Cum evitaţi să fiţi înşelaţi. Poliţie: Nu permiteţi accesul unor necunoscuţi în locuinţă, nu trimiteţi bani în avans

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abordarea prin telefon, una dintre cele mai folosite metode de înşelăciune FOTO Adevărul
Abordarea prin telefon, una dintre cele mai folosite metode de înşelăciune FOTO Adevărul

Pentru prevenirea înşelăciunilor, poliţiştii ialomiţeni îi sfătuiesc pe cetăţeni să ţină cont de câteva sfaturi. De asemenea, oamenii sunt învăţaţi şi ce să facă, în cazul în care sunt abordaţi de escroci.

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii ialomiţeni recomandă:

1. Anunţaţi imediat poliţia în cazul în care sunteţi anunţaţi că o rudă aflată în străinătate a suferit sau provocat un accident, fapt pentru care trebuie să depuneţi o sumă de bani;

2. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu;

3. Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;

4. În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;

5. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi  pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;

6. Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!

În cazul unui accident nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupă mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni:

1. Nu intraţi în discuţii cu persoane necunoscute, indiferent de pretextul pentru care vă abordează pe stradă !

2. Nu vă lăsaţi încântaţi de obţinerea cu uşurinţă a unor foloase!

3. Nu furnizaţi date personale prin niciun mijloc de comunicare unor persoane care, pentru a vă câştiga încrederea, vă oferă unele informaţii cu scopul de a vă induce în eroare!

4. Nu acceptaţi în niciun caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau a altui bun la care aţi fost anunţat câştigător!

5. Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr necunoscut. O societate nu vă va solicita niciodată anumite date în acest mod!

6. Sunaţi operatorul de telefonie mobilă, dacă primiţi mesaje sau apeluri pe telefoanele mobile, pentru a le confirma dacă este în derulare vreun concurs sau vreo campanie de premiere a abonaţilor!

7. Nu expediaţi sume de bani prin mandate online, nu depuneţi bani în contul unor persoane necunoscute!

8. Nu comunicaţi codul de reîncărcare al unor cartele telefonice unor persoane necunoscute care vă solicită acest lucru!

9. Nu permiteţi accesul în locuinţă a unor persoane care vă abordează pe stradă, folosind prenume comune de persoane, pentru a vă creea impresia că vă cunoaşte; mai mult, vă oferă informaţii cu privire la familia şi rudele dumneavoastră, stabilite în străinătate, care vă trimit colete pentru care trebuie să achitaţi o sumă de bani.

10. Evitaţi să păstraţi în locuinţă sume mari de bani sau bunuri de valoare;

11. Nu apelaţi la serviciile aşa ziselor ”ghicitoare” şi nu vă lăsaţi abordaţi de astfel de persoane;

12. Nu încredinţaţi banii sau alte bunuri ghicitoarelor, chiar dacă acestea pretind că vi le vor înapoia.

În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (numărul lor, vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite