A fost sărac lipit, dar astăzi conduce o firmă de succes şi are cea mai mare colecţie de motociclete din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorul Alexandru Şcheul, în expoziţia sa de motociclete, din localitatea Horodnic de Jos FOTO: Oana Şlemco
Antreprenorul Alexandru Şcheul, în expoziţia sa de motociclete, din localitatea Horodnic de Jos FOTO: Oana Şlemco

Alexandru Şcheul este producătorul mezelurilor „Killer”, iar firma pe care o deţine are o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro/an. Când vrea să scape de stres, se refugiază în expoziţia sa de motociclete de la Hordnic de Jos. Are 160 de exponate, fiecare cu povestea sa. Cea mai recentă achiziţie este un superb automobil care i-a aparţinut Nadiei Comăneci.

Deşi conduce o afacere de milioane de euro, Alexandru Şcheul a rămas un om modest, aşa cum l-au cunoscut prietenii săi din copilărie. Când l-am căutat în localitatea Horodnic de Jos a judeţului Suceava, era pe un excavator, în „haine de scandal”. 

Şi-a cerut scuze şi ne-a rugat să-l aşteptăm în expoziţia sa de motociclete, pe care oricine poate să o viziteze gratuit, atâta timp cât acceptă să poarte papucii de unică folosinţă de la intrare.

Expoziţia se află într-o clădire cu pereţi de sticlă. Bijuteriile pe patru roţi sunt aşezate una lângă alta şi spaţiul ne părea că devine neîncăpător pentru acestea.

Aşa şi este, ne-a confirmat proprietarul când a venit la interviu. Ne-a spus că intenţionează să extindă expoziţia şi la etajul clădirii, unde a amenjat o sală de sport pe care angajaţii firmei sale o folosesc în mod gratuit. Intenţionează să mute aparatele de fitness într-un alt spaţiu.

 Înainte să  vorbească despre ultimele achiziţii care îi înnobilează expoziţia, Alexandru Şcheul ne-a povestit cum a reuşit să-şi depăşească condiţia. Antreprenorul s-a născut în comuna Horodnic de Jos, din zona Rădăuţi a judeţului Suceava, într-o familie cu nouă copii şi cu posibilităţi financiare modeste. Mama sa a lucrat la CAP, tatăl era muncitor în construcţii.

„Am fost foarte necăjiţi, am fost nouă copii acasă. Tata lucra la construcţii, mama la CAP, nu ne cădea sapa din mână. Creşteam animale. Nu ştiu dacă este cineva care a plâns de foame când era mic. Eu am plâns de foame şi nu uit treaba asta. Întotdeauna caut să fiu lângă cei necăjiţi”, a afirmat antreprenorul. 

El a mai spus că îi este ciudă pe cei care au uitat de unde au plecat. „Dormeau cu capra legată de piciorul patului şi acum nu le mai ajungi cu prăjina la nas”, a completat sursa citată.

Era pasionat de mecanică

Alexandru Şcheul ne-a explicat că de mic a fost pasionat de mecanică, a iubit motocicletele, era fascinat de avioane şi, totuşi, afacerea sa este în industria cărnii. A făcut această alegere în 1997, când judeţul Suceava era pe primul loc pe ţară la creşterea animalelor. În fiecare gospodărie de la ţară sătenii creşteau şi vite şi porci

Alexandru Şcheul şi-a vândut garsoniera şi motocicleta, a mai împrumutat nişte bani şi a construit o clădire modestă, susţine el, pe o bucată de teren pe care a moştenit-o de la tatăl său. Una dintre surorile sale muncea atunci în Germania, avea nişte utilaje vechi de prin anii '50 de la un abator. Le-a trimis în ţară, unde au stat aproximativ doi ani într-o şură. Aşa a început povestea de succes, Încet şi timid. 

Alexandru Şcheul a avut sprijinul unor germani specialişti în prepararea mezelurilor care au venit în România şi l-au şcolit. Antreprenorul le-a păstrat reţetele până în ziua de astăzi. A avut grijă să îşi selecteze angajaţii şi să-i motiveze. Femeia de serviciu din firma sa câştigă 600 de euro în mână, un salariu bun pentru zona de nord a ţării. 

Afaceristul deţine 165 de motociclete FOTO: Oana Şlemco

alexandru scheul muzeu de motociclete

Cumpără rable şi le transformă în bijuterii

Când vrea să scape de stresul cotidian care este inevitabil ţinând cont că firma pe care o administrează are o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro/an, Alexandru Şcheul se retrage în atelierul său ca să repare câte ceva. Pentru că este pasionat, în ultimii 15 ani a cumpărat din ţară şi din străinătate 165 de motociclete care erau într-o stare avansată de degradare, le-a reparat şi recondiţionat, după care le-a expus în muzeul său.

 Fiecare motocicletă a venit încărcată cu o poveste. „Am expus şi primele mele motociclete. Cea pe care am dat de permis în urmă cu 40 de ani şi cea cu care am făcut turul ţărilor socialiste înainte de 1989”, a declarat acesta. 

Motocicleta Honda care i-a aparţinut cu Nicu Ceauşescu FOTO: Oana Şlemco

alexandru scheul muzeu de motociclete

Motocicleta lui Nicu Ceauşescu

Printre exponate se găseşte şi o motocicletă care i-a aparţinut lui Nicu Ceauşescu. Este vorba despre o Honda C X 500, pe care „prinţişorul” a cumpărat-o prin anii '80, din Franţa. „El a folosit-o o perioadă şi a vândut-o apoi unui prieten din Târgu Mureş, care, la rândul său, i-a vândut-o unui tânăr din Rădăuţi. Actele erau în continuare pe Nicu Ceauşescu. Avea numărul 46B106”, a completat proprietarul.

Maşinuţa electrică a Nadiei Comăneci

Anul acesta, Alexandru Şcheul a mai adăgat o piesă de rezistenţă în expoziţia sa. Este vorba despre o superbă maşinuţă electrică, cu două locuri, care i-a aparţinut gimnastei Nadia Comăneci. Automobilul a fost recondiţionat, este funcţional, atinge o viteză de 30 de km/oră şi are o autonomie de 100 de km.

Maşinuţa care i-a aparţinut Nadiei Comăneci FOTO: Oana Şlemco

alexandru scheul muzeul de motociclete suceava

Proprietarul colecţiei spune că a cumpărat maşinuţa de la un bărbat din Hunedoara cu suma de 30.000 de euro. A aflat ulterior că Nadia a primit-o cadou în 1977 de la fostul preşedinte al Mexicului. În lume sunt doar patru exemplare. 

Alexandru Şcheul nu ştie ce valoare are acum colecţia sa de motociclete. Cert este că a hotărât să nu renunţe la niciuna dintre exponate. În plus, ar vrea ca toţi cei pasionaţi de motoare cu două roţi să se bucure alături de el. Din acest motiv, nu va închide expoziţia de Paşti, dimpotrivă. Oricine ajunge în Bucovina poate să viziteze muzeul. 

FOTO: Oana Şlemco 

alexandru scheul muzeu de motociclete

Vă mai recomandăm şi:

Cioban salvat de pe munte cu turma de mioare: „Oile rămăseseră suspendate în zăpada de doi metri” FOTO

Soluţiile digitale pentru şcoala post-pandemie: lecţiile unor profesori care s-au reinventat FOTO

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite