VIDEO Cum au ajuns cinci aziluri de bătrâni şi Centre de Recuperare să fie focare de COVID-19: „De ce n-aveţi combinezoane?“
0
În timp ce toată atenţia autorităţilor era centrată pe Spitalul „Sf. Ioan cel Nou“, virusul SARS-coV-2 a intrat în trei cămine de bătrâni şi două Centre de Recuperare Neuropsihiatrică din judeţul Suceava. Cele mai recente cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la azilul de la Bogdăneşti, care n-avea echipamente de protecţie, şi nici biocide pentru igienizare.
Focarul de coronavirus de la căminul de bătrâni din Bogdăneşti a fost descoperit la sfârşitul săptămânii trecute. Direcţia de Sănătate Publică a fost alertată de decesul a doi bătrâni din centru, despre care coordonatorul azilului spune că au murit de bătrâneţe. Atunci au luat decizia de a testa toţi beneficiarii, dar şi personalul medical.
Rezulatele analizelor au transformat azilul într-un focar. Vineri, 1 mai, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a informat Prefectura despre situaţia de la Centrul Social Creştin Bogdăneşti de pe lângă Mănăstirea Bogdăneşti. O comisie condusă de prefectul judeţului Suceava a ajuns la acest centru pentru a face o evaluare la faţa locului. La vizita în teren a constatat că bătrânii sunt cazaţi în condiţii bune, că există condiţii de izolare pentru bătrânii testaţi pozitiv, dar că nu pot fi instituite circuite separate pentru asigurarea hranei, a lenjeriei şi personalului.
Personalul centrului nu are pregătire medicală, iar îngrijirea bătrânilor este realizată cu persoane din comuna Râşca. În plus, în unitate nu au fost găsite substanţe biocide pentru igienizarea suprafeţelor şi mâinilor, iar personalul nu avea nici un fel de echipament de protecţie. Peste 70 de persoane au fost depistate pozitiv la Bogdăneşti.
Astfel, comisia a impus să fie luate măsuri de protecţie specifice locului respectiv şi să fie trimise 100 de echipamente complete COVID 19, mai exact combinezoane, măşti, mănuşi.
A lipsit prevenţia
În urma unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, un medic de la Spitalul Municipal Fălticeni a fost detaşat la Bogdăneşti pentru supravegherea medicală a bătrânilor din Centrul Social Creştin Bogdăneşti. La acestea, se mai adaugă măsuri de dezinfecţie a clădirilor, spaţiilor de locuit, bisericii şi a celorlalte încăperi din interiorul centrului. Mănăstirea Bogdănesti se află în comuna suceveana Râşca, la cativa kilometri de drumul naţional şi este oarecum izolată. Aici funcţionează un centru privat de ocrotire şi îngrijire a persoanelor aflate în dificultate.
Focarul de coronavirus de la Bogdăneşti nu este singurul din judeţul Suceava izbucnit într-un centru de îngrijiri.
Căminul de bătrâni de la Rădăuţi, fără echipamente
Până acum, au mai fost confirmate încă patru focare în centre de ocrotire şi ingrijire: la Ilişeşti, Sasca Mică, Costâna şi Rădăuţi. În ceea ce priveşte Căminului pentru Persoane Vârstnice din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Rădăuţi, aici au fost depistaţi pozitiv la COVID 19 iniţial 7 beneficiari şi 4 angajaţi, care au fost internaţi la Spitalul Municipal Rădăuţi .Duminică, alte 9 persoane, toţi beneficiari, au fost testate pozitiv. În timp ce angajaţii unităţii spun sub protecţia anonimatului că n-au avut materiale de protecţie până la declanşarea focarului, primarul de la Rădăuţi, Nistor Tătar susţine contrariul.
Rădăuţeanca Larisa Matilde a arătat într-un clip publicat pe contul său de Facebook că angajatele de la Căminul Rădăuţi nu aveau combinezoane. "De ce n-aveţi combinezoane", le-a întrebat tânăra pe angajate.
În schimb, situaţia de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Sasca Mică din structura DGASPC Suceava se redresează. La sfârşitul săptămânii, nici un beneficiar dintre cei testaţi pozitiv, nu se afla în spital. O singură beneficiară care a fost internată în spital, fiind testată pozitiv, a fost externată, fiind retestată şi diagnosticată negativ. Şi situaţia celor 59 de angajaţi care au fost internaţi în spital în urma testării pozitive a început să se îmbunătăţească. 15 dintre ei au fost deja externaţi, fiind testaţi negativ. La declanşarea focarului s-au înregistrat peste 300 de cazuri de îmbolnăvite, salariaţi şi beneficiari.
Probleme sunt şi la Centrul de la Costâna, unde zeci de beneficiari sunt infectaţi cu noul coronavirus.
Cât priveşte focarul de la Căminul Ilişeşti, acesta este pe cale să se stingă.
Direcţia de Sănătate Publică Suceava nu a inspectat până acum toate céntrele pentru persoane vârstnice, însă are programate astfel de controale.