ÎPS Pimen îşi reface reşedinţa arhiepiscopală, mistuită de flăcări anul trecut, într-un ritm alert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar trei luni de zile de la începerea reconstrucţiei sediului Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, clădirea începe deja să prindă contur. În acest ritm alert este posibil ca imobilul să fie terminat mult mai repede. Anul trecut, clădirea în care îşi desfăşura activitatea Arhiepiscopia a ars în întregime, după ce a fost cuprins de un incendiu.

La un an de la incendiul, care a mistuit sediul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, clădirea ce a început să fie reconstruită capătă deja contur, deşi lucrările au fost demarate în urmă cu doar trei luni de zile. Fundaţia imobilului a fost deja realizată, iar în acest ritm, nu ar fi de mirare ca până în vară, Arhiepiscopia să-şi mute înapoi sediul în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Dacă clădirea ce a ars în întregime în urmă cu un an de zile nu avea aviz şi autorizaţie de la ISU, de această dată mai marii de la Arhiepiscopie nu se mai bazează doar pe protecţia divină. Astfel, reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au obţinut la data de 23 octombrie 2015 autorizaţia de construire de la Primăria municipiului Suceava, precum şi toate avizele necesare din partea celor de la ISU.

„În ceea ce priveşte avizul de la ISU, acesta a fost eliberat în luna octombrie a anului trecut. La punerea în funcţiune a obiectivului vor trebui să solicite autorizaţie de securitate la incendiu”, a arătat ajunctul inspectorului şef al ISU „Bucovina” Suceava, locotenent colonel Costică Ghiaţă.

Lucrările de la noul sediu al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor sunt realizate de către firma General Construct, iar data finalizării proiectului este 9 noiembrie 2016. Pentru reconstruirea acestui sediu, Arhiepiscopia a organizat o campanie de strângere de fonduri ce s-a derulat în biserici şi în mass – media.

La începutul anului trecut, un incendiu de proporţii a mistuit clădirea în care funcţiona Seminarul Teologic Suceava dar şi birouri ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Specialiştii au arătat că focul a pornit de la o lampă cu gaz lăsată aprinsă în zona spălătorului. Aşa au stabilit, în urma anchetei, cei de la ISU Suceava.

În dimineaţa incendiului, ţevile din interiorul spălătorului erau îngheţate şi cineva a lucrat acolo, încercând să le dezgheţe, iar după ce a terminat treaba a plecat fără a stinge lampa cu pricina. Flăcările s-au extins rapid şi toată construcţia a fost mistuită, în ciuda intervenţiei pompierilor suceveni.

Incendiu extrem de puternic a făcut scrum Seminarul Teologic şi sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Pompierii militari suceveni au intervenit la data de 8 ianuarie 2015, în jurul orei 08.44, pentru a stinge flăcările imense ce au cuprins clădirea Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, amplasată în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Detaşamentul de Pompieri Suceava şi Grupa operativă a inspectoratului sub conducerea inspectorului şef, generalul de brigadă Ion Burlui. Acesta a cerut suplimentarea forţelor de intervenţie, astfel încât au fost aduse echipaje şi autospeciale de la subunităţile din Fălticeni, Rădăuţi, Solca, Gura Humorului, dar şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani.

În total, au participat la intervenţie 213 persoane cu 33 de autospeciale, din care 22 de intervenţie. Incendiul a fost anunţat cu întârziere, iar materialele combustibile din componenţa construcţiei, majoritatea din lemn, au favorizat propagarea cu repeziciune a focului, astfel încât au ars clădirea semniarului compusă din săli de curs, spaţii de cazare, bucătărie, sală de mese, dar şi birourile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu o suprafaţă contruită de 936 de metri pătraţi şi suprafaţă desfăşurată de 2.700 de metri pătraţi.

Flăcările au mai cuprins clădirea centralei termice pe 169 de metri pătraţi şi un alt corp al clădirii în care se aflau o şcoală de muzică şi depozite de cărţi, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, în momentul izbucnirii incendiului în clădirea Seminarului Teologic fiind 59 de elevi, cadre didactive şi personal auxiliar, care au reuşit să iasă din imobil, fără ca vreo persoană să fie rănită.

Alte ştiri pe această temă:

FOTO VIDEO Incendiu la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava, reşedinţa arhiepiscopală a lui ÎPS Pimen. Arde sediul Arhiepiscopiei şi al Seminarului

Reţetă financiară pe bani publici pentru ridicarea celei mai mari catedrale ortodoxe din provincie. Aleşii suceveni accelerează finanţarea pentru sfinţire

Procesul fără sfârşit al lui ÎPS Pimen. Cum încearcă prelatul ortodox să intre în posesia a 166.000 de hectare de pădure

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite