DNA a dispus redeschiderea dosarului de urmărire penală în cazul gropii de gunoi care a sluţit Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:stirisuceava.net
FOTO:stirisuceava.net

Procurorii DNA cer să se reia ancheta de urmărire penală în cazul gropii de gunoi din vârful Pasului Mestecăniş. Ultimul cuvânt il vor avea însă magistraţii Tribunalului Suceava.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus  reluarea anchetei penale care vizează construcţia depozitului ecologic de pe Mestecăniş. Este vorba despre groapa de gunoi care a sluţit pur şi simplu una dintre cele ai frumoase zone ale Bucovinei.

„La data de 13 mai 2021, procurorul ierarhic superior a dispus redeschiderea urmăririi penale, apreciind ca întemeiate cele două plângeri formulate împotriva soluţiei de clasare. Motivele care au stat la baza infirmării soluţiei iniţiale se regăsesc în cuprinsul art. 335 din Codul de Procedură Penală, care priveşte <Reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale>”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanţii DNA cotidianului ”Monitorul de Suceava”. 

Solicitarea va fi dezbătută în luna iunie de către judecătorii Tribunalului Suceava.

Plângerea penală în acest caz a fost formulată de o casă de avocatură din Cluj împotriva mai multor instituţii din judeţul Suceava şi din judeţul Bacău. 

Este vorba despre Consiliul Judeţean Suceava, care a implemnetat proiectul de construire a gropii de gunoi, precum şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava respectiv Regionala CFR Iaşi care l-au avizat.

„În cazul în care judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunului Suceava va confirma decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Centrală de redeschidere a urmăririi penale, ca urmare a admiterii de către procurorul ierarhic superior a plângerii formulate împotriva soluţiei de clasare dispuse de procurorul de caz, urmărirea penală în cauza privind depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş va continua. În acelaşi timp este încă în curs o procedură în contencios administrativ ce are ca obiect acţiunea în anularea autorizaţiei de construire. Nu ştiu cum se vor finaliza aceste proceduri. Ştiu însă că în judeţul Suceava un vârf de munte a fost desfiinţat pentru a se construi un depozit de deşeuri. Depozitul se află la 1.100 m altitudine, în Munţii Carpaţi, la 40 m de drumul european ce face legătura dintre Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc. O zonă cu pensiuni si restaurante se află la mică distanţă de depozit. Aproape 3 milioane de oameni circulă anual pe drumul din apropierea depozitului venind sau plecând din Bucovina”, a scris avocatul Diana Ionescu pe contul său de Facebook. 

Consiliul Judeţean Suceava a construit cu fonduri europene un depozit ecologic de gunoi în vârful pasului Mestecăniş, lângă DNA 17. Proiectul care a costat 7,3 milioane de euro a fost finalizat, însă nu este deocamdată funcţional.

„Depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş este un proiect ce face parte din Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Suceava, proiect administrat de Consiliul Judeţean Suceava, construit pe teritoriul comunei Pojorâta.

Pe hârtie, totul sună rece şi tehnic. Dincolo de documente însă, depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş ne spune de fapt o poveste despre România. Despre oameni care iau decizii sau care nu iau decizii, despre oameni care tac sau care vorbesc, despre oameni care se ridică sau oameni care, din oportunism, din convingere sau din teamă, ascultă şi execută. În ţara noastră lucruri mai puţin bune se întâmplă nu pentru că ne-a bătut soarta sau vreun străin potrivnic. Ci pentru că oameni, oameni de lângă noi şi dintre noi, iau decizii într-un anumit fel”, este de părere avocata. 

Vă mai recomandăm şi:

Peste 140 de lăutari din Dâmboviţa, cercetaţi pentru înşelăciune, fals şi fals în declaraţii. Prejudiciu uriaş adus statului

Petrecere cu lăutari şi aproape 100 de invitaţi, întreruptă de Poliţie

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite