„Ultimul Dinozaur de lemn” e în Rarău. Pădurea mistică, uitată de timp, devenită sit UNESCO

0
Publicat:

Sit aflat în Lista Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, Codrul Secular Slătioara este una dintre cele mai vechi arii protejate din România.

Codrul Secular Slătioara. FOTO ROventura - Tara-n Bucate
Codrul Secular Slătioara. FOTO ROventura - Tara-n Bucate

Situată la 36 de kilometri de Gura Humorului, rezervaţia „Codrii seculari Slătioara” ascunde cei mai înalţi şi groşi brazi şi molizi din România, o oază de păduri ce se întinde pe versantul estic al munţilor Rarău.

Puţină lume ştie că cele mai mari specimene ale acestor arbori de pe suprafaţa României se întâlnesc numai în rezervaţia de la Slătioara.

O pădure  mistică de peste 600 de hectare 

Aflată în administrarea Romsilva, prin Ocolul Silvic Stulpicani, „Catedrala de lemn a Rarăului”, este locația de poveste unde a fost filmată prima ediție ROventura - Tara-n Bucate din 2023 pe care o puteți urmări sâmbătă, de la ora 15, la Kanal D Romania.

Situl UNESCO, căruia i se mai spune și Ultimul Dinozaur de lemn este un amestec de foioase și rășinoase, fiind un ecosistem bogat, cu numeroase specii de vegetație ierboasă și plante.

Codrul Secular Slătioara. FOTO ROventura - Tara-n Bucate
Codrul Secular Slătioara. FOTO ROventura - Tara-n Bucate

Are e 609,8 hectare și o zonă tampon de 449,5 hectare. Primele demersuri pentru protejarea Codrului Secular Slătioara datează din anul 1904, când o suprafață de peste 670 de hectare a fost pusă sub regim de ocrotire, fiind declarată oficial rezervație în anul 1941” explică Romsilva.

Din cele peste 23 de mii hectare de păduri de fag declarate sit al Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO în România, 98% se află în proprietatea publică a statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Fauna este reprezentată de specii caracteristice zonei de munte între care remarcăm râsul precum și cinci specii noi de fluturi.

În susurul râurilor sale şi al bocănitului făcut de ciocănitori, Codrii Seculari Slătioara îşi dezvăluie farmecul pe măsură ce înaintezi pe traseul destinat turiştilor. Pădurea rămâne o "insulă" a copacilor care cresc doar ca să atingă cerul, unde molizi vechi de 300-400 de ani ating o înălţime de 60 de metri”, scrie discoverbucovina.info.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite