Casa de cultură din Slobozia va purta numele unui artist renumit. Despre cine este vorba VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Rotaru, artsit din Bărăgan FOTO albesteanu.ro
Nicolae Rotaru, artsit din Bărăgan FOTO albesteanu.ro

Casa de Cultură a municipiului Slobozia va purta numele unuia dintre artiştii consacraţi ai României. Este vorba despre Nicolae Rotaru, cel mai reprezentativ interpret al cântecului popular din Câmpia Bărăganului.

Nicolae Rotaru, născut în judeţul Ialomiţa, a împlinit în acest an, pe 29 iulie, 70 de ani de viaţă, dintre care 50 petrecuţi pe scenă. Odată cu câştigarea Trofeului „Floarea din Grădină” în anul 1977, Nicolae Rotaru a intrat în galeria marilor artişti ai cântecului popular românesc. Îndrăgitul interpret este şi cetăţean de onoare al municipiului Slobozia din anul 2012.

Deşi apăruse în nenumărate emisiuni radio şi tv, rampa de lansare a lui Nicolae Rotaru a reprezentat-o concursul naţional „Floarea din grădină“, concurs pe care l-a câştigat în 1977. Soţia sa, Maria Butnaru, o cunoscută interpretă de muzică populară ale acelor vremuri, a reuşit şi ea să câştige trofeul doi ani de zile mai târziu, în 1979.

„Ne-am cunoscut în cadrul ansamblului ITB din Bucureşti, unde eram amândoi solişti vocali. A fost dragoste la prima vedere, şase luni mai târziu ne-am căsătorit. Datorită ei m-am înscris la concursul Floarea din Grădină“, povestea artistul într-un interviu pentru Adevărul, în urmă cu mai mulţi ani.

Premii naţionale, turnee în străinătate

La nivelul municipiului Slobozia, dintre numele care au dus pe scenele cultural-artistice naţionale şi internaţionale tradiţia acestor meleaguri se distinge Nicolae Rotaru.

O selecţie din folclorul interpretat de-a lungul a peste 40 de ani de carieră artistică a fost inclusă în cartea biografică „Cântece din Muntenia”, cu subtitlul „De când mă ştiu am cântat” (2014). Numeroasele premii la concursurile naţionale şi turneele de succes în ţări din Europa şi America au confirmat valoarea cântecului lui Nicolae Rotaru, devenit în conştiinţa publică o adevărată emblemă a meleagurilor ialomiţene.

Având în vedere contribuţia  sa la ceea ce înseamnă păstrarea vie a tradiţiei, a cântecului popular, a transmiterii către tânăra generaţie a valorilor autentice din strămoşi, Direcţia Educaţie, Cultură, Tineret Slobozia a propus schimbarea denumirii Casei de Cultură a municipiului Slobozia în Casa municipală de Cultură „Nicolae Rotaru”, se arată în proiectul de hotărâre, care a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali. 

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Târgul de Crăciun din Slobozia va fi deschis pe 17 decembrie. În noaptea de Revelion cântă o artistă de Eurovision

Foame cruntă în Bărăganul deportaţilor:  „Azi coc pâine, lucru mare“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite