Despăgubire uriaşă într-un caz de malpraxis: un spital din România trebuie să plătească o jumătate de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma unui scandal de malpraxis, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia trebuie să plătească despăgubiri de 500.000 de euro FOTO: Mădălin Sofronie
În urma unui scandal de malpraxis, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia trebuie să plătească despăgubiri de 500.000 de euro FOTO: Mădălin Sofronie

O sentinţă definitivă a Curţii de Apel Bucureşti obligă Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia să plătească despăgubiri de peste 500.000 de euro pentru un caz de malpraxis petrecut în urmă cu opt ani.

În anul 2009, medicul obstetrician Valentina Dinu, angajat cu acte în regulă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, a fost acuzat de părinţii unei fetiţe nou-născute că i-au distrus copilăria, fiindu-i aplicată în mod eronat o procedură medicală la naştere. În urma manevrei, copila a fost paralizată complet, nu poate vedea şi nici vorbi. Părinţii fetiţei, Marius şi Ecaterina Uzea, au depus o plângere penală pe numele medicului Valentina Dinu, cerând totodată şi despăgubiri Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Dosar plimbat între parchete

Cazul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia şi declinat ulterior către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii din Capitală au finalizat ancheta la finalul anului 2014, trimiţând dosarul în judecată în ianuarie 2015. În urma investigaţiilor amănunţite a reieşit că medicul Valentina Dinu se face vinovată de comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. De asemenea, spitalul la care a lucrat a fost obligat să plătească despăgubiri morale familiei copilei distrusă pe viaţă de medicul specialist. O primă sentinţă a fost dată în vara anului 2016, ocazie cu care Valentina Dinu a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia - obligat să plătească familiei Uzea despăgubiri de peste un milion de euro. Sentinţa dată la Slobozia a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.

Sentinţă definitivă

La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Bucureşti a dat o sentinţă definitivă prin care obligă Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia la plata a 500.000 de euro, reprezentând despăgubiri morale şi materiale, pentru cazul de malpraxis, petrecut în urmă cu opt ani. De asemenea, medicul Valentina Dinu a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 20.000 de lei. Mai mult, medicul trebuie să plătească, în solidar cu spitalul, şi o despăgubire lunară de 1.500 de euro, de la momentul naşterii micuţei şi până când copila s-ar putea recupera.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia susţin că plata uriaşei despăgubiri ar putea produce un dezechilibru financiar. „Este o situaţie foarte încurcată, mai ales că nu avem bani pentru aşa ceva. Vom analiza toate aspectele să vedem cum vom plăti“, susţine Mariana Iancu, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Citiţi şi:

Cum a reuşit un medic de familie să falsifice peste 4.500 de reţete medicale. Prejudiciul, calculat la 600.000 de lei

Pentru că nu le-a lăsat moştenire apartamentul, rudele unui bătrân i-au abandonat cadavrul la morgă

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite