Minerii de la Complexul Energetic Oltenia aflaţi în greva foamei sau blocaţi în subteran au suspendat protestele, după negocieri la Ministerul Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia aflaţi în greva foamei sau blocaţi în subteranul minei Tehomir au decis, vineri dimineaţă, să suspende protestele, după ce au ajuns la o înţelegere cu administraţia privind încheierea urgentă a unui contract colectiv de muncă şi patru salarii compensatorii.

Negocierile s-au purtat la sediul Ministerului Energiei şi, conform unui comunicat de presă, ministrul Andrei Gerea s-a implicat direct în rezolvarea conflictului respectiv, după mai mult de nouă ore de negocieri cele două părţi ajungând la un compromis.

„Conform documentului parafat, atât managementul CE Oltenia, cât şi reprezentanţii sindicatelor, au stabilit ca fiind prioritară încheierea în regim de urgenţă a unui contract colectiv de muncă la nivelul Complexului Energetic. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la aplicarea unor drepturi marginale angajaţilor CE Oltenia începând cu data de 20 martie, precum şi cu privire la acordarea a patru salarii medii brute pe unitate, ca salariu compensatoriu la disponibilizare, pentru tot personalul din subteran“, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Energiei.

În acelaşi document, se menţionează că administraţia şi sindicatele s-au angajat ca până în 30 martie să finalizeze negocierile pentru semnarea unui Contract Colectiv de Muncă. Negocierile vizează şi ca, în limita bugetului CEO, să fie introdus un „adaos salarial lunar“ de 250 de lei pentru fiecare angajat, dar şi prevederi referitoare la salariile compensatorii pentru personal (altul decât cel care lucrează în subteran) şi a unui punctul referitor la cota de cărbune ce va fi acordată fiecărui salariat.

„În urma încheierii protocolului, părţile au convenit să asigure pacea socială până la semnarea CCM. Mai mult, organizaţiile sindicale au decis să facă demersuri pentru retragerea proceselor juridice intentate conducerii CE Oltenia, iar managementul Complexului s-a angajat să nu întreprindă nicio acţiune administrativă şi/sau juridică împotriva personalului care a manifestat prin blocarea în subteran sau prin greva foamei în perioada precedentă semnării protocolului“, se mai arată în comunicatul de presă.

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) aflaţi în greva foamei au solicitat, joi, demiterea managerului privat al unităţii, Laurenţiu Ciurel, pe motiv că acesta „a luat în derâdere protestul salariaţilor“.

Unora dintre mineri li s-a făcut rău

Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), protestul minerilor a fost declanşat din cauza lipsei unui contract colectiv de muncă valabil pe anul în curs în cadrul CE Oltenia şi a oricăror negocieri cu administraţia pe această temă.

Trei dintre minerii aflaţi în greva foamei au renunţat la protest în cursul nopţii de miercuri spre joi, după ce starea de sănătate li s-a înrăutăţit. Unul dintre aceştia a fost dus la spital de un echipaj al Ambulanţei, dar nu a rămas internat, preferând să meargă acasă.

80 de ortaci, se blocaseră în mina Tehomir

În paralel cu greviştii foamei, 80 de mineri s-au blocat de marţi seară în subteranul minei Tehomir, reclamând, totodată, că managerul privat Laurenţiu Ciurel a refuzat să discute cu ei.

Ciurel s-a întâlnit însă cu o delegaţie formată din patru mineri care i-au spus că protestatarii vor să primească la disponibilizare şase salarii compensatorii, nu unul sau două, cum oferea administraţia CEO, iar în urma negocierilor nu se ajunsese la niciun acord.

Mina de la Tehomir este ultima mină de subteran din Oltenia care mai funcţionează, aceasta urmând însă să fie închisă în cursul acestui an.

Luni seară, doi mineri de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în greva foamei în faţa sediului din Târgu Jiu al unităţii. Ulterior, acestora li s-au alăturat alţi angajaţi, astfel că miercuri 32 de salariaţi aderaseră la această formă de protest, iar joi numărul acestora a ajuns la 35.

Minerii din Valea Jiului şi-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu colegii lor din judeţul Gorj, liderii de sindicat anunţând că orice tergiversare guvernamentală de a rezolva tensiunile din zonele miniere din România poate conduce la mişcări sociale de amploare.

Compania trebuie restructurată şi va renunţa la 3.000 de angajaţi

La mijlocul lunii februarie, aproximativ patru mii de mineri şi energeticieni au participat la un miting de protest în centrul municipiului Târgu Jiu, nemulţumiţi de conducerea Complexului Energetic Oltenia şi de reducerile de personal şi de salarii preconizate de administraţie.

Starea mineritului a fost, alături de liberalizarea preţurilor la gaze, unul dintre motivele pentru care Guvernul nu a convenit o scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna februarie.

Potrivit planului prezentat de managerul Laurenţiu Ciurel, compania va renunţa la 3.000 din cei 19.000 de salariaţi. În jur de o mie vor fi externalizaţi către CET Govora, prin transferul carierelor Alunu şi Berbeşti către termocentrala din Râmnicu Vâlcea, care asigură energie şi abur industria pentru societăţile de pe platforma Oltchim.

„Am făcut un plan de restructurare pe care l-am trimis ieri (marţi – n.r.) care cuprinde închiderea a 25% din capacităţile de producţie. Am înaintat astfel 4 grupuri energetice pe care le vom închide - 1 şi 2 Brăila şi 1 şi 6 Turceni pe care le vom şi scoate din funcţiune, închiderea unor cariere sau perimetre miniere precum Seciuri şi Tismana Sud, precum şi reducerea activităţii în alte cariere şi reducerea de personal cu trei mii de salariaţi, 2.100 cu plăţi compensatorii şi circa o mie prin redistribuire. În felul acesta credem că ajungem la 48 de lei tona de cărbune până la sfârşitul anului, ceea ce este una dintre ţintele asumate cu FMI. Am putea avea o speranţă de perpetuare a activităţii şi cu voie de la cei de la FMI. Nu FMI e problema că ei vor pleca, ci Comisia Europeană, tot mineritul european a avut de suferit din cauza directivelor, nu numai noi“, a spus Laurenţu Ciurel.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Ulterior, compania a preluat şi termocentrala Brăila în contul unor datorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite