Cât de periculoasă este bacteria E.coli odată intrată în sistemul digestiv. Febra provocată ajunge la 39 de grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacteria E.coli poate provoca forme severe de toxiinfecţii alimentare FOTO Shutterstock
Bacteria E.coli poate provoca forme severe de toxiinfecţii alimentare FOTO Shutterstock

Efectele bacteriei E. coli asupra organismului pot fi destul de severe, mai ales în cazul copiilor. În opinia medicilor, efectele devastatoare ale acestei bacterii pot fi prevenite prin reguli stricte de igienă.

Bacteria Escherichia Coli (E.coli) provoacă adevărate dezastre în organism, mai ales dacă cei infestaţi sunt copiii, susţin medicii.
 

Prezentă în tuburile digestive ale animalelor şi, uneori, în cele ale oamenilor, E.coli conţine mai multe tulpini, fiecare având efecte negative asupra sănătăţii. „Cea mai periculoasă este însă E.coli eterohemoragic (EHEC), care poate provoca toxiinfecţii alimentare severe”, explică Simona Berbece, medic specialist în boli de nutriţie. 

Simptomele infecţiei cu E. coli 

Microbul se poate transmite pe calea aerului, precum şi prin folosirea mâinilor contaminate şi nespălate la diferite activităţi. Mai mult, ne putem infesta cu E.coli şi în cazul în care consumăm fructe şi legume nespălate şi care sunt, de asemenea, contaminate cu această bacterie. 
 

Simptomatologia infecţiei cu E. coli este una specifică bolilor digestive. Este vorba despre febră foarte mare, care variază între 38 – 39 grade Celsius, vărsăturile alimentare, precum şi colicile intestinale. 

Igiena ţine bacteria la distanţă 

În ceea ce priveşte modalitatea prin care putem ţine la distanţă această bacterie ucigaşă, medicii specialişti susţin că putem preveni o eventuală îmbolnăvire prin igiena corespunzătoare. Cea mai la îndemână metodă este spălarea mâinilor atunci când folosim toaleta, ne jucăm cu animalele de companie sau schimbăm scutecele bebeluşilor.

„Spălarea mâinilor cu apă şi săpun după orice activitate pe care o întreprindem este esenţială. Doar aşa putem ţine această bacterie la distanţă, precum şi alţi microbi dăunători organismului”, spune medicul Simona Berbece. 

Reguli de aur în bucătărie

Pentru că E.coli poate fi prezentă şi în alimentele pe care le consumăm zi de zi, medicii explică şi cum trebuie preparate mesele pentru ca această bacterie să nu pătrundă în organism prin intermediul mâncărurilor pe care le consumăm. De exemplu, în cazul preparatelor pe bază de carne, trebuie să ştim că ingredientul de bază trebuie pregătit termic foarte bine. „În general, carnea trebuie preparată termic înainte de consum la temperaturi de 700 grade Celsius, preţ de două minute”, explică Simona Berbece, medic specialist în boli de nutriţie.

De preparare termică are nevoie şi laptele crud, iar în cazul fructelor şi legumelor acestea trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate. 

Citiţi şi:

Proteina ascunsă în pâine care provoacă infertilitate sau depresie. Specialiştii avertizează că intoleranţa nu se vindecă

Cine este producătorul lotului de brânză cu E. coli. Proprietarul fabricii declara acum trei ani: „Produsele noastre sunt sigure şi 100% naturale!“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite