Cardul de sănătate, în dezbatere pe uliţele Bărăganului: „E un lucru bun, domnule“, „Eu n-am auzit de aşa ceva!“
0La cinci kilometri de Slobozia, în comuna Cosâmbeşti, imaginea cardului de sănătate este creionată în lumini şi umbre. În timp ce unii săteni abia aşteaptă să-l primească, alţii nu înţeleg cum funcţionează sistemul unui dosar medical complet, transpus în format electronic.
Amorţiţi de burniţă, în centrul comunei Cosâmbeşti oamenii merg agale care încotro. Sub acoperişul unei staţii de autobuz, Sterian Militaru (66 de ani) dezbate starea naţiunii împreună cu un vecin. Discuţiile alunecă de la scumpirea francului elveţian şi până la domeniul Sănătăţii. Niciunul nu este specialist în ceva, dar o părere exprimată în public, pe o zi câinoasă, nu strică.
Despre cardul care ne păstrează dosarul medical în format electronic are numai cuvinte de laudă. Fără să puncteze exact care este utilitatea bucăţii de plastic pe care scrie „Drac”, citit invers, omul spune că abia aşteaptă să-l primească.
Acasă mai are unul, dat de spanioli, în urmă cu opt ani, când a trudit de dimineaţă, până seara în ţara lor. „Se tot agită ăştia la televizor cu cardul de sănătate. E un lucru bun domnule. Mie mi s-a făcut când am lucrat în Spania. Îl am de opt ani. M-a ajutat cât am stat acolo. N-aş putea spune cum, dar toţi ziceau că e bine să ai. Apăi dacă-i bine, atunci de ce să fii împotrivă? Eu nu cred că are pe Necuratul în el. Astea-s nişte scorneli” spune Sterian Militaru.
„Card de sănătate, ce-i aia?”
La o margine de stradă e casa bătrânească a Marianei Ulmeanu (60 de ani). Femeia se apropie de poartă ţinând în mână două căldări cu apă. Le cară de la un vecin care stă la a doua uliţă pe dreapta şi merge încet ca să nu le verse.
Trăieşte simplu şi modest, ca majoritatea oamenilor de vârsta sa, dintr-o pensie care se duce în mare parte pe medicamente. Preocupată de grija zilei de mâine, femeii nu i-a stat mintea să se intereseze despre cardul de sănătate.
„Ce face? Ce-i aia? N-am auzit până acum de aşa ceva. N-am eu timp să mă uit la ziar. Am o casă de ţinut în spate” motivează femeia.
Carduri refuzate din motive religioase
Casa Judeţeană de Sănătate Ialomiţa a precizat că judeţului i-au fost repartizate aproximativ 200.000 de asiguraţi vor primi carduri de sănătate. Prima jumătate din ele a fost distribuită în perioada octombrie – decembrie 2014. Mai mult, CJAS precizează faptul că din cele aproximativ 100.000 de carduri transmise până în prezent către asiguraţi, 10.000 au fost retransmise către instituţie, fiind refuzate de ialomiţeni.
„Motivele invocate au fost diverse. Am avut chiar şi un cetăţean care l-a refuzat invocând motive religioase. În opinia sa «card» înseamnă «drac» şi nu a vrut să-l primească” precizează Mihai Geantă, preşedintele CJAS Ialomiţa, în timp ce scoate dintr-un sertar plicul pe care era scris „Refuz să-l primesc din motive religioase”.
La tot acest tablou se adaugă şi cele 500 de carduri pe care CJAS Ialomiţa le-a livrat pe numele persoanelor asigurate, trecute demult în lumea celor drepţi.
Explicaţia o oferă chiar reprezentanţii instituţiei: „A fost vorba de mici inadvertenţe în ceea ce priveşte bazele noastre de date şi cele ale medicilor de familie. Vom rezolva această situaţie fără niciun fel de probleme. Totul este sub control!„ a conchis Mihai Geantă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Citiţi şi:
Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor