FOTO VIDEO Prima liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea, oficiată la biserica din Suceava cu hramul pontifului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PS Aurel Percă dezveleşte basorelieful Sfântului Ioan Paul al II-lea, amplasat în faţa bisericii din Poiana Micului, judeţul Suceava, care poartă hramul pontifului recent canonizat de Biserica Romano Catolică. FOTO: Dinu ZARĂ
PS Aurel Percă dezveleşte basorelieful Sfântului Ioan Paul al II-lea, amplasat în faţa bisericii din Poiana Micului, judeţul Suceava, care poartă hramul pontifului recent canonizat de Biserica Romano Catolică. FOTO: Dinu ZARĂ

Atmosferă de mare sărbătoare la sfârşitul săptămânii trecute în localitatea Poiana Micului din comuna Mănăstirea Humorului. Etnicii polonezi din judeţ au celebrat Ziua polonezilor din diaspora şi Ziua Constituţiei. Cu această ocazie a fost oficiată şi prima sfântă liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea, la biserica din Poiana Micului care poartă numele fostului pontif.

Duminică, în localitatea Poiana Micului din comuna Mănăstirea Humorului, au avut loc festivităţi dedicate sărbătoririi Zilei Polonezilor din Diaspora şi a Zilei Constituţiei.

Cu această ocazie a fost oficiată şi prima sfântă liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea. Evenimentele organizate de Uniunea Polonezilor din România au fost onorate de o delegaţie a grupului de prietenie româno-polon din Parlamentul Poloniei.

Au fost prezenţi deputaţii poloni Jadwiga Zakrzewska, Renata Butryn, Bozena Slawiak şi Dariusz Seliga, şefa comisiei româno-polone din cadrul Camerei Deputaţilor Republicii Polone, Annetta Kosieradzka, şi primul secretar al Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, Grzegorz Cyganowski. Gazda evenimentului a deputatul minorităţii polone din România, Ghervazen Longher.

Începând cu ora 11.00, episcopul auxiliar al diecezei Iaşi, preasfinţitul Aurel Percă, a oficiat prima sfântă liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea chiar la biserica din Poiana Micului care poartă numele fostului pontif. Au mai slujit şi Iosif Pauleţ, decanul de Bucovina, alături de mai mulţi preoţi din decant.

poloni poiana micului. FOTO

După sfânta liturghie a fost dezvelit basorelieful Sfântului Ioan Paul al II-lea amplasat în faţa bisericii care-i poartă numele.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un program artistic susţinut de copiii şi tinerii din Poiana Micului.

poloni poiana micului. FOTO

Constituţia Poloniei, a treia din lume după cele din SUA şi Suedia

Pentru polonezii din întreaga lume, ziua de 3 Mai este una din sărbătorile naţionale care comemorează votarea, în ziua de 3 mai 1791, a Constituţiei Republicii Celor Două Popoare, a treia în lume după constituţia americană şi suedeză, constituţie modernă şi existentă în scris.

Constituţia din 3 mai a fost în vigoare doar 14 luni în condiţiile înrăutăţirii situaţiei interne a Republicii şi a celei internaţionale Republicii Polonia până nu demult fusese o putere europeană, iar în momentul votării Constituţiei din 3 Mai se afla deja după prima împărţire între Rusia, Austria şi Prusia.

„Constituţia aducea cu ea numeroase idei progresiste: limita influenţa magnaţilor asupra exercitării puterii de stat, egaliza din punct de vedere politic burghezia cu nobilimea, punea ţăranii sub ocrotirea statului, abolea elecţia liberă, restituia moştenirea tronului, introducea separarea puterilor in stat, asigura libertatea confesională. Ea a fost dovada gândirii progresiste şi a potenţialului Republicii slăbite din păcate. Astăzi este simbolul aspiraţiilor polonezilor de suveranitate şi independenţă”, a explicat Ghervazen Longher, deputatul minorităţii polone din Parlamentul României.

La 2 mai sunt celebrate Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate precum şi Ziua Drapelului Republicii Polone. Ziua Drapelului are ca scop formarea respectului pentru simbolurile statale. În această zi, de obicei, polonezii arborează pe casele lor steaguri, dar prilejuieşte şi diferite acţiuni patriotice. Preşedinţii Poloniei au popularizat obiceiul de a purta, în această zi, cocarde alb-roşii. Interesant este că tocmai în ziua de 2 mai 1945 soldaţii polonezi au înălţat pe Coloana Victoriei din Berlin drapelul alb-roşu.

Sărbătoarea polonezilor din afara graniţelor patriei a fost stabilită din iniţiativa Senatului care, în mod tradiţional, tutelează Diaspora Poloneză, în semn de recunoaştere „a moştenirii multiseculare şi a contribuţiei Diasporei Poloneze şi a polonezilor din străinătate la dobândirea independenţei de către Polonia, fidelitatea şi ataşamentul faţă de spiritul polonez precum şi sprijinul acordat Ţării în momentele cele mai grele”. În această zi, mareşalul Senatului se adresează Diasporei Poloneze, reprezentanţii organizaţiilor din diasporă sunt invitaţi în Polonia la festivităţi. Această zi este sărbătorită şi de polonezii din România.

Alte ştiri din Suceava:

Toate vilele baronilor din România. Casă în centru, cabană la munte şi maşini de lux din salariul de profesor. Cum a reuşit asta deputatul Alexandru Băişanu?

FOTO VIDEO „Sala Tronului” lui Ştefan cel Mare, mutată în Iulius Mall Suceava

25 de cascadori vor arde 30.000 de euro la Hora Bucovinei, pentru un nou record mondial, în campania electorală

FOTO VIDEO Mănăstirea Dragomirna, două importante premii europene pentru restaurarea spectaculoaselor fresce medievale

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite