Angelica Flutur, comoara huţulilor din Obcinile Bucovinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelica Flutur a pus pe muzică saga huţulilor din Obcinile Bucovinei. FOTO: Arhiva personală
Angelica Flutur a pus pe muzică saga huţulilor din Obcinile Bucovinei. FOTO: Arhiva personală

Născută într-o familie de huţuli din Obcinile Bucovinei, Angelica Flutur spune prin muzică fascinanta poveste a populaţiei care de sute de ani sălăsluieşte în munţii din nordul României. O adevărată sagă a neamului huţulilor este şi noua piesă Pe Obcini, în Bucovina. La filmări artista a folosit o camăşă veche de 180 de ani şi un foarte valoros şirag de cruciuliţe, atât de vechi încât exemplare asemănătoare mai pot fi văzute doar la muzeu.

Născută într-o familie de huţuli din satul Ciumârna al comunei sucevene Vatra Moldoviţei, Angelia Flutur a debutat în urmă cu mai bine de zece ani. „Nu semănam cu alţii şi nici alţii nu semănau cu mine”, povesteşte Angelica Flutur modul în care şi-a făcut intrarea în lumea artistică.

„Am avut norocul să mă nasc într-o frumoasă familie de huţuli din satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei. Cum am crescut acolo? Exact aşa cum spune cântecul Sus pe muntele Ciumârna, scris cu neîntrecută măiestrie de către distinsul muzician George Sârbu. Ca reprezentantă a huţulilor, am fost privită ca o noutate în lumea artistică. În momentul debutului, în 2005, nu semănam cu alţii şi nici alţii nu semănau cu mine. M-am arătat lumii exact aşa cum sunt şi cred că în acest fel am reuşit să ajung repede la inimile celor care îndrăgesc folclorul şi, mai presus de asta, autenticul. La Ciumârna mea dragă, copil fiind, petreceam ore în şir luând la pas munţii din preajma casei părinteşti şi cântând de parcă toată lumea s-ar fi oprit în loc doar de dragul cântecelor mele, deşi nu mă ascultau decăt brazii şi fagii. Toate sentimentele şi trăirile mele se regăsesc în cele două albume pe care le-am înregistrat până acum: Sus pe muntele Ciumârna şi Să iubeşti o suceveancă”, povesteşte Angelica Flutur.

Carieră dedicată fascinantei poveste a huţulilor

„În întreg repertoriul meu, am căutat să surprind cât mai fidel tradiţiile şi felul de a fi al huţulilor, oameni ai muntelui de origină scită, care mai întâi au fost romanizaţi şi apoi slavizaţi, veniţi în Moldova în secolele XVII-XVIII. Am căutat tot ceea ce s-a scris despre ei şi am valorificat ceea ce ştiam eu despre ei, trăind printre ei şi fiind una de-a lor. Acest lucru este foarte evident în piesele: Sus pe muntele Ciumârna, Eu sunt fata din Ciumârna şi, mai nou, în cântecul Pe Obcini, în Bucovina, prima piesă de pe următorul album personal. Textul acestei piese îi aparţine unui alt huţul de seamă: poetul Casian Balabasciuc, căruia îi port un respect deosebit şi de care mă leagă o sinceră prietenie”, a adăugat Angelica Flutur.

Saga huţulilor, într-un videoclip spectaculos

Zilele trecute Angelica Flutur a lansat piesa „Pe Obcini în Bucovina”. Filmat într-un decor de poveste, în locurile natale ale interpretei, videoclipul spune povestea celor mai importante etape ale vieţii huţulului. Fiecare etapă este întruchipată de prieteni dragi ai artistei.

„Alături de mine mai apar trei personaje care întruchipează huţulul văzut diferit prin prisma vârstei şi a experienţei de viaţă. Pentru personajul care să întruchipeze huţulul matur, nu a trebuit să caut prea mult. În mod firesc, l-am rugat pe poetul Casian Balabasciuc să accepte provocarea, ceea ce a şi făcut fără să stea pe gânduri. Mai apoi, am găsit de cuviinţa ca tânărul ales să fie Flocea Dani Silviu, în vârstă de 23 de ani. El este din Pojorâta, studiază etnologia la Bucureşti, totodată este şi dansator în cadrul unui ansamblu folcloric din satul natal şi deţine o impresionantă colecţie de costume populare. Cât despre copilul huţul din videoclip, acesta se numeşte Trandafir Mihalescu şi locuieşte în Marginea, renumitul centru de olărit din Bucovina. La cei 9 ani pe care îi are, Trandafir este foarte pasionat de muzica populară şi ia ore de canto cu profesorul Dumitru Pomohaci de la Clubul Copiilor din Rădăuţi”, a explicat Angelica Flutur.

Şirag de tezaur şi cămaşă veche de 180 de ani

Videoclipul regizat de basarabeanul Oleg Butnaru a fost filmat în Ciumârna şi la herghelia de la Lucina. În videoclip, Angelia Flutur poartă o cămaşă veche de 180 de ani şi un foarte valoros şirag de cruciuliţe care în prezent mai poate fi găsit doar prin muzee.

angelica flutur

„Filmările pentru videoclip au fost realizate, în cea mai mare parte, în locurile natale, la Ciumârna, dar şi la herghelia Lucina. Am ales să port pentru filmarea din acest videoclip o cămaşă foarte veche, de aproape 180 de ani, după spusele bătrânei de la care am procurat-o. Ca element de noutate în ceea ce priveşte ţinuta mea, am adăugat un şirag de cruciuliţe extrem de valoros care se mai găseşte doar în muzee, atât de vechi este!

Am ţinut foarte mult la detalii deoarece prin acest cântec am vrut să reeditez vremurile de dinainte din Bucovina, traiul şi felul de a fi al huţulilor, strămoşii mei cărora le port în suflet multă dragoste şi preţuire. De ce? Fiindcă din ei mă trag şi nu îmi doresc nimic mai mult decât să pot contribui şi eu la îmbogăţirea zestrei de spirit a lor. Zestre de spirit fascinantă şi niciodată îndeajuns de cunoscută publicului larg”, a povestit Angelica Flutur.

angelica flutur

„Originalitatea videoclipului se datorează minunatei echipe a regizorului Oleg Butnaru din Chişinău, pentru care cuvinetele de mulţumire din parte mea nu vor conteni vreodată. Cum am ajuns să colaborăm? Am fost foarte plăcut impresionată de un videoclip pe care colega mea de cântec din Oltenia Olguţa Berbec l-a făcut împreună cu aceşti oameni minunaţi. Ea m-a pus în legătură cu Oleg. Restul e poveste. O poveste în care m-am implicat cu toată fiinţa mea din dorinţa de a reda în modul cel mai atentic cu puţinţă felul de a fi şi de a trăi al huţulilor. Faptul că în doar câteva zile de la lansarea videoclipului pe internet materialul a adunat deja zeci de mii de vizualizari mi-a umplut sufletul de bucurie”, a mai spus Angelica Flutur.

Alte ştiri din Suceava:

Tatăl unui bebeluş care a murit la spital, ameninţat că va fi dat în judecată de un medic căruia i-a cerut explicaţii despre decesul copilului său

Record de turişti în judeţul Suceava, în luna august. Pensiunile din Bucovina au fost ocupate în proporţie de 90%

Investiţii de 10 milioane de euro blocate în municipiul Suceava de contestaţii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite