Fascinanta poveste a lui Pazvante Chioru’, singurul paşă din istorie  care s-a împotrivit Imperiului Otoman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pazvante

Cu peste 200 de ani în urmă, isprăvile unui ostaş otoman zguduiau din temelii toate provinciile turceşti din zona Balcanilor. Faptele sale s-au păstrat până în zilele noastre, iar din personajul răzbunător şi malefic care a tulburat liniştea românilor de la sud de Dunăre a rămas în istorie drept „Pazvante Chioru’ ”.

Un personaj de legendă

„Pazvante Chioru’ ”, pe numele său real Osman Pazvantoglu a fost un soldat otoman, devenit paşă al unei provincii turceşti din zona Vidin, Bulgaria de astăzi. Datele istorice arată că el s-a născut în anul 1758, într-un mic sat aflat acum pe teritoriul Bosniei.

O legendă locală spune că el ar fi în realitate copilul unor români de pe Valea Timocului, care au renunţat la religia creştină devenind musulmani, pentru ca Înalta Poartă să-i scutească de plata taxelor şi impozite.

După moartea părinţilor, „Pazvante” rămâne în grija bunicului  de la care desluşeşte tainele armelor şi învaţă să devină cămătar. Considerată o fărădelege mare de către autorităţile turceşti, Osman ajunge să fie prins şi a riscat să fie chiar spânzurat.

Prin intervenţiile bunicului său el scapă de pedeapsa cu moartea şi este întemniţat într-o închisoare din Sofia. Reuşeşte să scape din detenţie, iar într-o noapte străbate Dunărea într-o barcă şi reuşeşte să ajungă în cercurile domnului fanariot din Ţara Românească Nicolae Mavrogheni.

Şi-a făcut propriul paşalâc

Aprecierea de care se bucură la curtea domnitorului muntean îl determină pe Osman Pazvantoglu să-şi facă propria armată şi să se întoarcă împotriva Înaltei Porţi. În realitate, era vorba despre o armată de mercenari plătiţi să-i înfrunte pe soldaţii turci.

PAZVANTE 3

Pazvangii lui Osman Pazvantoglu

Osman îl înfruntă pe sultanul Selim al III-lea şi-l învinge într-o bătălie purtată aproape de Vidin. Victorios, „Pazvante” se autoproclamă paşă de Vidin, întemeindu-şi propriul paşalâc care funcţiona după alte reguli şi ordini faţă de toate provinciilor aflate sub jurisdicţia Imperiului Otoman.

pazvante 2

Sultanul Selim al III-lea

Înfrânt de haiducii din Ţara Românească

În ciuda apropierii de domnitorii munteni, paşa Pazvante nu a ezitat vreo clipă să atace Ţara Românească. El a dus numeroase campanii prin care a jefuit şi a semănat groaza în teritoriile româneşti de la sud de Dunăre.
Cea mai îngrozitoare dintre acţiunile sale s-a petrecut în anul 1800, când Osman Pazvantoglu şi ostaşii săi, denumiţi „pazvangii” au distrus şi au ars Craiova în totalitate.

 Din întreg oraşul au mai rămas neatinse de furia pazvangiilor doar 700 de case şi 300 de oameni. În replică la acest atac, între trupele lui Osman Pazvantoglu şi haiducii români conduşi de Iancu Jianu a avut loc o bătălie crâncenă, în urma căreia haiducii au ieşit învingători.

Între Osman şi însuşi Iancu Jianu a avut loc o confruntare, în care paşa răzvrătit al Vidinului şi-a pierdut un ochi, de aici născându-se expresia pe care o cunoaştem astăzi de: „ de pe vremea lui Pazvante Chioru’”. Mai mulţi lingvişti care au studiat această expresie spun că ea se referă la lucruri şi întâmplări foarte vechi.

La Vidin, paşa Osman Pazvantoglu a construit o moschee, o bibliotecă şi o cazarmă devenite astăzi monumente culturale.

Citiţi şi:

Cum i-a pus la „saramură“ Vlad Ţepeş pe turci, aruncându-i în apele sărate ale unui lac din Bărăgan

Petreceri în stil victorian la conacul lui Barbu Catargiu din Bărăgan. Chefurile ţineau ca-n poveşti – trei zile şi trei nopţi


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite