Suceava: Sucevenii îşi plătesc analizele „gratuite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii care vor să facă testele fără să plătească trebuie să aştepte câteva luni pentru a fi programaţi.

Majoritatea laboratoarelor de analize în contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) îşi drămăluiesc cu atenţie puţinii bani pe care îi primesc pentru analizele gratuite. În prezent, unităţile din oraş abia reuşesc să facă faţă urgenţelor şi programărilor făcute din timp. Sucevenii care ajung la laboratorul din cadrul Policlinicii Areni şi nu au o afecţiune gravă, dar nici programare, pot face cale întoarsă după ce văd afişul de pe uşa laboratorului. 

În cadrul laboratoarelor Synevo situaţia nu este cu mult diferită. „Banii sunt insuficienţi, însă încercăm să îi distribuim cum putem. Nu putem amâna gravidele, urgenţele, copiii şi bolnavii de cancer“, ne-a spus Adrian Oprea, directorul Synevo. Oamenii sunt nevoiţi să aştepte şi câteva luni pentru a vedea dacă sunt sau nu sănătoşi. Dacă nu pot să aştepte, trebuie să scoată bani din buzunar.

În funcţie de afecţiuni şi de recomandările medicilor specialişti sau ale celor de familie, analizele costă între 100 şi 300 de lei, însă preţul poate fi şi mai mare. „Am făcut o intoxicaţie cu diluant şi am ajuns în spital, dar a trebuit să plătesc aproape 160 de lei pentru analizele la sânge, pe lângă toate medicamentele pe care le-am cumpărat. Sunt angajat de doi ani şi plătesc lună de lună contribuţiile la sănătate. Chiar şi aşa, statul nu-mi dă nicio pastilă gratis“, ne-a spus revoltat Silviu Rotar care şi-a făcut zilele trecute analizele.

„Banii n-au ajuns şi nu o să ajungă vreodată“
Multe laboratoare au oprit temporar programările. Laboratorul Synevo este unul dintre acestea. Pentru septembrie şi octombrie, fondul alocat centrului a fost de aproximativ 25.122 de lei, cu aproape 4.000 de lei mai puţin faţă de primele luni ale acestui an.

„Am cheltuit până acum mai bine de jumătate din banii destinaţi testelor de luna aceasta. De restul ne permitem doar să ne ocupăm de urgenţe. Aşa e sistemul. Banii pentru analize nu au ajuns şi nu o să ajungă vreodată dacă statul nu începe să se gândească la bolnav şi să îl ajute cu măsuri concrete“, a mai explicat Adrian Oprea, directorul laboratoarelor Synevo.

„Norocoşii“ testelor gratuite
Există şi suceveni cărora timpul şi sănătatea le permite să aştepte testele gratuite până în ziua în care sunt programaţi. Valerică Judelea a reuşit ieri să îşi facă analizele la Policlinica Areni, după ce a fost programat cu „doar“ o lună în urmă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite