru a dona sânge FOTO: Intermedia TV
Elena Agapi, româncă din Roma, a fost lăsată să iasă din casă pentru a dona sânge FOTO: Intermedia TV

Suceveanul Marian Ioan Penciuc locuieşte de 14 ani în Spania şi spune că statul a luat măsuri ferme pentru prevenirea îmbolnăvirile cu coronavirus. El a arătat că aproape toate instituţiile publice sunt închise, iar autorităţile le-au recomandat cetăţenilor să stea în case.

„Sunt 4.000 de persoane cu coronavirus şi 90 de persoane care au decedat, dintre care 40 sunt din Madrid. Aproape toate instituţiile sunt închise, s-au suspendat evenimentele sportive şi culturale.  Au anunţat noi restricţii, vor să închidă, restaurantele, barurile şi locurile de joacă. Nu vor rămâne deschise decât farmaciile şi centrele comerciale, de unde se pot cumpăra alimente. Ni s-a recomandat să stăm în casă şi lumea a înţeles. Mijloacele de transport în comun circulă aproape goale. Cifrele cresc pe zi ce trece”, a spus Marian Ioan Penciuc, suceveanul care locuieşte în Madrid de mai bine de un deceniu .

Pe de altă parte, Italia a devenit "zona roşie" la sfârşitul săptămânii trecute şi a intrat în carantină din cauza coronavirusului. Oamenii trebuie să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor şi chiar o fac. Ne confirmă doi români care locuiesc în Torino, respectiv Roma.

Elena Agapi, din Piatra Neamţ, locuieşte într-o la 30 de kilometri distanţă de Roma, şi este în plină carantină. Nu mai poate să meargă la muncă de câteva zile, dar vineri, 13 martie, a decis să iasă din casă pentru a dona sânge. A declarat pentru televiziunea regională Intermedia că atmosferă pe stradă era sinistră.

"E pustiu pentru că este interzisă orice deplasare care nu prezintă scop precis. Respectând şi aceste reguli pe lânga cele de igienă, nimic nu poate fi rău, ci dimpotrivă, împiedicăm răspândirea virusului. În cazul deplasării dincolo de cartierul de domicilu, trebuie să facem o declaraţie pe propria răspundere, unde ne deplasăm făcându-se controale prin sondaj acolo unde e mai multă lume”, ne-a mărturisit Elena Agapi. 

Ea ne-a mai spus despre faptul că transportul public nu a fost suspendat, dar autobuzele au foarte puţini călători. Pentru protecţia şoferilor, uşile din faţă nu se deschid, iar în interior au pus bandă de limitare. Sunt trenuri anulate, nu mai circulă din 15 în 15 minute, ci din 30' în 30'. Gările sunt dezinfectate de 2 ori pe zi, oamenii de serviciu sunt prezenţi permanent în fiecare gară.

Ştefan Mezei, originar din judeţul Suceava, a vorbit despre situaţia din Torino. El a ţinut să sublinieze, printre altele, că nu este de acord cu plecarea românilor din Italia în România, în primul rând pentru că sistemul italian sanitar este mult mai bine pus la punct. “Nu este adevărat ca cei care muncesc la negru nu au dreptul la asistenţă medicală, ba au chiar prioritate. Nu ştiu ce se aude acolo, dar nu este adevărat că se “cerne “ cine are prioritate, pacienţii doar sunt transferaţi in structuri din alte regiuni”, a spus bărbatul.

Italia a luat măsuri dure pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus. Au fost închise toate restaurantele, barurile şi aproape toate afacerile - mai au voie să funcţioneze doar supermarketurile şi farmaciile, a anunţat premierul Giuseppe Conte. Toate activităţile fără caracter de necesitate au fost fi închise. Numărul infecţiilor cu coronavirus a depăşit în Italia 12.400 persoane, dintre care peste 820 au decedat. Regiunea Lombardia este cea mai afectată.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite