Cum a reuşit un român să bage un milion de lei din propriul buzunar în primul teatru din Ialomiţa. Superba clădire a apărut dintr-o veche centrală termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
teatru fetesti

O centrală termică dezafectată din Feteşti, judeţul Ialomiţa, a devenit în doar trei luni un teatru adevărat. Totul la iniţiativa lui Marius Gavrilă, un localnic care s-a gândit să ofere oraşului său un loc special pentru susţinerea de reprezentaţii artistice. Judeţul Ialomiţa nu a dispus niciodată de un teatru în adevăratul sens al cuvântului.

La sfârşitul lunii septembrie, în Ialomiţa a fost inaugurat primul teatru adevărat, construit după regulile pe care le impune un astfel de imobil. Iniţiativa îi aparţine lui Marius Gavrilă, directorul artistic al uneia dintre cele mai mari firme specializate în organizarea de evenimente culturale din România. Marius Gavrilă are buletin de Feteşti, iar povestea teatrului pe care l-a înfiinţat este cel puţin demnă de a fi dată la ziar.

„Ideea de a face o sală de spectacole la Feteşti o am de mic copil, însă ea s-a concretizat abia acum, la maturitate“, spune zâmbind Marius Gavrilă. Visul din copilărie a început să prindă contur în urmă cu mai bine de un an şi jumătate, într-o friguroasă zi de decembrie, când Feteştiul urma să-l primească pe marele actor Horaţiu Mălăele. Artistul trebuia să susţină într-o sală de sport spectacolul „Sunt un orb“.

„Când a înţeles domnul Mălăele despre ce este vorba, mi-a zis «Domnule, eu nu pot să joc în asemenea condiţii, îmi este imposibil. Dacă aveţi o sală de spectacol, bine, dacă nu, eu refuz să apar într-o sală de sport. Fă o sală de spectacole adevărată, un teatru ce să mai stăm la discuţii!».“ După câteva rugăminţi, maestrul Mălăele s-a înduplecat şi a susţinut spectacolul chiar şi în aceste condiţii. Marcel Iureş a fost de asemenea invitat la Feteşti pentru a susţine reprezentanţii, iar dorinţa acestuia a fost de asemenea ca oraşul „să aibă un teatru“.

Centrala cu 40 de tiruri de gunoi

Pentru că le-a promis celor doi actori că va ridica un teatru în inima Feteştiului, Marius Gavrilă a început demersurile în acest sens. Aşa a identificat, între blocurile comuniste din zona Gării Feteşti, o centrală termică dezafectată. Atât peisajul, cât şi imobilul erau într-o totală discrepanţă cu ideea lui.

 „Nu vreau să exagerez, dar cred că am scos din centrala respectivă vreo 40 de tiruri de gunoi. Era un adevărat dezastru, dar am reuşit să facem tot posibilul să o transformăm într-un loc frumos“, crede Marius Gavrilă. Spaţiul a reuşit să se transforme într-unul primitor pentru toţi iubitorii de cultură din întreg judeţul.

Cu aproximativ un milion de lei, bani din propriul buzunar, Marius Gavrilă a transformat ruinata centrală termică într-un adevărat teatru, a cărui construcţie s-a finalizat în urmă cu trei luni. Sala dispune de 273 de locuri, are o scenă impunătoare şi o cortină, aşa cum au şi teatrele din Bucureşti. De asemenea, a fost dotată cu o instalaţie de lumini şi sunet de înaltă calitate. Fiecare actor are cabina sa personală, iar în foaier invitaţii sunt primiţi cu căldură de către organizatori.

Spectacolul de gală

Teatrul de la Feteşti se numeşte „Horaţiu Mălăele“ şi îi este dedicat în totalitate marelui actor român „pentru că datorită dânsului am reuşit să mă mobilizez şi să ofer Feteştiului acest loc minunat“, spune cu sinceritate Marius Gavrilă. Instituţia şi-a deschis porţile la finalul lunii septembrie, invitatul oficial al evenimentului de deschidere fiind, evident, actorul Horaţiu Mălăele.

Atmosfera a fost una plină de entuziasm, sala fiind arhiplină, iar prestaţia maestrului Mălăele a fost sufocată de ropotele de aplauze venite din partea publicului.

Dar asta nu e tot. În cel mult o lună, teatrul de la Feteşti se pregăteşte să-şi deschidă porţile pentru stagiunea de toamnă. Sunt aşteptate să vină în inima Bărăganului nume importante ale scenei româneşti, care susţin reprezentaţii la Teatrul Naţional din Bucureşti.  „Vom avea spectacole multe cu actori importanţi“, promite Marius Gavrilă.

De asemenea, nici copiii nu vor fi uitaţi. Conform proiectului, în acest teatru se pot organiza şi spectacole pentru copii. Mai mult, sala poate fi utilizată şi pentru evenimente de genul conferinţelor sau dezbaterilor publice importante. „Vorbim despre evenimente publice serioase, în niciun caz despre baluri, petreceri sau discotecă. Ceea ce am realizat este un loc destinat în totalitate culturii şi care promovează oameni valoroşi pentru ţara noastră“, completează Marius Gavrilă.

Citiţi şi:

O româncă a investit 2 milioane de euro în conacul unui fost ministru de Externe al Bulgariei, exilat la noi. Clădirea s-a transformat într-o bijuterie turistică

FOTO Oaza cu arbori neobişnuiţi din inima Câmpiei Bărăganului: un rai experimental făcut de om pentru a păstra frumuseţea naturii

FOTO Capul Caliacra, locul unde Marea Neagră este albastră. Legenda pământului protector al Dobrogei bulgăreşti


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite