Obsesia pentru pariuri sportive l-a băgat şase ani după gratii pe un poliţist. A primit mită de la un individ cercetat pentru tentativă de omor
0Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe subcomisarul Florin Vasile Popescu de la IPJ Suceava la şase ani şi 10 zile de de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii. În primă instanţă, judecatorii de la Tribunalul Suceava l-au condamnat pe poliţistul Popescu la doi ani şi cinci luni de închisoare cu suspendare.
Patima pentru pariuri sportive a ofiţerului Florin Vasile Popescu, din cadrul de la Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, l-a adus pe acesta într-o situaţie de a recurge la tot felul de tertipuri pentru a obţine diferite sume de bani.
În urmă cu circa patru ani de zile, poliţistul Popescu a câştigat o sumă considerabilă de bani la pariuri sportive, bani cu care şi-a achiziţionat o maşină. Din acel moment, ofiţerului i s-a impregnat ideea că prin în acest mod poate obţine sume mari de bani, fără să muncească prea mult. Din nefericire pentru el, lucrurile nu au evoluat foarte bine, a pierdut bani mulţi la pariuri şi a ajuns să se împrumute la diverse persoane.
Din dorinţa de a face rost de bani, poliţistul Popescu a început să urmărească dosarele în care să dădea soluţia de neîncepere a urmăririi penale sau condamnările erau mici. Acesta, de cele mai multe ori, suna la persoanele inculpate şi le spunea că datorită intervenţiei sale pe lângă procurori şi judecători au scăpat atât de ieftin, ocazie cu care le cerea diverse sume de bani, pentru efortul depus.
La mijlocul lunii ianuarie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Florin Vasile Popescu, ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită şi a unei infracţiuni de trafic de influenţă.
Din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora, inculpatul Florin Vasile Popescu, având calitatea de ofiţer de poliţie judiciară cu grad profesional de subcomisar în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale, la data de 30 aprilie 2015, cu intenţie, a pretins, direct şi pentru sine şi la data de 5 mai 2015, a primit prin intermediul unei persoane, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, suma de 500 de euro de la un suspect faţă de care anterior efectuase acte de cercetare penală, iar pentru aceasta, s-a folosit de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând ajutorul acordat în acea cauză penală şi a invocat, în mod nereal, calitatea sa actuală de ofiţer “la investigaţii criminale la DIICOT”.
La data de 11 decembrie 2015, cu intenţie, a pretins din nou suma de 500 de euro, de la acelaşi suspect, deoarece l-ar fi ajutat la soluţionarea favorabilă a acelui dosar penal.
Mită primită de la un individ condamnat pentru tentativă de omor
În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, cu intenţie, a pretins, în mod direct şi pentru sine, suma de 500 de euro, din care a primit suma de 300 de euro de la inculpatul Ovidiu Stănescu zis „Marius”, lăsând să creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Tribunalul Suceava – Secţia Penală învestit cu soluţionarea unei cauze penale privind săvârşirea unei infracţiuni de tentativă de omor de către cumnatul inculpatului Ovidiu Stănescu zis “Marius”, promiţând că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane dintre care una avea calitatea de judecător la Tribunalul Suceava, să adopte o soluţie favorabilă în acel dosar, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blandă.
Ulterior pronunţării condamnării în primă instanţă la pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare, inculpatul Florin Vasile a pretins, în mod repetat şi la date de diferite, sume de bani de la inculpatul Ovidiu Stănescu zis „Marius”, sub pretextul că pedeapsa aplicată a fost redusă din cauza interveneţiilor făcute împreună cu cele două persoane menţionate la judecătorul învestit cu soluţionarea dosarului.
La data de 19 ianuarie 2016, poliţistul a fost prins în flagrant de către organele de urmărire penală, în timp ce primea suma de 700 de lei de la suspectul Ovidiu Stănescu. În aceeaşi zi, procurorii DNA au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, faţă de inculpatul Ovidiu Stănescu pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă, cu instituirea obligaţiilor de a nu părăsi teritoriul României şi de a comunica, direct sau indirect, cu inculpatul Florin Vasile Popescu şi cu alte peroane ce au diferite calităţi procesuale în dosar.
De asemenea, în cursul zilei de 19 ianuarie 2016, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa poliţistului Popescu şi la biroul acestuia din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Inculpatului Florin Vasile Popescu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală, a fost prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare, iar judecătorii suceveni au dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.
Trimis în judecată, Popescu a fost condamnat initial de Tribunal Suceava la doi ani şi cinci luni de închisoare cu suspendare, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava stabilind însă acum că acesta trebuie să stea în inchisoare nu mai puţin de şase ani şi zece zile. Sentinţa este definitivă.
Alte ştiri pe această temă:
Un poliţist de sector din Chişinău, reţinut în flagrant delict pentru luare de mită