EXCLUSIV: Operaţie de prostată fără sângerare, în premieră la SJU Suceava (FOTO)
0În premieră pentru Suceava, în Săptămâna Europeană a Urologiei, a fost adus azi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava un aparat de vaporizare cu plasmă destinat operaţiilor endoscopice de adenom de prostată, cancer de prostată, tumori vezicale şi nu numai.
Şeful secţiei de Urologie, dr. Nicolae Dobromir împreună cu dr. Janin Năsăudeanu au făcut azi, în premieră la Suceava, prima intervenţie de prostată în cadrul unui training preliminar ce pregăteşte o serie de intervenţii demonstrative cu acest aparat, care a durat aproximativ două ore.
Nicodim Botnarescu, în vârstă de 59 de ani, din Marginea, a fost primul pacient operat la Suceava de prostată cu acest aparat de ultimă generaţie. “Am fost la spital la Rădăuţi mai întâi şi am fost internat, iar de o săptămână sunt aici la Suceava. În urmă cu două luni am aflat că am prostată şi mi s-a spus că trebuiesc operat”, ne-a spus Nicodim Botnarescu, înainte să intre în operaţie.
"Este vorba despre un pacient care avea un adenom de prostată complicat cu litiază prostatică de 60 de grame care era în evidenţa noastră. Criteriile după care a fost ales pacientul fiind adenomul nu foarte mare, iar bolnavul avea o stare bună, nefiindu-i afectate funcţiile renale”, a explicat medicul urolog, dr. Nicolae Dobromir.
Acest aparat a fost adus special la SJU pentru a se face demonstraţii deoarece în 2-3 săptămâni spitalul îşi va achiziţiona un aparat propriu care ajunge la aproximativ 200.000 de lei, bani ce vor fi alocaţi de Consiliul Local, în şedinţa din această lună. “Pentru această investiţie îi suntem recunoscător domnului primar”, a ţinut să sublinieze şeful secţiei de Urologie din cadrul SJU.
Aparatul este al doilea din Moldova, primul fiind la Iaşi la Spitalul privat Arcadia.
Faţă de metodele chirurgicale clasice, noua intervenţie fără sângerare presupune vindecarea între 24 şi 72 de ore, în timp ce prin vechile metode era nevoie de cel puţin 5 zile.
Un mare avantaj al acestei intervenţii este că elimină probabilitatea apariţiei unei recidive a bolii, pentru că ţesutul adenomic este vaporizat. Metoda poate fi aplicată şi în cazul adenoamelor voluminoase, de până la 100 cm³.