Slobozia: Chinchillele şi-au găsit casă la Amara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Amara nu este cunoscut doar pentru staţiunea climaterică, ci şi pentru dragostea unui localnic pentru chinchilla.

În ograda lui Gheorghe Făşie, peste 200 de astfel de rozătoare au parte de toată atenţia, indiferent că este zi sau noapte.

Din Columbia, la Amara

Când intri în curtea lui Gheorghe Făşie, ai impresia că eşti la Grădina Botanică. O paletă extraordinară de flori, o livadă plină cu pomi fructiferi şi multă curăţenie. În spatele curţii, ferit de gălăgia cotidiană, se află un imobil ce aduce, la prima vedere, cu o casă de vacanţă. Cu telefoanele oprite şi în paşi de pisică, pătrundem în interior. Este Casa Chinchilelor... Un habitat perfect pentru confortul acestor sensibile animăluţe.

„Am construit această clădire special pentru chinchille. Este utilată cu absolut tot ce trebuie, ventilaţie, centrală termică, încălzire în pardoseală, sistem de filtrare a apei. Sunt crescătorii, în ţară, mai mari decât a mea, dar cred că nu există una mai dotată şi care să ofere mai mult confort decât cea pe care o am eu“, declară Gheorghe Făşie, de 45 ani.

Chinchilla, un animal extrem de sensibil

Chinchila este un mamifer rozător, de talie mică, având o greutate medie, la maturitate, de 400-600 de grame. Ca înfăţişare se situează între iepure şi veveriţă, are ochi negri, strălucitori şi coadă lungă şi pufoasă.

Ideea înfiinţării unei microferme de chinchilla i-a venit lui Gheorghe Făşie în 2005, când a vizitat o crescătorie din Bacău. Atras de simpaticele rozătoare, a achiziţionat două familii din Ungaria. S-a documentat meticulos în ceea ce priveşte activitatea de creştere, a vizitat mai multe ferme de specialitate şi s-a apucat de treabă.

„Nu sfătuiesc pe nimeni să crească chinchilla, dacă nu le iubeşte cu adevărat. Animalul este unul care are nevoie de foarte multă atenţie şi afecţiune. Când este privat de aceste lucruri, se îmbolnăveşte şi poate chiar să moară“ spune crescătorul.

În incinta crescătoriei, găsim exemplare superbe, ajunse la maturitate, dar şi familii cu pui, născuţi abia cu câteva zile în urmă. Liniştea este elementul care defineşte cel mai bine acest habitat. Deşi convieţuiesc la un loc, peste 200 de exemplare, când treci pragul crescătoriei, îţi poţi auzi paşii.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite