O întreagă instanţă de judecată s-a abţinut în dosarul mafiei pădurilor din Suceava. Inculpaţii înscenau furtuni ca să taie copacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoria Vatra Dornei s-a abţinut în dosarul silvicultorilor ce defrişau păduri simulând dezastre naturale. FOTO www.imagini.judetulsuceava.ro
Judecătoria Vatra Dornei s-a abţinut în dosarul silvicultorilor ce defrişau păduri simulând dezastre naturale. FOTO www.imagini.judetulsuceava.ro

Dosarul care îi vizează pe mai mulţi silvicultori de la Ocolul Silvic, pe administratorul de la SC Green Forest SRL, pe doi muncitori necalificaţi de la această firmă, precum şi alte persoane va fi judecat de magistraţii de la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, după ce cei patru judecători de la Vatra Dornei au formulat o cerere în care au anunţat că se abţin să judece acest caz.

Judecătoria Vatra Dornei a formulat o cerere de abţinere a instanţei în dosarul privind silvicultorii de la Ocolul Silvic Vatra Dornei care au defrişat o pădure simulând dezastre naturale. Drept urmare, Tribunalul Suceava a desemnat Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, egală în grad cu Judecătoria Vatra Dornei, ca instanţă competentă a soluţiona dosarul penal. Conform legilor şi regulamentelor interne, judecătorii (în cazul acesta patru la număr) se pot adresa instanţelor superioare, anunţând că se abţin în judecarea unui dosar, în cazul între ei şi persoanele implicate în respectiva cauză există legături de rudenie sau prietenie.

La sfârşitul luni aprilie 2017, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au trimis în instanţă spre judecare dosarul tăierilor ilegale de arbori realizate prin înscenarea unor calamităţi naturale. Nouă inculpaţi au fost trimişi în judecată, printre aceştia numărându-se şi patru angajaţi ai Ocolului Silvic Vatra Dornei.

Anchetatorii au stabilit că principalul beneficiar al întregii operaţiuni a fost Mihai-Mirel Bulughiană, administratorul de la SC Green Forest SRL Vatra Dornei. Activitatea sa infracţională a fost sprijinită de Silviu Nicuşor Monor, şeful Districtului I din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, care ar fi încercat să dea o aparenţă legală tăierilor efectuate de muncitorii lui Bulughiană. Pădurarul Ionuţ Zoiţa, inginerul silvic Silviu Constantin Ţurcanu şi lucrătorul silvic Petrică Paţa, toţi trei angajaţi ai Ocolului Silvic Vatra Dornei, au fost şi ei trimişi în judecată în acelaşi dosar. 

Inculpatul Mihai-Mirel Bulughiană a fost trimis în judecată pentru instigare la infracţiunea continuată de tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori. „La începutul sezonului de vegetaţie, în luna martie 2016, i-a determinat pe muncitorii angajaţi ai SC Green Forest SRL Danea Mihai şi Gurău Viorel, prin solicitări verbale exprese, să scoată din rădăcini prin tragerea cu tractorul forestier mai mulţi arbori specia molid, în suprafaţa de pădure proprietatea numitei P. E., situată în Cantonul silvic 2, Rusca I, de pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei“, au arătat procurorii dorneni.

Ei au explicat că prin această metodă s-a încercat înscenarea unor furtuni puternice, care ar fi pus la pământ mai mulţi arbori. Până la sfârşitul anului 2016, când procurorii au făcut percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Suceava, sute de copaci au fost tăiaţi ilegal prin această metodă, paguba fiind estimată la un milion de lei.

Alte ştiri pe această temă:

Jaf de proporţii în pădurile Bucovinei. Ce metodă barbară au inventat hoţii de lemn pentru a fura legal sute de arbori

Cum au reuşit mai mulţi silvicultori din Vatra Dornei să defrişeze o pădure prin simularea unor dezastre naturale

Găselniţa românilor care fură lemne: au inventat o furtună. Patru silvicultori au fost trimişi în judecată

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite