Alertă alimentară: carnea cu pestă porcină păstrată în congelator poate conţine virusul trichinelozei. Ce sunt sfătuiţi oamenii să facă de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodarii din judeţul Ialomiţa care au tăiat porcii în perioada evoluţiei pestei porcine şi au pus carnea la păstrare în congelator pentru Crăciun riscă să se îmbolnăvească. Teama că nu vor avea ce pune pe masă de sărbători i-a determinat pe oameni să sacrifice porcii în timpul verii.

Medicii veterinari atrag atenţia că aceasta ar putea fi infestată cu trichineloză şi îi sfătuieşte pe cetăţeni să ducă probe de carne la laborator pentru a fi examinate.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa avertizează cetăţenii pentru prevenirea unor episoade de îmbolnăvire cu Trichinella spiralis (Trichineloză), având în vedere consumul de carne de porc în această perioadă. Cetăţenii sunt sfătuiţi să verifice carnea provenită de la animalele sacrificate în gospodărie. Este valabil acest lucru şi pentru cei care au tăiat porci în perioada evoluţiei pestei porcine şi au păstrat carnea la congelator pentru consumul de sărbători. La om, parazitul produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicaţie costisitoare. De asemenea, consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unităţi neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine”, a explicat dr. Mihai Puia, director DSVSA Ialomiţa. 

Acesta mai spune că oamenii nu trebuie să plimbe porcii tăiaţi între localităţi pentru a nu răspândi pesta porcină. „Nimeni nu este absurd. Toţi respectăm sfântul Igant. De ce să ne supărăm acum că am venit cu nişte măsuri împotriva celor care vând carnea de la porcul sacrificat în gospodărie? Vorbim aici despre exploataţiile neprofesionale de subzistenţă. Deci, omul care îşi creşte porcul şi-l mănâncă alături de familie, acela nu trebuie să vândă carnea. Dacă vrea s-o comercializeze, atunci să se înregistreze la Camera de Comrţ şi să plătească impozite. Toată lumea trebuie să ducă probe de carne la laborator pentru depistarea trichinelozei. Pentru că altfel riscă să se îmbolnăvească, şi ei, şi nepoţii care vin de sărbători acasă”, spune dr. Mihai Puia.

Cât trebuie congelată carnea

La congelator, trichinella poate fi distrusă, dar doar dacă are loc o îngheţare la minus 18 grade, cuprinsă între 3 şi 6 luni. Pentru a fi siguri că nu se îmbolnăvesc, oamenii trebuie să testeze carnea. “Analiza de laborator este sfântă, avem dotări care ne permit identificarea trichinellei spiralis, suntem acreditaţi Renar,“ spune şeful DSVSA Ialomiţa.

Examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate efectua la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din localităţile Slobozia, Urziceni, Ţăndărei şi Feteşti, contra cost, la preţul de 23,8 de lei, cât şi la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare de Asistenţă din mediul rural. 

Peste 30 de localităţi, supuse restricţiilor

 “Ţinând cont de faptul că, la momentul actual, pe teritoriul judeţului Ialomiţa sunt active un număr de 17 focare de pestă porcină africană, informăm toţi proprietarii şi crescătorii de suine din mai multe localităţi, de pe teritoriul judeţului Ialomiţa, sunt incluse în zonele de restricţii, respectiv zonă de protecţie (3 km în jurul focarului) şi zonă de supraveghere (10 km în jurul focarului).

Este vorba despre Grecii de Jos, Fierbinţii de Sus, Fierbinţii de Jos, Fierbinţi Târg, Maia, Răduleşti, Răsâmnicea, Dridu, Dridu Snagov, Moldoveni, Adâncata, Patru Fraţi, Moviliţa, Gheorghe Doja, Crunţi, Amara, Stejaru, Fundata, Perieţi, Misleanu, Păltinişu, Ciulniţa, Ivăneşti, Poiana, Ghimpaţi, Bueşti, Andrăşeşti, Orboeşti, Bucu, Gheorghe Lazăr, Ograda, Frăţileşti, Săveni, Sudiţi, Gura Văii, Cosâmbeşti, Gimbăşani, Mărculeşti, municipiul Slobozia, Bora, Slobozia Nouă. În toate aceste localităţi este interzisă circulaţia porcilor, adică scoaterea acestora din exploataţii sau introducerea altor porcine în exploataţiile existente, precum şi transportul cărnii de porc şi preparate în afara zonei.”, a precizat dr. Mihai Puia.

    

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite