Două milioane de euro investite într-o clădire din mijlocul pustietăţii. Casa Corpului Didactic din Suceava, construită într-o zonă fără curent electric
0Casa Corpului Didactic din comuna suceveană Şcheia este o investiţie absurdă a Ministerului Educaţiei. Construcţia clădirii a început în anul 2012, într-o zonă nelocuită, fără acces la un drum public sau utilităţi, valoarea proiectului fiind estimată la două milioane de euro. Până în prezent, Ministerul Educaţiei a pompat în această absurditate aproape 3 milioane de lei, termenul pentru finalizarea investiţiei fiind deja depăşit.
În anul 2010, în vremea cât era inspector general al Inspectoratului Şcolar Suceava Petru Carcalete, a fost aprobat un proiect absurd, de ridicare a unei noi Case a Corpului Didactic (CCD) undeva pe un deal din Şcheia, într-o zonă pustie, fără niciun fel de acces sau utilităţi. Valoarea proiectului se ridică la aproape două milioane de euro.
În aceeaşi perioadă, Carcalete a cumpărat o tarla de aproape 2,5 hectare de teren agricol, învecinat taman cu noua CCD. Miza întregii afaceri pare să fie reţeaua de utilităţi care trebuie dusă la noua Casa a Corpului Didactic şi, automat, pe terenul lui Carcalete, teren a cărui valoare creşte astfel de zeci de ori. Clădirea, situată într-o zonă nelocuită, dincolo de şoseaua de centură a Sucevei, trebuie racordată la utilităţi şi va trebui construit un drum de acces.
Lucrările de la viitorul sediul al CCD bat pasul pe loc, chiar dacă Ministerul Educaţiei a alocat la sfârşitul anului trecut suma de un milion de lei, pentru continuarea investiţiei de pe un deal pustiu din comuna Şcheia. Clădirea CCD trebuia să fie finalizată în toamna lui 2015, însă este greu de crezut că ar putea fi terminată anul acesta.
În prezent, la sediul din Şcheia, pe lângă un munte de beton ridicat ca de nicăieri în mijloculul pustietăţii, nu există decât o haită de câini şi un cioban ce îşi plimbă oile prin zonă. Chiar dacă la sfârşitul lunii octombrie Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a primit un milion de euro pentru tâmplăria exterioară, deocamdată nu este nici măcar vreo urmă de geam sau uşă.
Din 2012 şi până în prezent, Ministerul Educaţiei a alocat pentru clădirea amplasată total anapoda pe un deal fără nici un drum de acces sau utilităţi, aproape trei milioane de lei. În 2012, au fost băgaţi 910.000 de lei în sediul inutil de la Şcheia, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 de lei, iar anul trecut – un milion de lei. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la circa două milioane de lei, bani din care, pe lângă clădirea propriu zisă se vor face şi racordurile la apă, canal şi energie electrică.
„Singurul obiectiv de investiţii pentru care Ministerul Educaţiei Naţionale Cercetării, Tineretului şi Sportului alocă bani prin Inspectoratul Şcolar Judeţean este Casa Corpului Didactic. Lucrările la obiectivul CCD se vor relua în anul 2016, în măsura în care timpul va permite continuarea lor.Suma alocată în acest an va fi de aproximativ 1.800.000 de lei. Prioritatea la lucrările CCD este realizarea tâmplăriei exterioare. Ulterior vor fi realizate finisajele exterioare şi interioare şi lucrările la instalaţiile sanitare, termice, electrice şi de comunicaţii, în conformitate cu graficele prevăzute de constructor”, a arătat purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Cezar Anuţei.
Practic, această construcţie arată cum se pot cheltui aiurea banii statului. Viitorul sediu al Casei Corpului Didactic este ridicat nu în municipiul reşedinţă de judeţ aşa cum ar fi normal, ci în comuna limitrofă Şcheia şi nici măcar nu într-o zonă locuită, ci pe vârful unui deal, dincolo de şoseaua de centură. Scopul pentru care a fost stabilit taman acolo locul pentru această investiţie este unul cât se poate de precis: să crească preţul terenului din apropiere şi nu oricum ci pe banii statului, dar nu în beneficiul acestuia. Mai exact, pe banii contribuabililor, dar în beneficiul celor care au teren în apropiere.
Proprietar al unei mari parcele din vecinătatea noului sediu al CCD este Petru Carcalete, fost inspector şcolar general din 2005 până în 2012. După cum reiese dintr-o declaraţie de avere, acesta a cumpărat, împreună cu fostul său adjunct Vasile Monacu, în 2010, în comuna Şcheia, o suprafaţă de 2,41 hectare.
Cei care au gândit ca fiind potrivită locaţia noului sediu al CCD la Şcheia aveau în plan un racord foarte facil la şoseaua de centură, fiind o distanţă de vreo două – trei sute de metri. Asta înseamnă mană cerească şi pentru orice proiect imobiliar care s-ar fi dezvoltat în preajma CCD. Aici însă apare o problemă ce nu mai ţine de finanţare, cum este în cazul utilităţilor, ci de legalitate, pentru că la şoselele de centură nu se pot intersecta decât drumurile naţionale şi, prin excepţie, cele de interes judeţean.
La data de 13 februarie 2008, şeful de atunci al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, anunţa că au fost alocate 1,8 milioane de lei pentru un nou sediu al CCD, bani în plus urmând a fi alocaţi în exerciţiile bugetare ulterioare. Ca şi precedentul proiect şi acesta a fost blocat.
Un prim proiect era pentru o clădire a CCD în apropierea sediului IŞJ, pe un teren ce aparţine de Colegiul Naţional „Petru Muşat” – fost Grup Şcolar Industrial nr.2. Acolo urmau a se face lucrări ample de consolidare a terenului, însă ideea a fost abandonată. Al doilea proiect era în zona Şcolii Generale nr. 8 din cartierul George Enescu, dar a fost o problemă cu accesul, astfel că şi al doilea proiect a fost abandonat.
Carcalete a venit cu o altă idee ce viza cheltuirea unor sume mari de bani de la Ministerul Educaţiei prin IŞJ Suceava pentru un nou proiect, total diferit şi la o scară mai mare decât fuseseră celelalte două proiecte. Totul după ce Primăria Şcheia a dat, gratuit în anul 2009, Casei Corpului Didactic o suprafaţă de jumătate de hectar de teren.
Petru Carcalete a promovat proiectul pentru construirea unui sediu nou al CCD. Anunţul a fost publicat pe SEAP pe 11 mai 2012, iar contractul a fost atribuit la 1 octombrie 2012, unei firme din Oaş, când Petru Carcalete nu mai era şef al IŞJ Suceava, într-o perioadă când alte investiţii importante erau blocate, de exemplu cea a şoselei de centură.
Valoarea construcţiei este de aproape 4,7 milioane de lei, cu 0,6 milioane de lei mai puţin faţă de preţul estimat, la care se adaugă costul utilităţilor – racordurile la apă, canal şi energie electrică estimate la 3,3 milioane de lei.
Clădirea din Şcheia are demisol, parter şi două etaje şi a fost construită în câmp, la peste un kilometru de prima casă locuită. Noua Casă a Corpului Didactic este prevăzută cu o bibliotecă la parter, cu trei depozite, un birou al bibliotecarei şi o sală de lectură de 90 de metri pătraţi. La cele două etaje vor fi prevăzute unele încăperi destinate personalului CCD, dar va avea şi nouă camere de cazare şi un apartament unde profesorii sau alţi invitaţi ce vor veni la Suceava pentru cursuri de formare la CCD vor putea înopta.
La demisol este prevăzut un garaj auto cu două locuri, o zonă pentru centrala termică pe lemne, un spaţiu pentru un centru de multiplicare, dar şi o spălătorie pentru lenjeria din camerele de cazare. De asemenea, pentru că toate activităţile de amploare ale CCD se desfăşurau în săli închiriate cum ar fi la Şcoala Filadelfia, sediul are prevăzut, într-o laterală, construirea unui amfiteatru cu peste 300 de locuri. De asemenea, sunt prevăzute şi nu mai puţin de 200 de locuri de parcare.