VIDEO Studenţi din toată ţara ar putea învăţa la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Plan Urbanistic General al municipiului, abia finalizat, cuprinde printre investiţiile luate în calcul de edili şi înfiinţarea a două centre universitare.

Văduvită de un centru universitar, capitala Oltului îşi face planuri să înfiinţeze două centre destinate studenţilor. Planurile au fost dezvăluite ieri de către city- managerul Minel Prina, în cadrul unei conferinţe de presă, şi sunt incluse în Planul Urbanistic General al muncipiului, abia conceput.
„În Planul Urbanistic General, căruia i s-a dat o formă zilele trecute la primăria municipiului şi care va fi lansat în curând dezbaterii publice, se face propunerea ca în zona Liceului „Radu Greceanu” şi cea a Liceului de Construcţii, să se realizeze campusuri universitare.”, a declarat administratorul public.

Coada liceelor, pe lista neagră
Centrele vor funcţiona unul în incinta Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Slatina (fostul Construcţii)- strada Drăgăneşti, nr, 25, iar celălalt lângă Colegiul Naţional „Radu Greceanu”- strada Nicolae Bălcescu, nr.8. Deocamdată nu s-au făcut şi estimări privind valoarea investiţiei şi nici anul în care se va întâmpla acest lucru.
Ideea de transformare a liceului de construcţii vine după ce numărul elevilor care învaţă aici a scăzut sub 900, iar la examenul de bacalaureat din acest an liceul a înregistrat cele mai proaste rezultate la nivel de judeţ- doar 5 elevi promovaţi din 210. „Apreciem că în viitor, nu ştiu cât de apropiat, numărul elevilor va scădea, iar unităţile şcolare se vor comasa. Ce ne împiedică să comasăm liceul de construcţii cu cel agricol, pe care-l reabilităm cu fonduri europene? Acesta este un exemplu, nu neapărat aşa şi va fi!”, a subliniat Prina.


"Ion Mincu" este singura unitate cu profil construcţii montaj din judeţ, fiind dată în folosinţă în 1925. Aici a predate prin anii ’30 marele critic si istoric literar Dumitru Popovici. Clădirea veche deţine 40 de săli, toate folosite în urma transferării internatului din fosta locaţie, neexistând astfel spaţiul necesar pentru funcţionarea unui centru în paralel cu liceul, ceea ce înclină balanţa spre desfiinţare.
„O astfel de decizie nu poate fi una unilaterală, fără a fi consultaţi şi profesorii. De mai mulţi ani se vehiculează ideea acestui centru şi aşa ni se confirmă şi numirea actualului director şi tolerarea managementului dezastruos care a terminat şcoala. Pentru un centru care să funcţioneze în paralel cu liceul, nu există spaţiu, dar dacă tot nu se face nicio oră la noi, pot învăţa studenţii. Trebuie să aibă şi atâţia doctori gen Moise, actualul director, unde să-şi exprime teoriile. Eu cred că pentru societate este la fel de important şi un elev eminent absolvent la Greceanu, dar şi un muncitor format la Construcţii. Ar fi păcat să se desfiinţeze liceul”, este de părere profesorul Silviu Rusu, fost director al Colegiului Mincu.
În prezent, în Slatina funcţionează trei filiale ale universităţilor de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti- incinta Colegiului Naţional Agricol “Carol I”, din Piteşti- incinta Colegiului Nţional “Ion Minulescu” şi “Spiru Haret”- incinta Casei de Cultură a Sindicatelor. După câţiva ani de funcţionare în incinta Colegiului Economic „PS Aurelian” Slatina, Academia de Studii Economice Bucureşti şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu au renunţat la filialele oltene.

Alte noutăţi PUG

Actualul PUG al municipiului datează din 1998, iar legislaţia prevede actualizarea la zece ani. Noul Plan prevede extinderea zonei rezidenţiale spre Strehareţi, obligaţia proprietarilor care vor construi în zonele în care primăria nu a investit de a-şi asigura singuri investiţiile legate de introducerea utilităţilor, străzile blocate vor avea două accese şi unele restricţionări privind construirea în zonele cuprinse în proiectele şoselei de centură şi drumului expres.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite