Misterele corpului uman: cum ne avertizează organismul că suferim de infecţii sau de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea de organe mici, care intră în alcătuirea sistemului limfatic, joacă un rol important în protecţia împotriva bolilor grave. Ganglionii limfatici trag un semnal de alarmă în cazul infecţiilor sau cancerului.

Cunoscuţi în popor sub numele de „noduli”, ganglionii limfatici sunt corpusculi de dimensiuni foarte mici, cu formă rotundă sau ovală, acoperiţi de ţesut conjuctiv.  Rolul acestora este destul de important în organism deoarece în interiorul ganglionilor limfatici se găsesc anumite tipuri de celule specifice sistemului imunitar. Este vorba despre celulele limfocite, care produc anticorpi ce distrug germenii care pătrund în organism. 


Semnalul de alarmă al organismului

În organism există peste 600 de ganglioni limfatici, aşezaţi în zona inghinală, axilară sau în zona gâtului. Cel mai important rol pe care îl joacă este acela de a depista eventualele infecţii din corp. Maniera prin care ganglionii trag semnalul de alarmă este reprezentat de umflarea acestora, care poartă denumirea de adenopatie. 

La rândul său, această modificare are anumite simptome specifice precum apariţia scurgerilor nazale, febră, roşeaţă şi inflamaţie a pielii în zona unde se află amplasat ganglionul umflat. De asemenea, se poate constata şi o durere în zona respectivă. 

„Numărul ganglionilor din organism este foarte mare. Rolul lor este de a indica faptul că în organism există infecţii sau apariţia cancerului. Reacţia ganglionilor în astfel de situaţii este aceea de a-şi mări volumul”, explică medicul rezident Ionuţ Andrei, din Slobozia. 

Infecţiile care generează modificarea volumului ganglionilor pot fi de orice natură virale, bacteriene sau fungice. De asemenea, ganglionii avertizează organismul şi în ceea ce priveşte contactarea bolilor cu transmitere sexuală. Aceştia se pot mări în caz de sifilis sau infecţie cu virusului imunodeficienţei umane HIV. 

Ajută la depistarea cancerului

Potrivit medicilor, ganglionii limfatici joacă un rol important în depistarea cancerului precum şi în stadializarea acestei boli. Adică, pe baza reacţiilor la celule canceroase din organism, medicii pot preciza cât de avansată este boala şi dacă produce metastaze. Ştiinţific, poată denumirea de TNM – tumoare, nodul inflamant, metastaze. 

„Cel mai mare semn de întrebare apare atunci când pacientul suferă o invazie ganglionară, adică atunci când ganglionii din mai multe părţi ale corpului se inflamează şi-şi măresc volumul. De exemplu, în cazul unui cancer la sân, se modifică structura ganglionilor care se regăsesc la nivelul axilei”, mai spune medicul rezident Ionuţ Andrei. 

Când să cerem ajutorul medicului

Foarte mulţi ganglioni revin la normal în momentul în care organismul a distrus virusurile sau bacteriile care au provocat infecţia. Totuşi dacă adenopatiile durează mai mult de 2-3 săptămâni, pacienţii trebuie să se prezinte neapărat la medic pentru un consult de specialitate. 

Citiţi şi:

Fructe şi legume care ridică potenţa. Secretul celor mai tari erecţii, ascuns în afrodiziacele din bucătărie

Bacteria ucigaşă E. coli a îmbolnăvit doi bebeluşi din Ialomiţa. Copiii au fost internaţi de urgenţă la Spitalul Marie Curie

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite