Suceava: Leii, atracţia de la Grădina Zoologică
0Leii, tigrii şi maimuţele sunt printre principalele atracţii ale singurei grădini zoologice din judeţ.
Sucevenii care ajung la Rădăuţi trebuie să-şi facă timp şi pentru o vizită la parcul zoologic. Singurul spaţiu de acest fel, susţinut de la bugetul local, prezintă sute de animale sălbatice şi păsări de pe toate continentele. Întinsă pe o suprafata de 10 hectare, Grădina Zoologică este unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. Vizitatorii sunt tentaţi să vadă, în special, leii şi de tigrii.
Dinu este unul din exemplarele de lei care, la cei 25 de ani ai săi, trezeşte admiraţia şi respectul celor care trec pe lângă cuşcă. Rasa mai este reprezentată de masculul Acatincăi şi partenerele lor.
Tigri sunt, de asemenea, un alt punct de atracţie al grădinii, mai ales că acum una dintre cele două tigroaice are doi pui. „Sunt aşa de frumoşi. E prima dată când mă aduce tata să văd animalele. Aş vrea să mă pot juca cu puiul de tigru, dar ştiu că mă muşcă mama lui“, a spus Andrei, unul dintre micii vizitatori ajunşi la grădină.
Troc cu animale
„Am mai avut şi anul trecut trei pui de tigru şi am făcut schimb cu Dorin Şoimarul din Ilişeşti, care are o grădină zoologică. El ne-a dat lupii şi noi i-am dat puii de tigru“, a spus Gheorghe Năstase, responsabilul grădinii.
Pe lângă tigri şi lei, vizitatorii pot vedea lupi, urşi bruni, porci sălbatici din speciile originare din Asia, lame sau vulpi. În plus, amatorii de cabaline pot admira în parcul zoologic diferite specii de cai şi de ponei. Vizitatorii mai pot admira maimuţe, lebedele, păuni şi alte specii de păsări.
Grădina Zoologică se va extinde
Administratorii parcului zoologic din Rădăuţi, unul din puţinele din Moldova, promit că spaţiul va căpăta o nouă faţă până la sfârşitul anului. Proiectul „Reamenajarea Parcului Zoo din municipiul Rădăuţi“ vizează reabilitarea grădinii. Printre lucrările anunţate se numără refacerea pavilionului administrativ, a aleilor, a reţelei de apă şi canalizare, a celei sanitare, construcţia padocului pentru animale ierbivore, dar şi a cuştilor speciale care necesită un gard electric.
Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 1,3 milioane de lei. Trei sferturi din sumă este asigurată din bugetul de stat, prin Ministerul Mediului, iar 25% de la bugetul local.
Puteţi vedea parcul cu 4 lei
Toţi vizitatorii care ajung să viziteze singurul parc zoologic de stat din judeţ trebuie să plătească 4 lei pentru un bilet de intrare pentru adulţi şi 1 leu pentru copii. În judeţ, mai exact la Ilişeşti, Dorin Şoimarul deţine încă un parc zoologic cu aproximativ 400 de animale şi păsări exotice, acesta fiind singurul parc zoo privat din Moldova.