Pârtia de schi de pe Rarău primeşte fonduri după un blocaj de şapte ani de zile. Proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul de finanţare pentru finalizarea în acest an a lucrărilor la Pârtia de schi din masivul Rarău – tronsonul 1 a fost semnat la Autoritatea Naţională pentru Turism. Investiţia este în valoare de 18 milioane de lei – 4 milioane de euro.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a semnat, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Turism – Direcţia de Infrastructură Turistică, contractul de finanţare pentru finalizarea în acest an a lucrărilor la Pârtia de schi din masivul Rarău – tronsonul 1. Investiţia este în valoare de 18 milioane de lei – 4 milioane de euro. Banii există, dar trebuie precizat că durata de executare a lucrărilor este până pe 31 decembrie a acestui an.

În acest context, presiunea pe umerii antreprenorului desemnat să realizeze investiţia este extrem de mare. SC Maghebo SRL Câmpulung Moldovenesc este firma care a preluat în subantrepriză investiţia de la Pârtia de schi de pe Rarău de la câştigătorul de acum patru ani al licitaţiei – SC Instcomp SA, care a intrat între timp în insolvenţă. Firma câmpulungeană trebuie, până la sfârşitul anului, în patru luni, cu banii în mână, să efectueze lucrări care nu s-au realizat în patru ani.

Primarul municipiului Câmpulung Moldo­venesc, Mihăiţă Negură, a arătat că, în limita sumelor aprobate la nivel guvernamental şi a termenului limită – sfârşitul anului 2016 -, vor trebui finalizate în principal lucrările la clădirea administrativă, amenajarea de parcări, construirea de ziduri de sprijin, montarea tunurilor de zăpadă, finalizarea lucrărilor la o acumulare de 9.000 de metri cubi de apă pentru alimentarea tunurilor de zăpadă, dar şi configurarea unui serviciu de emitere a biletelor pentru turişti, plus alte lucrări de mai mică anvergură.

Primarul Negură a spus că are încredere în firma câmpulungeană că îşi va onora obligaţiile, mai ales că are posibilitatea de a delega lucrări în subantrepriză la alţi antreprenori cu poftă de muncă. El a spus că săptămâna viitoare, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Turism se vor întâlni cu firma subcontractoare – Maghebo SRL – pentru a se certifica oferirea în subantrepriză a tuturor lucrărilor pe care Maghebo nu le poate realiza cu forţele proprii, pentru ca acestea să fie terminate până la sfârşitul acestui an.

„Vrem să cheltuim banii cu folos şi în timpul cel mai scurt, într-o investiţie importantă, până la sfârşitul anului”, a transmis Mihăiţă Negură.

El a ţinut să arate că „de patru ani am bătut la toate uşile de la Guvern, pentru a finaliza acest important obiectiv de investiţie pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc, pentru Suceava, pentru toată zona Moldovei şi pentru întreg itinerariul turistic naţional. Victoria de astăzi (6 septembrie – n.r.) nu doresc să fie neapărat interpretată politic, dar spun că, printr-un act de determinare venit din partea conducerii Consiliului Judeţean Suceava, a preşedintelui Gheorghe Flutur, dar şi în urma demersurilor mult mai susţinute din partea Primăriei Câmpulung Moldovenesc s-a ajuns ca astăzi să se semenze contractul de execuţie pentru o parte importantă a ivestiţiei pe care ne-am dorit-o demult – Pârtia de schi de pe Rarău”, a spus primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură.

Un proiect blocat politic timp de şapte ani

În luna februarie acestui an, sute de câmpulungeni au ieşit în stradă pentru a cere finanţare pentru finalizarea Pârtiei de schi Rarău. Atunci, câmpulungenii s-au mobilizat şi au redactat o petiţie care a fost înaintată Guvernului, semnată de 7.590 de persoane.

„În momentul de faţă, apreciem că stadiul lucrărilor se află la circa 80%. Finalizarea lucrărilor este necesară, deoarece pârtia şi instalaţia de transport pe cablu s-ar putea degrada considerabil şi acestea impun costuri ridicate de conservare. Luând în considerare dispariţia treptată a industriei din zona Câmpulung Moldovenesc, vedem în turism una din puţinele oportunităţi de dezvoltare pe care oraşul nostru le mai are, potenţialul turistic al Bucovinei şi al Masivului Rarău fiind bine cunoscute.

Credem, stimate domnule prim-ministru, că Guvernul României trebuie să ţină seama de beneficiile multiple pe care această investiţie le-ar aduce locuitorilor din municipiul Câmpulung Moldovenesc şi din zonele limitrofe, odată cu dezvoltarea economiei locale.

Vă solicităm sprijinul pentru finalizarea unui proiect început cu 7 ani în urmă şi care a fost abandonat inexplicabil chiar înainte de a fi finalizat. Considerăm că demersul nostru civic este justificat şi necesar în condiţiile în care intervenţiile oficiale ale administraţiei locale nu au dat rezultatele scontate până în acest moment. Nu în ultimul rând, va cerem să luaţi în considerare faptul că proiectul Pârtiei de schi Rarău a fost finanţat până în acest moment cu 10 milioane de euro”, se arată în documentul care a fost trimis în luna februarie a acestui an Guvernului.

Alte ştiri pe această temă:

Lucrările la pârtia de pe Rarău în care s-au investit 10 milioane de euro, însă unde trei ani nu s-a mai mişcat un ac, vor fi finalizate până la sfârşitul anului

Cum să arunci 10 milioane de euro: pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, abandonată de autorităţi, se deteriorează de la an la an

FOTO O pârtie de schi de 10 milioane de euro, abandonată de Guvern, aruncă primăria Câmpulung Moldovenesc în pragul falimentului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite