Virusul Zika îi bulversează pe primarii din Bărăgan. Edilii, obligaţi să scoată bani de la buget pentru a stârpi tânţarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O adresă a Institutului Naţional de Sănătate Publică încurcă planurile primarilor din Ialomiţa. Oficialii din cadrul INSP le cer edililor să facă urgent lucrări de dezinsecţie, în vederea stârpirii ţânţarilor care ar putea fi purtători de virus Zika. Vestea a picat ca un trăsnet printre primari care reclamă că nu au fonduri pentru astfel de lucrări.

În urmă cu câteva săptămâni, Institutul Naţional de Sănătate Publică informa Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa să recomande primarilor din cele 66 de localităţi ale judeţului organizarea de campanii de „desţânţărizare”. 

Totul pentru că, în urma unor date ale INSP, în ţara noastră ar trăi ţânţarii purtători ai virusului Zika, din specia Aedes Albopictus. Se pare că acest tip de ţânţar ar fi fost identificat în zona Bucureştiului, cu patru ani înainte ca virusul Zika să fie descoperit în Brazilia. 

„S-au făcut studii şi s-a constatat faptul că, între anii 2012-2014, această specie a fost identificată în zona Bucureştiului. Pentru ca ea să nu reapară şi să migreze către celelalte judeţe, INSP a luat decizia de a informa şi recomanda autorităţilor locale să demareze aceste operaţiuni de dezinsecţie!„ precvizeazăî Mihaela Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.

„Eu n-am auzit de aşa ceva”

Potrivit explicaţiilor INSP, oficialii din cadrul DSP Ialomiţa au transmis în teritoriu adresa pe care au primit-o de la Bucureşti. În Ialomiţa există 66 de primării, iar edilii din judeţ au înţeles fiecare după cum l-a tăiat capul ce trebuie să facă pentru a stârpi ţânţarii periculoşi. 

De exemplu, Vasile Şincan, primar în comuna Platoneşti, precizează faptul că ar vrea să facă „desţânţărizarea” recomandată de INSP însă „mai la vară când or apărea concret ţânţarii afară. Aţi văzut dumneavoastră ţânţari acum? Ne-am gândit cum o să acţionăm dar mai târziu, pentru că n-avem ţânţari” susţine edilul. 

La câţiva kilometri de Platoneşti, în comuna Bucu, edilul Ion Drăguşin susţine că niciodată nu a făcut lucrări de dezinsecţie a comunei. Mai mult, edilul susţine că nu a fost notificat cu privire la existenţa insectelor care provoacă virusul Zika. Primarul Drăguşin susţine că totul este o scorneală prin care să se risipească alţi bani publici. „Eu n-am fost înştiinţat, pe n-am primit nicio hârtie. Oricum este o risipă de bani aşa cum a fost şi gripa aviară. Trebuie cheltuiţi banii şi daia ne pun acum să facem astfel de lucrări. Or fi bune nu zic nu, dar să ne dea bani” susţine Ion Drăguşin, primarul comunei Bucu. 

Campanie în plină desfăşurare la Slobozia

Singura administraţie locală care a răspuns prezent la indicaţiile INSP este cea din Slobozia. În ciuda ploilor din ultimele zile, edilii municipiului s-au apucat de dezinsecţie. Pe uşile blocurilor din oraş au fost postate anunţuri cu privire la acest demers edilitar. Oameni îmbrăcaţi în costume albe şi ţinând în mână un vermorel metalic intră şi ies din blocuri în lupta cu ţânţarii. Totul pe banii administraţiei locale. 

„Am lăsat totul în grija Direcţiei de Administrare a Domeniului Publicului. Ei au luat soluţia şi acum o  împrăştie prin oraş” susţin voci din Primăria Slobozia. 

Un demers ilegal 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Ialomiţa susţin faptul că, iniţial, toată operaţiunea de stârpire a ţânţarilor trebuie făcută de oficialii instituţiei. Totul cu ajutorul unor avioane utilitare care ar fi trebuit să răspândească substanţele toxice din înaltul cerului. Însă, în urma unor dezbateri s-a ajuns la concluzia că acest demers este ilegal. De ce? Ne explică Ştefan Muşoiu, vicepreşedintele CJI: „problema este de a plăti aceste lucrări. Ni s-a zis ce trebuie să facem, dar nu s-a gândit nimeni cum vor fi plătit acest demers. Nu ni s-au pus la dispoziţie fonduri”. 

Citiţi şi:

Prejudiciu de 1,1 milioane de lei la Consiliul Judeţean Ialomiţa. Curtea de Conturi a României a sesizat procurorii DNA

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite