Două femei au înşelat zeci de bătrâni luând credite bancare pe numele acestora. Cine le-a ajutat şi la cât se ridică prejudiciul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două femei din localitatea Dorna Candrenilor, judeţul Suceava, au luat credite bancare pe numele unor pensionari. Unele victime au fost păcălite să semneze documentele pentru împrumut, iar în cazul altor victime escroacele au falsificat actele de identitate şi au obţinut banii cu ajutorul unor angajaţi de la instituţii bancare.

Cele două femei din localitatea Dorna Candrenilor au fost reţinute de poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei, într-un amplu dosar privind fapte de „înşelăciune”, „fals” şi „uz de fals”. Cele două sunt bănuite că au produs, prin artificii financiare ilegale, un prejudiciu de peste 90.000 de lei. Faptele au fost comise în perioada 2015 - 2018. În dosar sunt cercetate în total 16 persoane, între care şi angajaţii unor instituţii bancare.

Anchetatorii susţin că cele două femei au identificat persoane în vârstă, singure sau cunoscute că beau alcool, pe care, sub pretextul că au probleme grave în familie, le-au indus în eroare, determinându-le să facă împrumuturi pe la diferite unităţi bancare sau nebancare, banii împrumutaţi fiind luaţi de acestea. 

Totodată, cu complicitatea lucrătorilor de la instituţiile bancare şi nebancare, contractele erau încheiate fără ca persoanele să fie de faţă pentru a le semna. Mai mult, pentru a obţine împrumuturile, femeile s-au folosit de adeverinţe de venit false sau a falsificat cupoane de pensii în aşa fel încât persoanele în cauză se fie eligibile pentru împrumut.

În alte situaţii, cele două suspecte s-au folosit de copii după buletin sau cărţi de identitate ale unor persoane care nu au cunoştinţă de împrumuturile contractate, semnăturile acestora fiind falsificate de persoana care a beneficiat de bani, cu acordul angajaţilor de la instituţiile bancare sau nebancare care acordau creditul.

“Pentru ducerea la îndeplinire a activităţii infracţionale, cele 2 femei au beneficiat de complicitatea altor 14 persoane care au emis adeverinţe de venit false sau au semnat contractele de împrumut, având calitate de titular de împrumut sau girant, cu toate că, au ştiut faptul că unele actesunt false sau falsificate sau unele persoane stipulate în contract nu au fost de faţă, prejudiciul fiind de peste 90.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Suceava.

Oamenii legii au făcut şi câteva recomandări pentru a nu cădea în plasa escrocilor. “Nu giraţi pentru împrumuturi bancare şi să nu vă implicaţi în alte tranzacţii financiare dacă sunteţi contactaţi de persoane necunoscute. Aparentele beneficii financiare pe care le puteţi obţine se pot transforma uşor în prejudicii cu valoare mare şi pot atrage, totodată, răspunderea penală conform legii. Nu înmânaţi documentele de identitate altor persoane şi nu semnaţi contracte sau documentaţii fără a vă însuşi conţinutul acestora. Nu uitaţi....escrocii sunt printre cele mai convingătoare persoane. Tocmai pe aceasta se bazează şi ei când vor să profite de încredrea dumnoavoastră. Fiţi responsabili şi acţionaţi preventiv”, se mai arată în comunicat.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite