Unde se trage linia între narcisism şi iubirea de sine. Psiholog: „«Cine sunt eu?» e marea angoasă a omului modern“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iubirea de sine reprezintă cheia identităţii noastre FOTO Shutterstock
Iubirea de sine reprezintă cheia identităţii noastre FOTO Shutterstock

Expresia „iubirea de sine” are o încărcătură foarte profundă, sunt de părere psihologii. Specialiştii explică faptul că ea se referă de fapt la adevărata identitate psiho-socială a unei persoane.

Când discutăm despre sinele nostru, vorbim de fapt despre cele mai profunde trăsături psihologice şi emoţionale care ne definesc, arată studiile psihologice.

Specialiştii explică faptul că între comportamentul social al unei persoane şi sinele acesteia există destul de multe diferenţe. Sinele evidenţiază practic adevărata identitate a unei persoane, dincolo de viaţa sa socială pe care o are zi de zi. 

„Comportamentele, fie că sunt greşite, fie că sunt eronate, nu dau nişte relatări exacte despre sinele omului. Fie că te comporţi bădărănesc sau nesimţit, nu înseamnă că eşti bădăran sau nesimţit. În potenţialul nostru sinele este felul acela în care ne simţim noi când ne gândim la noi înşine, când ne simţim sufletul, când stăm puţin cu mintea între zona capului şi zona inimii“, explică psihologul Victoriţa Dumitrache, preşedintele Colegiului Psihologilor din Ialomiţa. 

Exerciţii prin care stimulăm sinele 

Într-o formă stilizată de exprimare, terapeuţii explică faptul că sinele ar putea fi un fel de cod numeric personal, însă reprezentat în plan psihologic. El nu este identic şi diferă de la o persoană la alta.

Mai mult decât atât, psihologii susţin că maniera în care se manifestă iubirea de sine diferă şi ea de la persoană la persoană. Astfel, în timp ce unii oameni sunt împăcaţi sufleteşte cu ei înşişi şi au reuşit să-şi descopere persoana din interior, alţii sunt încă în căutarea adevăratei identităţi şi fac eforturi în acest sens. Psihologii oferă şi câteva trucuri în sensul stimulării iubirii de sine. 

„Numai din explorări interioare, din introspecţie, din a ne înfrunta mintea, din a ne observa mintea, din a ne observa emoţiile din corpul nostru fără să le criticăm. La început, trebuie doar să ne observăm, să învăţăm despre noi şi trebuie să învăţăm să ne înfruntăm mintea fără să ne-o criticăm“, este opinia psihologului Victoriţa Dumitrache. 

Dragostea de sine, problema omului modern 

Oricât de mult am considera că ştim absolut totul despre noi înşine, psihologii susţin faptul că puţini oameni au găsit însă răspunsul la această întrebare. Regăsirea şi căutarea sinelui este în realitate o problemă a omului modern. Sursa acestor întrebări este legată de nevoia noastră de a fi cât mai autentici. 

„Oamenii sunt destul de preocupaţi de această chestiune: «cine sunt eu?». Este marea angoasă a omului modern. Tuturor oamenilor care sunt realizaţi le rămâne ultima dimensiune de a-şi da seama de ce trăiesc, care este sensul vieţii lor cine sunt ei şi pentru ce trăiesc ei de fapt. Este o sumă de întrebări care izvorăsc din nevoia noastră de a ne exprima autentic.”, explică psihologul Victoriţa Dumitrache. 

Citiţi şi:

Cele mai simple metode ca să scapi de stres. Cum îţi organizezi viaţa pentru a fi fericit - sfaturile specialiştilor

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite