„Eroul cu mască“ născut la ţară, care a readus România pe podiumul scrimei la juniori. „Sunt fericit când văd bucuria din ochii părinţilor mei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Dragomir, un sportiv de top al României FOTO Facebook/Federaţia Română de Scrimă
George Dragomir, un sportiv de top al României FOTO Facebook/Federaţia Română de Scrimă

George Dragomir face scrimă de performanţă de opt ani. Deşi a început antrenamentele mai degrabă în joacă, cu ambiţie şi perseverenţă, tânărul a ajuns în lotul naţional al României şi a câştigat medalia de aur la Campionatul European de Juniori - o premieră pentru ţara noastră, după aproape două decenii de absenţă pe acest podium

Muncă, dăruire, încredere în sine şi ambiţie, acestea sunt ingredientele succesului pentru tânărul George Dragomir. E cunoscut drept „eroul cu mască din Bărăgan“ şi e copilul de aur al scrimei româneşti, descoperit întâmplător într-un sat sărac de câmpie, în urmă cu opt ani. A ajuns multiplu campion naţional la cadeţi şi juniori, cu rezultate foarte bune şi în etapele de Cupă Mondială, fiind declarat sabrerul anului 2019 la juniori. 

De la 1 iunie 2019, George a fost inclus în lotul de seniori al României la spadă. Povestea tânărului, în vârstă de 21 de ani, începe la Săveni, o comună aflată la 20 de kilometri de Slobozia. A fost descoperit de profesorul Marin Cruţu, care i-a pus sabia în mână pentru prima dată. 

Provocarea a fost atât de mare pentru George încât nu s-a mai putut opri. Performanţa este cuvântul de ordine pentru băiatul modest, care provine dintr-o familie obişnuită, cu o educaţie sănătoasă. 

Un talent nebănuit

Cei trei copii ai familiei Dragomir au fost învăţaţi de mici că trebuie să muncească  pentru a obţine succesul în viaţă, iar respectul şi perseverenţa nu trebuie să lipsească din ceea ce fac. Aşa că George spune că succesul nu l-a schimbat deloc. Este acelaşi tânăr care îşi doreşte să demonstreze că seriozitatea şi ambiţia te pot duce departe. Nu se plânge de antrenamentele istovitoare, este conştient că pentru a fi în top trebuie să faci multe sacrificii. 

De când participă la concursuri şi stă în cantonamente, George Dragomir ajunge foarte rar acasă. Mama a rămas la Săveni, alături de mezinul familiei, iar tatăl lucrează în străinătate pentru a le asigura un trai mai bun. Vorbesc însă tot timpul la telefon, iar când concurează, George ştie că cei dragi îi sunt aproape. Nu l-au văzut niciodată la competiţii şi n-au fost în sală pentru că el nu şi-a dorit acest lucru. „Cred că aş fi fost oarecum intimidat să-i ştiu acolo. E suficient că mă încurajează şi că sunt cu sufletul alături de mine. La concurs, sunt doar eu şi adversarul, la altceva nu mă pot gândi“, mărturiseşte el.

slobozia scrima

George Dragomir (stânga), în concurs Sursa Facebook FRS

Scrimerul din Bărăgan e un talent descoperit întâmplător. Spune că nu s-a simţit atras de acest sport, chiar dacă fratele său practica scrima. Dar a avut ocazia să participe la o selecţie şi, ca orice copil, curios, a intrat în sală. Atunci i s-a părut captivant şi a continuat să se antreneze. 

Acum, după opt ani, profesorul Cruţu se mândreşte cu elevul său şi spune că cea mai mare realizare o reprezintă includerea lui în lotul de seniori al României. „De departe, judeţul Ialomiţa a dat unul dintre cei mai buni sportivi ai României. Este un tânăr de valoare care a meritat toate eforturile depuse“, spune profesorul. 

Tânărul povesteşte că începutul a fost uşor, ca o distracţie, dar pe parcurs şi-a dat seama că doar munca adevărată îl va ajuta să răzbească în viaţă. A realizat ce mare şansă i s-a oferit atunci când a ajuns în sala de antrenamente. S-a deschis uşa spre o nouă viaţă. „Eram copil, aveam 12 ani. Ne jucam fotbal, ne mai şi îmbrânceam, iar eu ieşeam învingător de fiecare dată. Nu mă lăsam doborât de nimic. Aveam de atunci spirit de învingător“, povesteşte sportivul. 

O luptă istorică

George practică scrima, fiind legitimat la Clubul Sportiv Municipal Slobozia, dar îşi continuă şi studiile. Este student în anul III la Universitatea Transilvania din Braşov, la Educaţie Fizică şi Sport. Antrenamentele cu lotul naţional au loc în Poiana Braşov, de două ori pe zi, câte trei ore. În rest, îşi ocupă timpul cu şcoala, instruirea pe planşetă şi concursurile la care participă. Părinţii sunt mândri de cariera lui sportivă, iar uneori nici lor nu le vine să creadă că fiul lor a ajuns la asemenea performanţe.

„Şi eu sunt fericit când văd bucuria din ochii lor. Ştiu că au făcut sacrificii, au fost multe renunţări, dar cred că am reuşit să le depăşesc aşteptările“, povesteşte sportivul. Spune că la toate reuşitele sale au contribuit oamenii care l-au antrenat, colegii care l-au încurajat, părinţii care l-au educat şi i-au insuflat spiritul competiţiei. 

„Iniţial, profesorul Cruţu m-a făcut să-mi doresc să mă afirm în acest sport. Au urmat antrenorii de la Centrul Naţional, Marius  Gălăţanu, Rareş Dumitrescu şi Ciprian Gălăţanu. Cred că fără ambiţie şi perseverenţă, indiferent pentru ce sport te lupţi, nu reuşeşti. Este important să vrei mai mult de fiecare dată când ai urcat o treaptă a succesului, iar acest lucru trebuie să te motiveze şi mai mult“, spune George.

slobozia scrima

George Dragomir, în concurs (stânga) Sursa Facebook FRS

În luna mai 2019, George Dragomir a readus România într-o finală, după 19 ani, la Mondialele de juniori. La Torun, în Polonia, ialomiţeanul a luptat pentru titlul suprem, după ce a trecut cu 15-9 de italianul Giacomo Mignuzzi şi a obţinut titlul de vicecampion mondial. „Acum, cea mai preţioasă medalie este aceasta de la Mondiale. Toţi avem ca obiectiv principal să ajungem la Jocurile Olimpice şi de acolo să plecăm cu o medalie“, arată George. 

Scrima, un mod de viaţă

Când începe să vorbească despre drumul pe care l-a ales în viaţă, George Dragomir emană forţă şi încredere. Crede că este făcut pentru sabie.

„Pun mult suflet în ceea ce fac, acesta cred că este secretul meu. Mi-a plăcut de la bun început acest sport, deşi recunosc faptul că nu m-am gândit în copilărie că voi urma acest drum. Faptul că fac ceea ce îmi place mă ambiţionează  şi mai mult pentru a deveni un adevărat campion. Premiile obţinute sunt rezultatul unei munci asidue şi constante, pentru că în sport antrenamentul şi perfecţionarea de zi cu zi aduc cele mai multe satisfacţii. <Să îţi doreşti să fii din ce în ce mai bun> este mottoul meu. Niciodată nu am considerat că trebuie să mă opresc după o competiţie, ci, din contră, am pus şi mai mult suflet pentru a dovedi, în primul rând mie, că sunt un performer.“, mărturiseşte George. 

slobozia scrima

George Dragomir, pe podium, pe cea mai înaltă treaptă Sursa Facebook FRS

Ce medalii internaţionale a obţinut Deorge Dragomir: 

Locul II – Campionatul Mondial de Juniori, Torun, 2019

Locul I – Campionatul European Under23, echipe, Plovdiv, 2019 

Locul III – Campionatul European Under 23, individual, Plovdiv, 2019 

Locul IV – Campionatul European Seniori, echipe, Novi Sad, 2018 

Locul II – Cupa Mondială Juniori, individual, Soci, 2018 

Locul I – Cupa Mondială Juniori, echipe, Teheran, 2018 

Locul I – Campionatul Naţional Tineret, individual, 2018, 2019 

Locul I – Campionatul Naţional Juniori, individual, 2018 

Locul I – Campionatul Naţional Cadeţi, individual, 2016 

Locul III – Campionatul Naţional Seniori, individual, 2019

Vă mai recomandăm şi:

Când ar putea să apară vaccinul anti-COVID în România. Cine şi cum se va ocupa de distribuirea serului salvator

Şefii Poliţiei Capitalei au revocat ordinul prin care le cereau poliţiştilor să lucreze 16 ore pe zi. Ordinul a fost retras după presiunea sindicatelor

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite