Percheziții la Biroul Vamal Siret. Sunt vizate fraude vamale de amploare, în care ar fi implicați și angajați ai instituției FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform procurorilor, vameșii ar fi făcut parte dintr-o rețea internațională de trafic de mărfuri de contrabandă și au întocmit acte false pentru zeci de transporturi de țigări și de produse de tutun.

percheziții Biroul Vamal Siret, foto: Alina Iosif
percheziții Biroul Vamal Siret, foto: Alina Iosif

Mai mulți lucrători vamali de Siret sunt vizați în acest dosar, perchezițiile fiind organizate de Parchetul European - structură condusă de Laura Codruța Kovesi, prin serviciul teritorial de la Iași.

Marți dimineață, s-a descins în opt locații,  inclusiv la sediul Biroului Vamal Siret și la domiciliile unor vameși.

Este vorba despre o rețea internațională care se ocupa de fraude vamale, organizată pentru sustragerea de la plata impozitelor și taxelor vamale la tutunul importat.

Conform procurorilor, mai multe persoane fizice și firme  din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat, narghilea și tutun de pipă.

Tutunul prelucrat provenea  din Emiratele Arabe Unite și Turcia și ajungea în țări ale Uniunii Europene.

Între iunie 2017 și ianuarie 2018, circa 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate în tranzit prin țări ale UE - din Italia, Germania, Lituania și Cehia.

Există suspiciuni că vameșii de la Siret întocmeau acte false în cazul unor transporturi de tutun, acte din care reieșea că acestea ar fi ieșit din România, deci de pe teritoriul Uniunii Europene, și ar fi ajuns în Ucraina.

În realitate însă, vehiculele respective erau goale, tutunul nu ieșea de pe teritoriul UE, deși documentele indicau acest lucru.

Astfel firmele se sustrăgeau de la plata taxelor, accizelor și a TVA-ului pe teritoriul UE deși produsele erau în final vândute în țări ale Uniunii.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul adus bugetului uniunii europene în acest caz este de 650.000 de euro.

În vederea recuperării acestui prejudiciu s-a pus sechestru pe cinci proprietăți, dar și pe bani găsiți în imobilele suspecților. Este vorba despre sume în euro, dolari, lei și grivne ucrainene. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite