Nicolae Ceauşescu dorea să transforme Slobozia într-o „perlă a Bărăganului” prin construcţia unui combinat chimic. Unitatea se luptă acum să supravieţuiască finaciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1968, în timpul unei vizite la Slobozia, Nicolae Ceauşescu a avut un vis măreţ, acela de a transforma oraşul într-un adevărat centru industrial. Aşa s-au pus bazele combinatului chimic, unul dintre cele mai mari din zonă. În prezent, colosul industrial este aproape falimentar.

Lucrările de construcţie a combinatului chimic din Slobozia au început în anul 1969, Ceauşescu fiind prezent la deschiderea şantierului. Cu un an în urmă, acelaşi Ceauşescu le-a vorbit autorităţilor locale din oraş despre un vis măreţ de-al său prin care intenţiona să transforme Slobozia  într-o adevărată metropolă industrială. „Să faceţi din Slobozia o perlă a Bărăganului!” ar fi fost cuvintele pe care Ceauşescu le-ar fi adresat secretarilor de partid şi primarului din acele timpuri.

În 1973, Ceauşescu s-a întors la Slobozia pentru a participa la „Ziua Recoltei” moment în care a făcut o vizită şi la combinatul pe care l-a comandat.

El a asistat atunci la deschiderea primei secţii de producere a amoniacului. Văzând că lucrurile se desfăşoară corespunzător, el a dat ordin ca gigantul industrial să se extindă prin construcţia de noi hale, clădiri şi utilaje. Combinatul a funcţionat ceas vreme de câteva zeci de ani, statisticile din vremurile comunismului arătând că un sfert din populaţia de peste 18 ani din Slobozia acelor ani fiind angajată în industria chimică ce se dezvolta în oraş.

Un colos în pragul falimentului

Astăzi, combinatul chimic de la Slobozia, denumit „Amonil” de comunişti, a fost preluat de o societate privată denumită „Chemgas”. Totuşi gloria industriei chimice din anii comunismului se află într-un permanent impas financiar.

image

Datele oferite de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ialomiţa socoteau că unitatea industrială se numără printre cei mai mari datornici la bugetul de stat, administratorii fiind de nenumărate ori în pragul falimentului. Din cauz aproblemelor financiare, angajaţii se plâng de faptul că îşi iau salariile cu întârziere.
 

Citiţi şi:

Proteste la Slobozia. Angajaţii Combinatului Chimic se pregătesc de grevă

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite