Gajează bijuterii ca să achite datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii caselor de amanet susţin că au cu 20% mai mulţi clienţi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru a face rost cât mai urgent de bani, din ce în ce mai mulţi suceveni ajung să-şi pună gaj bijuteriile pentru a-şi plăti datoriile, întreţinerea sau a-şi trata o boală.

Iulian S. este unul dintre sucevenii care a ajuns să-şi amaneteze lanţul de aur de la gât pentru a-şi plăti datoriile. „Mă apucasem de jocuri mecanice şi m-am împrumutat cu 400 de lei de la un băiat. Am sperat că dacă joc pe sume mai mari o să câştig. Nu a fost aşa, am pierdut toţi banii. Mi-am făcut datorii şi nu puteam să le spun părinţilor. Aşa că mi-am amanetat lanţul de aur, de 9 grame jumătate“, povesteşte studentul.


A obţinut aproximativ 500 de lei de la casa de amanet, însă de 6 luni nu a reuşit să-şi recupereze bunul. „Plătesc în fiecare lună dobânda de 75 de lei şi sper totuşi să adun 500 de lei să-l recuperez pentru că l-am primit cadou de la părinţi“, a mai spus Iulian. Reprezentanţii caselor de amanet susţin că tot mai mulţi oameni apelează din disperare la serviciile lor. „De cele mai multe ori oamenii spun că n-au cu ce să-şi plătească întreţinerea ori au o problemă de sănătate gravă şi nu au de unde să facă rost de bani. E foarte greu şi unii nu au altă soluţie“, a spus Virginia Florea, vânzătoare la un amanet din cartierul George Enescu. Aceasta a mai precizat că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul clienţilor a crescut cu 20%.


Practic, în medie, într-o lună trec pragul unei case de amanet în jur de 160 de persoane, faţă de aproximativ 120 cât erau în aceeaşi perioadă a anului trecut. 


Pe lângă telefoane şi bijuterii, de câteva luni, sucevenii îşi pot amaneta şi obiectele electrocasnice. Astfel, cei care vor să facă rost de câteva sute de lei rapid îşi pot lăsa garanţie televizoarele, calculatoarele şi chiar combinele frigorifice.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite