VIDEO Cum se vede de sus groapa de gunoi clandestină care-i face de ruşine pe cei mai bogaţi săteni din Bucovina. „E un fenomen care nu poate fi oprit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Cristi Şuiu
FOTO: Cristi Şuiu

Deşeurile se întind pe o suprafaţă de câteva hectare. Sunt adunate PET-uri, hârtii, resturi din construcţii, cauciucuri, toate aruncate pe un câmp de pe raza comunei Şcheia, cea mai bogată localitate rurală din judeţul Suceava. Imaginile dezolante au fost filmate cu o dronă de către studenţii de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”.

Un cetăţean pasionat de off-road a descoperit groapa de gunoi clandestină de pe raza comunei Şcheia. Cristi Şuiu se plimba cu maşina pe dealurile din localitate când a dat peste deşeuri. A văzut cum un deal întreg s-a umplut de PET-uri, hârtii, resturi şi vechituri de prin grospodăriile oamenilor, de la paturi la electrocasnice, şi nu în ultimul rând, cauciucuri cel mai probabil de la vulcanizările din Şcheia şi Suceava. Din păcate, o bună parte a deşeurilor se află într-o zonă cu case, mai exact în cartierul romilor. Resturi din construcţii sunt depozitate şi în apropierea râului Suceava. 

După ce a văzut Imaginea dezolantă, Cristi Şuiu s-a oprit  direct la primăria din localitate, ca să vadă ce se poate face. Primarul Vasile Andriciuc i-a promis că va igieniza zona în cel mult o săptămână. Ei bine, săptămâna s-a încheiat, însă mai este multă treabă la Şcheia. O demonstrează imaginile suprinse de studenţii Facultăţii de Silvicultură a Universităţii „Ştefan cel Mare”, care au filmat gunoaiele cu ajutorul unei drone.

Ei au postat filmuleţul pe Facebook şi au atras atenţia că gunoiale se află la o distanţă mică de râul Suceava.

   

„(...) prin descompunerea acestor deşeuri este afectat cel mai probabil si râul Suceava care îşi face cale prin apropriere. Calitatea aerului este afectată din cauza emisiilor deşeurilor. Să nu uităm de precipitaţiile care spală rezidurile, iar apa pluvială se infiltrează prin sol până în pânza freatică. Trebuie să conştientizăm importanţa colectării selective a deşeurilor şi în principal a deşeurilor voluminoase şi cele provenite din şantierele de construcţie”, au scris studenţii pe Facebook.

Contactată telefonic, şefa Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache ne-a declarat că a amendat deja Primăria Şcheia cu suma de 5000 de lei, pentru depozitul clandestin de deşeuri. 

Pe de altă parte, primarul Vasile Andriciuc ne-a spus că s-a apucat de strâns deşeurile, dar primăria este depăşită de situaţie, se confruntă cu un „fenomen care nu poate fi oprit”. „Am găsit deşeuri şi în alte zone, nu doar pe acel deal”, ne-a spus alesul local. 


 

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite