Neobişnuitele secrete ale invenţiilor care au revoluţionat lumea. Penicilina sau lipiciul, descoperite din greşeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre invenţiile de astăzi au fost descoperite din greşeală
Multe dintre invenţiile de astăzi au fost descoperite din greşeală

Cine ar fi crezut că marii inventatori din lume nu sunt în stare să facă greşeli? Din fericire, erorile pe care le-au comis în laboratoare le-au adus faimă şi popularitate, reuşit astfel să breveteze invenţii care ne sunt foarte utile în viaţa de zi cu zi.

Despre produsul farmaceutic numit penicilină cu toţii ştim să se extrage din mucegaiul verde-albăstrui. Ei bine sir Alexander Fleming, intrat în istorie drept inventatorul acestui medicament, a descoperit acest lucru dintr-o greşeală pe care a comis-o în laboratorul în care lucra.

Se întâmpla în anul 1928, când sir Fleming încerca să găsească un leac împotriva stafilococilor. Fără să-şi dea seama, acesta a uitat descoperită una dintre lamelele pe care avea pregătite substanţele cu care lucra. După câteva zile a observat faptul că respectiva lamelă fusese acoperită de o peliculă de mucegai. După ce a analizat mai bine compoziţia rezultată, el a observat faptul că, datorită mucegaiului, stafilococii încep să dispară. 

Ingredientul secret din oţel 

Cu câţiva ani mai devreme, mai exact în anul 1908, inginerul Harry Bearley reuşea să inventeze ceea ce astăzi poartă denumirea de oţel inoxidabil. Invenţia sa este învăluită într-o legendă destul de interesantă care spune faptul că acest timp de material metalic a fost inventat dintr-o eroare comisă de inginerul Bearley. În timp ce pregătea oţelul pentru fabricarea ţevilor de puşcă, el a scăpat din greşeală în cuva unde metalul era pus la topit o bucată de crom. După ce compoziţia s-a răcit, el a observat faptul că produsul rezultat în urma reacţiei chimice are o altă structură şi că este mult mai rezistent în faţa coroziunilor. Eroarea comisă de Harry Bearley avea însă să revoluţioneze întreaga industrie din lume. Lucru care se petrece şi astăzi. 

Lipiciul, descoperit din întâmplare

Cel mai utilizat adeziv din lume, cunoscut sub numele englezesc de super-glue, a apărut dintr-o încercare a inventatorului său de a patenta o altă invenţie. În 1942, doctorul Harry Coover căuta o soluţie pentru a prinde vizoarele ce urmau să fie prinse pe armele portabile. El a creat astfel un polimer, care putea lipi orice material fără a avea nevoie de căldură sau umezeală. Invenţia a fost botezată de Coover super-glue sau „super-lipiciul” în traducere liberă. 

Cartofii subţiri deveniţi cipsuri 

Industria cipsurilor încasează anual milioane de dolari în întreaga lume. Puţini sunt cei care ştiu că popularii cartofi prăjiţi sunt rezultatul unei ambiţii a unui bucătar newyorkez de a satisface pretenţiile unui client mofturos. În 1853, bucătarul George Crum lucra într-un binecunoscut restaurant din New York şi primea foarte des reclamaţii din partea unui consumator, nemulţumit de faptul că angajaţii restaurantului îi serveau cartofi prăjiţi prea puţini crocanţi. Enervat de comentariile răutăcioase la adresa sa, bucătarul George Crum s-a gândit imediat la o soluţie. El a tăiat cartofii în felii foarte fine, pe care le-a pus la prăjit, rezultatul fiind ceea ce noi astăzi numim cipsuri. Preparatul culinar s-a bucurat repede de o mare popularitate, satisfăcând gusturile tuturor clienţilor mofturoşi. 

Citiţi şi:

Construcţia inventată în România care salvează vieţi şi e folosită în agricultură. Care este secretul geodomului

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite