Ce a ascuns asasinarea premierului Ion Gheorghe Duca, împuşcat de cinci ori în cap de un legionar, în Gara Sinaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim - ministrul Ion Gheorghe Duca a fost asasinat pe peronul Gării Sinaia. FOTO enciclopediaromaniei.ro
Prim - ministrul Ion Gheorghe Duca a fost asasinat pe peronul Gării Sinaia. FOTO enciclopediaromaniei.ro

La sfârşitul anului 1933, Ion Gheorghe Duca a fost asasinat de un grup format din trei legionari, denumit Nicadori, deoarece premierul încerca să oprească avântul mişcării Garda de Fier. Duca a fost ucis în Gara Sinaia, de Nicolae Constantinescu, un susţinător al Gărzii de Fier, care l-a împuşcat de cinci ori în cap.

Ion Gheorghe Duca s-a născut la data de 20 decembrie 1879 la Bucureşti şi a fost un important om politic al secolului trecut. El a făcut parte din Partidul Naţional Liberal şi a deţinut funcţiile de ministru al educaţiei, ministru al agriculturii, ministru al afacerilor interne, ministru al afacerilor externe, precum şi cea de prim – ministru al României, în perioada 14 noiembrie – 30 decembrie 1933, dată la care a fost asasinat de grupul de legionar denumit Nicadori.

În luna noiembrie a anului 1933, la cererea regelui Carol al II-lea al României, Ion Gheorghe Duca a acceptat să devină şeful guvernului. Odată cu numirea sa ca prim – ministru, Duca a încercat să stăvilească puterea Gărzii de Fier, organizaţie naţionalistă de extremă dreaptă, dorind ca membrii acesteia să nu candideze la algerile din decembrie 1933.

„Azi mai mult ca oricând ordinea, ordinea materială şi cea morală constituie condiţiunea esenţială a oricărei rodnice înfăptuiri. Suntem, deci, hotărâţi, tocmai pentru a ne putea aplica programul şi salva ţara să menţinem cu orice preţ şi împotriva oricui ordinea publică. Agitaţiunile sterile, dăunătoare consolidării interne ca şi prestigiului nostru în afară, vor găsi în noi stavila reclamată de înseşi interesele superioare ale statului”, declara în decembrie 1933, prim – ministrul Ion Gheorghe Duca.

Drept răsplată, legionarii au pus la cale asasinarea lui Duca. Nicolae Constantinescu, Caranica Ion şi Doru Belimace, denumiţi şi Nicadori, s-au înarmat cu reolvere şi au pregătit omorârea lui Ion Gheorghe Duca. Aflând că regele Carol al II-lea l-a convocat pe Duca la data de 29 decembrie 1933 la castelul Peleş, Nicadori s-au gândit că acestea este momentul propice pentru a-l ucide pe prim ministru.

Nicadorii

                               Nicadorii aflaţi în boxa acuzaţilor. FOTO www.wikipedia.org

Din documentele aflate în Arhivele Statului se pare că regele Carol al II-lea a aflat de tentativa de asasinare a lui Duca, după ce vărul lui Belimace, i-a povestit şefului poliţiei Gavrilă Marinescu ce plănuiseră Nicadori. Marinescu l-a anunţat despre aceasta pe rege, însă Carol al II-lea a avut o reacţie neaşteptată spunându-i: „Ţine nota la birou şi n-o transmite mai dreparte!”.

La data de 29 decembrie 1933, la ora 09.00, Ion Gheorghe Duca a plecat cu trenul spre Sinaia. El nu a fost însoţit de gărzile sale de corp, fiind doar acompania de un singur agent. Nicadori s-au urcat şi ei în acelaşi tren, însă într-un alt vagon. Cei trei doreau să-l asasineze pe Duca la coborârea din tren, însă din cauza numărului mare de persoane aflate în jurul acestuia au renunţat la planul iniţial.

Primul ministru a stat în audienţă la regele Carol al II-lea între orele 16 şi 18, timp în care Nicolae Constantinescu, Caranica Ion şi Doru Belimace s-au plimbat prin staţiune şi au luat masa într-un restaurant din apropierea gării. Trenul cu care trebuia să se întoarcă Ion Gheorghe Duca la Bucureşti urma să ajungă în Gara Sinaia la ora 21.30. Înainte ca prim – ministrul să se deplaseze la gară, Nicadori şi-au ocupat poziţiile pe peronul gării prahovene. Dacă Caranica şi Belimace s-au aşezat pe marginile peronului, Constantinescu s-a amplasat în centrul acestuia.

Când Ion Gheorghe Duca a pătruns pe peron, o petardă a fost aruncată, distrăgând atenţia tuturor. În acel moment, Nicolae Constantinescu a pus mâna pe umărul prim – ministrului şi l-a împuşcat în cap de cinci ori, o dată în tâmplă şi de patru ori în ceafă.

„Astăzi, la orele 22, pe peronul Gării Sinaia, a fost asasinat cu 5 focuri de revolver primul-ministru, Ion G. Duca, de un student de la Academia Comercială, anume Nicolae Constantinescu, care avea şi doi complici. Nicolae Constantinescu este arestat. El a declarat că aparţine Gărzii de Fier şi că acest atentat a fost pregătit mai de mult. Corpul primului-ministru, conform dorinţei Maiestăţii Sale Regele, a fost transportat la Castelul Peleş”, scria ziarul Viitorul la data de 31 decembrie 1933.

„Ştirile ce vin din întreaga ţară mărturisesc covârşitoarea durere pricinuită de moartea tragică a lui I.G. Duca. Pentru întreaga opinie publică, odiosul asasinat nu răpeşte numai pe marele bărbat de stat Ion G. Duca, în momentul când avea mai multă nevoie de el, ci răpeşte un om cunoscut şi  iubit pretutindeni, pentru bunătatea, abilitatea şi onestitatea sa. Cu acelaşi binevoitor surâs, care ascundea de multe ori mari osteneli personale, I.G. Duca a cutreierat întreaga ţară, a vorbit pretutindeni, fie ca fruntaş politic, fie ca simplu conferenţiar. Pretutindeni a fost iubit şi respectat. Pretutindeni se adunau oamenii din toate partidele politice şi din toate straturile sociale, spre a-l asculta”, scriau la data de 1 ianuarie 1943, aceiaşi jurnalişti de la Viitorul.

Procesul celor trei asasini a început la data de 17 martie 1934. Aceştia au recunoscut crima şi au precizat că au acţionat din proprie iniţiativă, făcă ca cei aflaţi la conducerea Mişcării Legionare să cunoască ce urmau ei să facă. Pentru fapta loc, Nicadorii au fost condamnaţi pe viaţă la muncă silnică.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, Nicadorii au fost asasinaţi prin strangulare de jandarmi, în timp ce erau transferaţi la Penitenciarul Jilava, motivul invocat fiind acela că au încercat să evadeze. Odată cu ei au mai fost omorâţi Corneliu Zelea Codreanu şi cei zece membri ai grupului Decemviri. Cadavrele acestora au fost împuşcate în spate pentru a da impresia că cei 14 legionari au încercat să fugă de sub escortă. Asasinatul colectiv a fost executat din ordinul lui Carol al II-lea.

Alte ştiri pe această temă:

Asasinarea sălbatică a legionarului Mihail Stelescu. A fost ciuruit cu 38 de gloanţe, după care cadavrul i-a fost ciopârţit cu o secure de către asasini

Ce rol au jucat dobrogenii în Mişcarea Legionară din România. Episoadele sângeroase omagiate de Garda de Fier

Secretele influenţei Mişcării Legionare asupra românilor. Cum au fost atraşi cu „omul nou” preoţi, ţărani şi intelectuali: „Vom ataca toate viesparele jidăneşti”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite