Pelerinaj la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Se împlinesc 621 de ani de când moaștele sfântului au ajuns la Suceava VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelerini și localnici au stat la rând zeci de minute pentru a se putea închina la moaștele Sfântului Ioan cel Nou, în zi de mare sărbătoare. Racla cu sfintele moaște a fost pusă într-un baldachin, în curtea mănăstirii. 

pelerini SF  Ioan cel Nou Suceava 1 png

Sărbătoare mare, la Suceava, vineri, când mii de oameni s-au strâns la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou pentru a se închina la moaște.

Pe 2 iunie, anul acesta, se împlinesc 621 de ani de când moaștele acestui sfânt, devenit ocrotitorul Sucevei și unul din ocrotitorii Moldovei, au fost aduse de la Cetatea Albă la Suceava.

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava în timpul domniei lui Alexandru cel Bun.

Ele au fost puse într-o frumoasă raclă ferecată în argint, pe care sunt reprezentate, în 12 scene, viața și pătimirile sfântului.

Vineri, mii de oameni au participat la slujba religioasă săvârșită de zeci de preoți în frunte cu IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și s-au rugat împreună pentru pace și vremuri bune.

Oamenii au stat la rând cu sutele (în ciuda căldurii de afară), în exteriorul curții mănăstirii pentru a putea ajunge la racla cu sfintele moaște și pentru a se putea închina.

Sunt credincioși care vin an de an la Suceava atât pe 2 iunie, dar și pe 24 iunie, când racla cu sfintele moaște este scoasă în procesiune pe străzile din oraș.

Pelerinii au primit după slujbă, din partea arhiepiscopiei, sarmale și plăcinte.

Credincioșii spun că la Suceava, la racla cu sfintele moaște, s-au petrecut minuni și că oameni bolnavi sau copii au plecat însănătoșiți de aici, după ce s-au rugat sfântului Ioan cel Nou.

„În fiecare an, înaintea praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan, făcătoare de minuni, – spun făcătoare de minuni pentru că, deși de-a lungul timpului nu s-a făcut o inventariere în amănunt acestora, mulți, nu puțini, s-au vindecat de cele mai cumplite boli și suferințe rugându-se la moaștele sfântului –, sunt scoase din biserică și așezate pe un baldachin în incinta mănăstirii.

În seara primei zile de la scoaterea lor se pleacă în procesiune cu racla pe un traseu numit Calea Sfinților. La întoarcere, racla este așezată pe același baldachin pentru închinare și cinstire. După cinstirea sfintelor moaște, credincioșii, respectiv pelerinii închinători, merg în procesiune la „Izvorul Sfântului Ioan", considerat făcător de minuni, situat în imediata apropiere a Mănăstirii Sfântul Ioan, loc unde se săvârșește Slujba de Sfințire a apei.

Procesiuni speciale cu moaștele Sfântului Ioan de la Suceava s-au organizat de-a lungul timpului nu numai în caz de secetă, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou fiind considerat grabnic aducător de ploi, ci și în caz de boli molipsitoare, credincioșii alergând la moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan în biserica mănăstirii care-i poartă numele, cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", ca la o nouă scăldătoare Siloam a vindecărilor", a spus în cuvântul său adresat către credincioși IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite