Tomograful arborilor, instrumentul de evaluare a sănătăţii copacilor care nu dă greş, folosit de cercetătorii silvicultori din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii Cătălin Roibu şi Andrei Mursa FOTO: Oana Şlemco
Cercetătorii Cătălin Roibu şi Andrei Mursa FOTO: Oana Şlemco

Cercetătorii Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava folosesc un tomograf pentru a evalua starea de sănătate a copacilor. Cu ajutorul echipamentului, specialiştii îşi dau seama dacă există şi cât de mare este zona afectată de putregai din interiorul arborelui.

Cercetătorii Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava folosesc un tomograf pentru a stabili dacă arborii sunt sau nu sănătoşi, în ce proporţie sunt afectaţi de putregai şi ce rezistenţă au la vânt. 

„Este o metodă minim invazivă, sub nicio formă nu dăunează arborelui pe care îl analizăm şi este extrem de utilă mai ales în zonele urbane pentru identificarea arborilor cu probleme”, a declarat inginerul Andrei Mursa.

Aparatul are în componenţă nişte senzori care se ataşează de copac şi care, printr-o uşoară lovire cu un ciocan, transmit vibraţii care apoi sunt preluate şi interpretate cu ajutorul unui soft.

„Cu ajutorul unui ciocan lovim senzorii şi producem nişte unde de şoc în interiorul trunchiului. Fiecare senzor este dotat cu un cronometru care porneşte în momentul inducerii undei de şoc şi se opreşte când unda de şoc a ajuns la toţi senzorii de jur-împrejurul arborelui. 

Acei timpi sunt măsuraţi şi cu cât sunt mai lungi cu atât este mai degradat lemnul în interior. Timpii cu cât sunt mai scurţi, densitatea lemnului din interior este mai mare. Golurile de aer din trunchi întârzie deplasarea undei de şoc în interiorul trunchiului”, a explicat cercetătorul. 

El a evaluat un tei din parcul institituţiei academice ca să demonstreze cum funcţionează aparatul şi a constatat că 50% din suprafaţa secţiunii măsurate este afectată de putregai.

 „În interiorul trunchiului există o cavitate cu un diametru de 20 – 30 de cm. Are o singură zonă pe partea de nord-vest care ar fi mai solidă, singura zonă care susţine trunchiul în picioare. Ar putea exista un risc de prăbuşire la o furtună mai serioasă”, a completat tânărul.

Colegul său, lectorul universitar Cătălin Roibu, a explicat că în prezent sănătatea arborilor este stabilită prin metoda observaţiei. 

„Se bazează pe observaţii în exteriorul arborelui. Vor să vadă dacă prezintă ceva antipic, o scorbură, dacă în coroană sunt ramuri uscate, dacă există un grad de defoliere. Atunci ar fi un risc. Dar prin această metodă nu se poate estima care este procentul de putregai din interiorul arborelui. Dacă este un putregai tare sau moale, dacă este deja scorbură în interior. Acest tomograf poate să facă toate aceste lucruri. Poate să determine cu acurateţe ce procent din suprafaţa transversală a trunchiului este ocupată de zonă degradată, zonă cu rezistenţă scăzută, care se traduce prin risc”, a explicat suceveanul.

Nicio primărie din Suceava n-are în dotare un astfel de aparat, care ar pune capăt disputelor pe tema tăierii copacilor în zonele urbane. Cercetătorii susţin că ar vrea să colaboreze cu autorităţilor pentru a evalua arborii din spaţiile verzi ale mediului urban.

Vă mai recomandăm şi:

Gigi Becali, pus la colţ de biserică: nu are dreptul să interzică accesul femeilor în mănăstire FOTO

„Nobelul pentru patrimoniu“, câştigat de o biserică din România. Istoria Bisericii de lemn Urşi din Vâlcea FOTO VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite