Mii de pelerini la Suceava, la moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Procesiune cu 10.000 de oameni pe străzile Sucevei VIDEO

0
Publicat:

Pelerini din toată țara sunt zilele acestea la Suceava, la hramul Mănăstirii Sântul Ioan cel Nou, unde racla cu sfintele moaște a fost scoasă din biserică și pusă într-un baldachin în curtea mănăstirii, spre închinare.

pelerini moaște SF. Ioan cel Nou de la Suceava, Foto: Alina Iosif
pelerini moaște SF. Ioan cel Nou de la Suceava, Foto: Alina Iosif

Mii de credincioși din toată țara sunt zilele acestea la Suceava, pentru a se închina la moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Oamenii au venit încă de joi și unii dintre ei au dormit în curtea mănăstirii din inima Sucevei.

Pelerinii stau cu sutele la rând pentru a putea ajunge la racla cu sfintele moaște și pentru a se închina.

Sunt foarte multți dintre ei venici din Maramureș și spun că vin an de an  în pelerinaj la Suceava pentru că sfântul le ascultă rugăciunile și au primit ajutor.

De altfel, de-a lungul timpului, la racla cu sfintele moaște s-au săvârșit minuni, oameni și copii bolnavi însănătoșindu-se după ce s-au rugat la moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

Acestea au fost aduse la Suceava de la Cetatea Albă, în urmă cu 621 de ani iar sfântul a devenit în timp un apărător al Moldovei și apărătorul Bucovinei.

Tocmai de aceea pelerinii vin aici cu zecile de mii, în fiecare an. Joi seară, peste 10.000 de oameni au participat la procesiunea cu racla Sfântului Ioan cel Nou pe străzile Sucevei.

Racla a fost purtată prin oraș de preoți, iar alaiul a fost unul impresionant. Printre credincioșii care au urmat întregul traseu, pe kilometriu buni în oraș, au fost IPS Calinic – arhiepiscolul Sucevei și Rădăuților și Ion Lungu – primarul municipiului Suceava.

Zeci de militari și jandarmi, elevi ai școlii militare, au purtat pe străzi făclii aprinse și au fost urmați de tineri în costume populare și cu flori de sânzăiene în mâini.

La fiecare oprire de pe traseu s-au rostit rugăciuni, iar atmosfera a fost una emoționantă.

Anul acesta organizatoii nu au mai permis credincioșilor ca în timpul procesiunii să treacă sub racla cu sfintele moaște, așa cum se proceda în trecut, și asta pentru a nu se crea îmbulzeală.

Jandarmii au format un codon în jurul raclei și nu au permis oamenilor să se apropie de aceasta pe timpul procesiunii.

După mai bine de două câteva ore, racla a fost adusă înapoi în curtea mănăstirii și sute de credincioși s-au așezat la rând pentru a se ruga la sfintele moaște.

Au fost mobilizate importante forțe de ordine: jandarmi, polițiști și polițiști locali, care au asigurat liniștea și ordinea publică.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite