Captură de șase tone de tutun de narghilea, la Vama Siret FOTO
0Tutunul urma să ajungă la o firmă fantomă din Ucraina și era transportat de un cetățean cu dublă cetățenie româno-ucraineană. Acesta a prezentat documente de însoțire false.
Bărbatul de 46 de ani s-a prezentat la Vama Siret, pe sensul de ieșire din țară, la volanul unui ansamblu rutier format din microbuz și remorcă.
La controlul polițiștilor de frontieră a reieșit că acesta transporta 600 de baxuri cu tutun pentru narghilea, adică șase tone de tutun originar din Turcia, însă documentele prezentate de șofer erau fals.
Transportul era în tranzit pe teritoriul României iar tranzitul a fost deschis la Biroul Vamal de Frontieră Otopeni și era destinat unei firme din Ucraina.
Valoare mărfurilor menționată în factura însoțitoare era de 117.000 USD. În acest caz, numai acciza aferentă celor șase tone de tutun de narghilea este de 3.000.000 lei, precizează lucrătorii vamali.
Ca urmare a verificărilor suplimentare efectuate de către Autoritatea Vamală Română în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), s-a constatat că firma destinatară era inactivă fiscal, întrunindu-se astfel elementele constitutive al infracțiunii de prezentare de documente falsificate la autoritatea vamală.
Cele șase tone de tutun de narghilea au fost reținute de către Autoritatea Vamală Română, și au fost duse, împreună cu ansamblul auto în care erau transportate, la SPF Siret, în vederea continuării cercetărilor.
De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, Parchetul European a efectuat percheziții la Biroul Vamal Siret tot în cazul unor transporturi fictive de tutun.
Vameși de la Siret întocmeau acte false în cazul unor transporturi de tutun, acte din care reieșea că acestea ar fi ieșit din România, deci de pe teritoriul Uniunii Europene, și ar fi ajuns în Ucraina.
În realitate însă, vehiculele respective erau goale, tutunul nu ieșea de pe teritoriul UE, deși documentele indicau acest lucru.
Astfel firmele se sustrăgeau de la plata taxelor, accizelor și a TVA-ului pe teritoriul UE deși produsele erau în final vândute în țări ale Uniunii.